AO: U nedelju finale Đoković - Nadal 1Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Ako je Rafael Nadal „samleo“ Grka Stefanosa Cicipasa u svom polufinalu od 106 minuta, onda je Novak Đoković za 1.020 sekundi brže „pojeo“ Francuza Luku Puja.

Uz dva manje prepuštena gema protivniku – 3:0 (6:0, 6:2, 6:2), pa ne ni bilo čudno ako njihov novi finalni okršaj na Otvorenom prvenstvu Australije (nedelja, od 9.30 po srednjeevropskom vremenu) potraje baš puno sati sati kao 2012. godine. Ni vlasnik rekordnog broja grend slem titula (20) Rodžer Federer, ni „mladi lavovi“ poput pomenutog Atinjanina, Nemca Aleksandera Zvereva, Danila Medvedeva… u ovom trenutku nisu na top nivou trofejnog Srbina (14) i Španca (17), pa je sasvim prirodno da baš dva najbolje rangirana na ATP listi, njihovim 53. duelom, odluče pobednika najvećeg turnira u ovom delu sezone.

– Ovo je definitivno jedan od mojih najboljih mečeva na ovom terenu. Sve je funkcionisalo na način na koji sam zamislio pre početka duela – nema mesta skromnosti teniskog br. 1 u osvrtu na brutalnu dominaciju protiv Federerovog „dželata“, jer je njegov „ples“ u Rod Lejver Areni bio savršenstvo.

Servis, udarci sa osnovne linije, ritern, bekhend, izlasci na mrežu, forhend, kretanje, koncentracija…. Apsolutno sve je je bilo za čistu desetku, na radost njegovih brojnih navijača u Melburnu, ali i svih drugih ljubitelja „belog sporta“.

– Pitali smo se pre izvesnog vremena da li ćemo Novaka i Rafu gledati opet u naponu snage, kako igraju vrhunski tenis i odgovor je: Da! Evo ih opet! Nadal je delimično izmenio svoj stil igre, agresivniji je, a Novak igra ponovo onako kako je nekada igrao. Dakle, da – nedeljno finale je nešto najbolje što je moglo da se desi ljubiteljima tenisa – oduševljeno je primetio jedan od najboljih tenisera osamdesetih Mats Vilander, uoči još jednog sudara titana.

Istorija njihovog zdravog sportskog rivalstva, s prijateljskom notom mimo borbe za poene, počela je na Rolan Garosu 2006. godine, kada je naš šampion posle dva izgubljena seta predao četvrtfinale 12 meseci starijem kolegi sa Majorke. Sve do 2009. Nadal je češće izlazio kao pobednik iz ovih duela, da bi iza toga tas na agi sve ređe prelazio na njegovu stranu. Zanimljivo da su obojica obično u serijama dobijali jedan drugog, s tim što su Novakove uglavnom bile duže. Kao tokom 2011. i 2012. godine, odnosno 2015. i 2016. godine, kada je sedam puta u nizu uzimao „meru“ Rafaelu. Dok ga nije prešišao u trijumfima, pa bitku za svoju sedmu AO titulu dočekuje s +2 (27:25). Poslednji put je protiv svog večitog oponenta slavio u polufinalu poslednjeg Vimbldona, pošto ga je posle pet setova ispratio kući. Baš kao u jedinom dosadašnjem „1 na 1“ susretu u finalu Ozi opena 2012, čijih su pet sati i 53 minuta epske borbe ušli u anale tenisa, kao jedan od najuzbudljivijih mečeva ikada.

– Igrali smo tada skoro šest sati i to je bilo jedno od najvećih iskustava za mene. Sada će biti drugačije, jer su promenjena pravila za peti seti, ali nadam se da će biti isti ishod. Sigurno bih kupio kartu za taj meč, da sam navijač – baš se raduje Đoković novom odmeravanju snaga sa starim znancem, ohrabren svojim sjajnim partijama u poslednje dve nedelje, ali i indikativnim podatkom da je dobio svih šest prethodnih finala prestižnog turnira na najmanjem kontinentu.

A, Novak je do 24. grend slem finala u karijeri stigao preko leđa Amerikanca Mičela Krugera – 3:0 (6:3, 6:2, 6:2), Francuza Žo-Vilfreda Conge – 3:0 (6:3, 7:5, 6:4), Kanađanina Denisa Šapovalova – 3:1 (6:3, 6:4, 4:6, 6:0), Rusa Danila Medvedeva – 3:1 (6:4, 6:7 (5), 6:2, 6:3), Japanca Keija Nišikorija (posle 6:1 u prvom setu, 4:1 u drugom i predaje umornog rivala) i Puja. Za 10 sati i 44 minuta.

Na drugoj strani, Nadalu će ovo biti peto finale na istom mestu, uz čak četiri poraza na zadnjem koraku.

– Biti opet u finalu Australijan Opena je zaista veoma dobar osećaj. Pre nekoliko nedelja, kada sam bio u Brizbejnu, bilo je teško zamisliti da ću biti ovde. Ali, od kada je počeo turnir, osećam se stvarno, stvarno dobro – ne krije Nadal, čiji je pređen put do nedeljnog susreta bio jednako ubedljiv, i još bez izgubljenog seta.

Vodio ga je preko Amerikanca Džejmsa Dakvorta – 3:0 (6:4, 6:3, 7:5), Metjua Ebdena iz Australije – 3:0 (6:3, 6:2, 6:2), još jednog domaćeg predstavnika Aleksa de Minaura – 3:0 (6:1, 6:2, 6:4), Čeha Tomaša Berdiha – 3:0 (6:0, 6:1, 7:6), Amerikanca Frensisa Tijafoa – 3:0 (6:3, 6:4, 6:2) i Grka Stefanosa Cicipasa – 3:0 (6:2, 6:4, 6:0). Za 12 sati i 21 minut provedenih na terenu.

Tako da ljubitelji tenisa mogu da se spreme za uživanje.

Finale debitantkinja

Dan ranije dobićemo novog šampiona u ženskoj konkurenciji, gde su najdalje dogurale Japanka Naomi Osaka i Čehinja Petra Kvitova. Zanimljivo, nijedna nikada nije „osvojila“ Melburn, a boljoj iz ovog duela osim pobedničkog pehara i čeka pripašće prvo mesto u svetskom poretku teniserki. Rumunka Simona Halep je već ražalovana, samo ostaje da se vidi ko će u ponedeljak na vrh tabele. Da li simpatična Azijatkinja, sa četvrte pozicije, ili iskusna Evropljanka, sa 6. pozicije. Inače, njih dve se nikada ranije nisu sastajale.

Mats Vilander: Neverovatni Đoković

– Pratio sam meč uživo sa tribina i gledao sam kako se Novak fantastično kreće po terenu, loptica nije imala gde da prođe, ne mogu ni da nađem prave reči da to opišem. Ovo je neverovatno! Pa, kako neko treba da igra da bi ga pobedio kada je ovakav – ovako je Đokovićevo polufinale doživeo bivši teniser, a sada priznati sportski komentator, Mats Vilander, poznat i po kritičnom stavu prema Novaku.

14:10 u finalima

Nadal i Đoković imaju iza sebe 24 zajednička finala: u Londonu, Parizu, Rimu, Pekingu, Majamiju, Njujorku, Monte Karlu, Madridu, Indijan Velsu…. S trenutnim skorom 14:10 u korist srpskog tenisera. Poslednji put su njih dvojica odlučivala o tituli na turniru u Dohi (Katar), pre tri godine sezone, i taj meč je pripao 31-išnjem Beograđaninu – 2:0.

Novak Đoković

rođen:  22.05.1987.         Beograd

prebivalište: Monte Karlo

visina:   188 cm

igra:       desnom rukom

bekhend:            dvoruki

titule:    72

turnirska zarada:              125,847,879 dolara

 

Rafael Nadal

rođen:  03.06.1986.         Manakor

prebivalište:       Manakor

visina:   185

igra:       levom rukom

bekhend:            dvoruki

titule:    80

turnirska zarada:              103,251,975 dolara

Imaju i po motiv više

Obojica finalista imaju specijalan motiv. Ukoliko Đoković pobedi postaće prvi sedmostruki šampion AO u „open eri“ i smanjiti razliku u grend slem titulama u odnosu na Nadala (15/17) i Federera (15/20). Ako bi Nadal podigao pehar postao bi prvi teniser u „open eri“, odnosno od 1974. koji je na svakom od grend slemova osvajao najmanje dva trofeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari