Angelina Topić, srpska atletska princeza: Oduševila Evropu, a možda pokori i svet 1Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Sa nepunih 19 godina, Angelina Topić uspela je da u Rimu postane vicešampionka Evrope u skoku uvis.

Sinoć je delovala tako smireno i koncentrisano kao da je finalno nadmetanje za zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Rimu nešto što joj pripada od rođenja, ostavljeno u amanet od strane slavnih roditelja, prirodno i svojstveno jednoj atletskoj princezi.

Angelina Topić je u prestonici Italije još jednom oduševila sve poklonike atletike u Srbiji, ali i one koji se kraljice sportova sete tek kad, listajući kanale, sa jednog čuju dobro poznate glasove komentatora.

Najvećim uspehom u karijeri mlada skakačica uvis potvrdila je da poseduje neverovatan talenat, koji je nasledila od svog oca Dragutina, ali i radnu disciplinu koja možda i nije toliko svojstvena njenim vršnjakinjama.

Tiha, pomalo i povučena, bez neke naglašene euforije, sinoć se prvi put nasmejala kada se sa ocem, koji je i njen trener, dogovarala u vezi sa taktikom koju će primeniti u samoj borbi za zlatnu medalju.

Jaroslava Mahučik iz Ukrajine i naša Angelina bile su jedine koje su u finalu preskočile 197 centimetara tako da su same odlučivale o tome ko će postati najbolja skakačica uvis na Starom kontinentu.

Ukrajinka je uspela da iz drugog pokušaja preskoči 199 centimetara, dok je, u dogovoru sa ocem, Angelina povukla možda i vizionarski potez odlukom da odmah pokuša da savlada prepreku na visini 201 centimetar.

Nije uspela da time nadmudri protivnicu, ali je kompletnim nastupom ostavila fenomenalan utisak.

Uostalom, postavila je novi državni rekord, naravno i lični, nagovestivši kakve bi domete mogla da dostigne na Olimpijskim igrama u Parizu.

– Prvi put sam uspela po nekim mojim standardima da ostvarim odličan rezultat na velikom prvenstvu. Drago mi je što se to desilo sada jer Evropska prvenstva imaju posebno mesto u mom srcu. Prvu veliku medalju osvojila sam upravo na EP pre dve godine u Minhenu – podsetila je Topićeva na još jedan izvanredan rezultat koji je u najvećem gradu Bavarske ostvarila sa svega 17 godina.

Angelina je ljubav prema atletici stekla slušajući priče i gledajući svoje roditelje Biljanu i Dragutina Topića, naše proslavljene reprezentativce u troskoku, odnosno skoku uvis.

Naročito Dragutin Topić, jer je on neko ko je krajem 80-ih i 90-ih godina 20. veka obeležio atletske domete reprezentujući našu zemlju.

Porodično su na jedan divan način preneli svojoj ćerki ljubav prema atletici, svesni da je od njih nasledila izvanrendu građu, atleticizam i radnu etiku.

Relativno rano je počela da trenira, međutim, nije se odmah opredelila za skok uvis. Uživala je u raznim disciplinama, međutim kako je vreme prolazilo bilo je sve jasnije da će disciplina u kojoj je njen otac dominirao postati i njena „zvezda vodilja“.

Rekorde je počela da obara sa 16 godina; 1. juna 2022. preskočivši 195 centimetara popravila je za centimetar rekord koji je od 1988. bio u vlasništvu Amre Temim.

Samo 26 dana kasnije u Kruševcu, preskočivši 196 centimetara, postala je tek šesta svetska juniorka u istoriji ove discipline koja je u tome uspela u konkurenciji mlađih juniora do 18 godina.

Na Evropskom prvenstvu za mlađe juniore, iste godine, osvojila je zlatnu medalju u Izraelu, a na planetarnom za juniore bronzu u Kolumbiji.

Sve to bila je jasna uvertira za Evropsko prvenstvo u Minhenu kada je sa 17 godina uspela da osvojio bronzanu medalju i tako postane najmlađa osvajačica odličja na prvenstvu Starog kontinenta.

Pre Evropskog prvenstva u Rimu, Angelina je u dva navrata, na takmičenjima iz Dijamantske lige, preskakala 197 centimetara (lični rekord) što je ponovila i u prestonici Italije.

Da je svestrana atletičarka pokazuje i podatak da je zimus oborila državni rekord za starije juniroke u skoku udalj (6,57) koji je od 2007. godine bio u vlasništvu Ivane Španović (6,53).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari