Argentina do triplete golom Martineza u 112. minutu, Gaučosi osvojili Kopa Amerika i spasili Mesija 1EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Argentinci postali tek druga reprezentacija u istoriji reprezentativnog fudbala koja je vezala titule na tri velika takmičenja. Kolumbija matirana tek u produžecima, golom fudbalera milanskog Intera – 1:0 (0:0).

Dugih 28 godina vitrine u Fudbalskom savezu Argentine zvrjale su bez novog pehara. Generacije su prolazile, brojni veliki igrači odlazili u reprezentativnu penziju i niko nije imao odgovor na pitanje kada će se ponovo Gaučosi popetu na svetski ili južnoamerički tron.

Ni dolaskom Lea Mesija na reprezentativnu scenu situacija se nije bitnije menjala, a onda je usledila renesansa čija je dužina trajanja za sada nepoznata.

U poslednje tri godine, Argentina je došla do triplete zbog koje je postala deo svetske fudbalske istorije. U noći između nedelje i ponedeljka u nju ju je uveo Lautaro Martinez golom kojim su Albiselesti postali osvajači Kopa Amerike po 15. put čime su postali rekorderi, pretekavši Urugvaj koji ima trofej manje (Brazil ima tek devet titula).

Time su se pridružili reprezentaciji Španije koja je u periodu od 2008. do 2012. dva puta bila evropski i jednom planetarni šampion.

Lautaro Martinez „spasao“ je u finalu jednog od svvojih prijatelja i van terena – Lea Mesija, koji je zbog povrede skočnog zgloba morao da napusti igru u 65. minutu.

Kolumbija se i u finalu pokazala kao selekcija koja je ove godine na Kopa Americi igrala najlepši i najofanzivniji fudbal. Imala je u finalu veći posed lopte, više pokušaja ka protivničkom golu (19) kao i onih koji su išli u okvir gola (devet).

Inače, početak finala kasnio je čak 82 minuta zbog ogromnih gužvu nastalih na ulazima stadiona Hard rok na Floridi.

Na hiljade navijača Kolumbije pokušalo je u stampedima da uđe na finale, zbog čega je došlo i do konflikta sa policijom, nereda i ogromnih gužvi. Prema izveštajima medija koja su imala novinare na licu mesta, više od 30.000 Kolumbijaca ostalo je bez karte i svi su pokušali da ilegalno uđu na stadion koji je za duel sa Argentinom imao kapacitet od 65 .000.

Oni sa „navijačkom dijagnozom“ pokušavali su da prođu kroz ventilacione cevi, da se preruše u drveće ili žbunje pokraj stadiona…

Svi su želeli da uživo posmatraju svoje ljubimce koje je na ovom šampionatu maestralno predvodio još jedan Argentinac Nestor Lorens.

Mogli su Kafeterosi da dođu do vođstva u ranoj fazi utakmice, ali je centarfor Kordoba, nekadašnji napadač Herte, Kelna, Majnca, a danas ruskog Krasnodara pogodio stativu iz zahtevne pozicije.

Imala je Kolumbija i u nastavku meča veći posed lopte, više udaraca, ali nijedan nije bio tako blizu okvira gola kao onaj Kordobin iz 6. minuta.

Možda i najznačajniji detalj iz prvog poluvremena dogodio se u 37. minutu kada se povredio Leo Mesi nakon duela sa defanzivcem Santjagom Arijasom.

Iako je bilo evidentno da je rovit, odlučio je da ostane u igri i u drugom poluvremenu, međutim novi nešto grublji start u 65. minutu primorao ga je da napusti teren.

U međuvremenu, njegov drugar iz siromašnog kraja Rosarija, Anhel Di Mariija razigrao se u svom poslednjem reprezentativnom meču.

Imao je veoma dobru šansu u drugom poluvremenu, a značajan uticaj na igru ostvario je i Nikolas Gonzales, fudbaler Fiorentine koji je zamenio Mesija.

Gaučosi su imali određenu incijativu u prvih pola sata nastavka utakmice, međutim kako nisu uspevali da ozbiljnije ugroze golamana Vargasa, odlučili su se za oprezniji pristup pred kraj regularnih 90 minuta.

Tek u 97. minutu, selektor Skaloni odlučio se da uvede Lautara Martineza, zajedno sa Leandrom Paredesom, što će se ispostaviti kao ključan momenat na meču.

Igrao se 112. minut kada su Rodrigo De Pol i Đovani Lo Selso odigrali izuzetnu akciju tokom koje je fudbaler Viljareala izbacio u prostor Martineza pasom iz prve, a vrsni strelac je na maestralan način matirao golmana Kolumbije.

U noći kada je arhineprijatelj Argentine, Engleska ostala bez trofeja u finalu prvenstva Evrope, Gaučosi su vezali titule na Kopa Amerika šampionatu.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari