Angola na startu kao zlatna analogija 1Foto: STARSPORT

Košarkaška reprezentacija Srbije drugu nedelju za redom nalazi se na prvom mestu najnovije liste favorita za zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Kini, koju objavljuje Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) i to je poslednja „prognoza“ pred početak Mundobasketa.

Kao osnovni razlog zbog kog su košarkaši Srbije i dalje prvi kandidati za zlato je činjenica da su aktuelni osvajači evropske, svetske i olimpijske srebrne medalje pripremni period završili neporaženi, sa skorom od 10 pobeda iz isto toliko mečeva,

„Bukmejkeri“ FIBA koji su sastavljali listu uvažili su i jednu analogiju: Srbija prvi meč na SP igra u Fošanu protiv Angole u subotu od 9.30, a na Svetskim prvenstvu 2002. godine u Indijanapolisu, košarkaši SR Jugoslavije su takođe na startu igrali protiv Angole, a na kraju su postali šampioni sveta, kada su u finalu pobedili Argentinu.

„Znate šta se dogodilo kada je Jugoslavija 2002. godine otvorila šampionat protiv Angole, zar ne? Podigli su pehar, to se dogodilo“, stoji u pojašnjenju na sajtu FIBA.

Glavna promena u vrhu dogodila se na trećem mestu, jer je selekcija Australije, koja je pobedila reprezentaciju SAD-a, pretekla Španiju i sada su „kenguri“ treći favoriti na šampionatu sveta, dok je „crvena furija“ četvrta. Peti favoriti su Francuzi, šesti Grci, dok je Litvanija pala sa šestog na deveto mesto. Ispred Litvanaca su se našli Nigerijci i Argentinci koji su interesantno u istoj grupi.

Deseti na listi su Brazilci, slede Turci, Nemci, Kinezi, Tunišani, pa tek onda rivali Srbije u grupnoj fazi Italijani. Crnu Goru je FIBA stavila tek na 23. poziciju i prognozira joj najlošiji rezultat u odnosu na sve ostale evropske ekipe.

Svetsko prvenstvo počinje 31. avgusta i trajaće do 15. septembra, a Srbija je smeštena u grupu D sa Italijom, Angolom i Filipinima.

Hamane Nijang iz Malija na čelu FIBA

Na Kongresu FIBA održanom u Kini, izabrani su novi predsednik i Centralni bord FIBA. Delegati iz 156 zemalja odlučili su da novi čelnik Međunarodne košarkaške federacije umesto Argentinca Horasija Muratorea bude Hamane Nijang iz Malija. On je u prethodnih pet godina bio potpredsednik FIBA, a ujedno je prvi čovek FIBA Afrike, ministar sporta svoje zemlje i predsednik nacionalnog košarkaškog saveza i mandat mu traje do leta 2023. U Centralnom bordu, koji broji 13 članova, sedeće delegati iz Benina, Madagaskara, Kanade, Paragvaja, Devičanskih Ostrva, Japana, Indonezije, Rumunije, Francuske, Finske, Grčke, Papue Nove Gvineje i Australije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari