Apel Zenita: Košarka treba da ostane van politike 1Foto: Euroleague

Zbog odluke Evrolige da suspenduje mečeve 27. kola na kojima je trebao da nastupe ruski klubovi oglasio se Zenit, putem saopštenja.

Nakon rata u Ukrajini, klubovi u Evroligi kojima predstoji put u Rusiju u nastavku sezone, redom su donosili odluke da te utakmice ne igraju, bez obzira na konačnu odluku čelnika takmičenja.

U Zenitu su osetili potrebu da se oglase tim povodom.

„Košarka treba da ostane van politike. To je važan aksiom i mora da bude baza svakog turnira i takmičenja. Bez obzira na sve razlike u političkom mišljenju, evropski klubovi treba da ostanu ujedinjeni oko ideje i vizije razvoja košarke izvan državnih granica, bez obzira na političku situaciju. Poštujemo stav svakog kluba koji učestvuje u Evroligi i spremni smo da se borimo da se njihov glas čuje.

Naš klub ima igrače, trenere i stručnjake iz Španije, Grčke, Litvanije, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Moldavije, Poljske, Belorusije i Rusije. Svi smo ujedinjeni zbog jedne stvari – košarke. Svi mi zajedno, naše porodice i oni koje volimo prolaze kroz trenutnu situaciju i želimo da se izdignemo i budemo na putu zajedničkog cilja i namere, da se takmičimo na parketu protiv ostalih evroligaša, iskreno i plemenito.

To je naš život i naša strast, svi mi želimo da igramo!

Nadamo se da će odluka na sastanku evroligaša biti časna i nepolitička, to bi omogućilo da se sezona nastavi normalno. Sva tri ruska kluba izborila su svoje pravo da nastupaju u Evroligi ove sezone. Uvereni smo da su Zenit, CSKA i Uniks spremni da i u nastavku sezone dokazuju svoj kvalitet na košarkaškom terenu. Politika razdvaja ljude, a sport je tu da bi spojio različite ljude u ime istinskog razumevanja.

Molimo vas da ne birate kratkoročni put politike razdvajanja, već dugoročni put koji donosi razumevanje i mir, to se srž sporta“, napisano je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari