Selektor najbolje fudbalske reprezentacije Srbije Radomir Antić pozvao je čak četvoricu novih fudbalera za oktobarsku etapu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010, u kojem će naš tim prvo dočekati Litvaniju 11. oktobra u Beogradu, a četiri dana posle u Beču biti gost Austrije.

Sa spiska za septembarske duele sa Farskim ostrvima (2:0) i Francuskom (1:2) izbrisani su Ilić, Ergić (još rovit), Sulejmani (povreda) i D. Tošić, a njihova mesta zauzeli su golman Isailović (Čukarički), defanzivac Đurić (Vojvodina), napadač Mrđa (Vojvodina) i vezista Ninković (Dinamo Kijev). Ako je pozivanje poslednjeg bilo očekivano, onda je uvrštavanje ostale trojice među reprezentativce veliko iznenađenje.

– Ninkovića smo pratili u poslednje vreme, a moj pomoćnik Kunovac protiv Fenerbahčea i Arsenala uživo se uverio u njegove kvalitete. Miloš je pokazao konstantnost u igri i stabilnost u duelima sa jakim protivnicima, a odlikuju ga još dobra pas igra i visok moral. Đurića sam samo jednom gledao, ali su me njegov trener i moji saradnici uverili da može biti od velike koristi u skok igri pozadi, odnosno značajna ispomoć u iznošenju lopte na drugu polovinu.

Mrđa je igrač koji nema mnogo takmičenja iza sebe, ali se u Vojvodini istakao u otvaranju po dijagonali i traženju dubine u igri, što nam je nedostajalo u utakmicama sa Francuzima i Faranima. Isailović se ženi, pa mu ovaj poziv dođe kao poklon za svadbu… Šalu na stranu. Odlučio sam da ubuduće uvek pozivam trojicu golmana. Ne bih da, kao nedavno, dođem u situaciju da nemam alternativu na toj poziciji, jer mi se jedan golman povredio. Potrebni su mi i u svakodnevnom radu, a naš trener golmana Zalad nam je preporučio Bojana – objasnio je ove rokade iskusni stručnjak i naglasio da izmene ne znače „bacanje krivice na pojedince“.

Antić nije zadovoljan svim segmentima igre viđene u prva dva kvalifikaciona meča, ali veruje da će rezultati započetog rada na manama biti vidljivi već u duelu sa liderom Sedme grupe Litvanijom, za koji tvrdi da je ključan.

– U neposrednom kontaktu sa njima osetio sam poverenje naših ljudi u ono što radimo, ali bih voleo da nam narod Srbije masovnim dolaskom na meč sa Litvanijom pokaže da je uz nas. To je finale za ovu reprezentaciju. Litvanci su kvalitetna ekipa, u čijoj se igri vide izuzetan motiv i samopouzdanje. Njihov selektor Portugalac učinio je da se izvanredno dopunjuju, pa na tri poslednje utakmice nisu primili nijedan gol. Naterali su nas da imamo poštovanje prema njima – oprezan je strateg srpskog nacionalnog tima, koji neredovno igranje velikog broja naših reprezentativaca u klubovima komentariše kao „realnost, koju ne želi da koristi za alibi“.

Selektorov izbor

Strateg „orlova“ za oktobarski dvomeč pozvao je 23 igrača: GOLMANI: Stojković (Sporting), Dišljenković (Metalurg Donjeck), Isailović (Čukarički); Ivanović (Čelzi), Vidić (Mančester J.), Dragutinović (Sevilja), Krstajić (Šalke), Rukavina (Borusija D.), Đurić (Vojvodina), Obradović (Partizan); VEZNI RED: Stanković (Inter), Kuzmanović (Fiorentina), Milijaš (C. zvezda), Kačar (Herta), Ninković (Dinamo K.), Krasić (CSKA M.), Janković (Palermo), Babović (Nant), Tošić (Partizan); NAPAD: Žigić (Valensija), Lazović (PSV), Pantelić (Herta), Mrđa (Vojvodina).

Bez obećanja Krčmareviću

Antić juče nije imao jasan odgovor na (i) javno izrečenu molbu selektora mlade selekcije da mu pomogne u baražu sa Danskom, ali se između redova dalo naslutiti da će se teško odreći bilo koga iz četvorke Obradović – Tošić – Babović – Kačar, koja ima pravo da igra u oba tima. – U ovom trenutku ne mogu ništa da obećam. Prvo da se skupimo i vidimo realnu sliku svakog pojedinca. Neću ništa lomiti preko kolena, odluka će morati da „prespava“ – kaže selektor A tima, uz podsećanja da su „rezultati seniorske ekipe prioritetni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari