Armani kroji novo odelo 1Foto: EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY

Definitivnim okončanjem sezone krajem maja, klubovima u Evroligi i Evrokupu dato je dovoljno vremena da oforme sastave za narednu takmičarsku godinu, koja će biti sasvim sigurno prenaporna.

Uvodni je utisak da je Armani najspremnije dočekao potez Đordija Bertomeua, u konsultaciji sa igračima i klubovima.

I dok pojedini velikani poput CSKA, Panatinaikosa, Olimpijakosa… tek sređuju svoje redove, knjigovodstveno se baveći napravljenim minusom u kasi zbog pandemije korona virusa, klub iz Milana uveliko radi na dovođenju proverenih imena u evropskoj klupskoj košarci.

Iako je sa CSKA imao ugovor do 2021. izgleda da je sjajni centar Kajl Hajns rešio da prihvati ponudu Armanija i tako obaveže Milano da se sa „armejcima“ dogovori o visini obeštećenja.

Istovremeno, trener Etore Mesina frontalno radi na angažmanu Điđija Datome, želeći da iskoristi nepredvidivu finansijsku situaciju u turskom Fenerbahčeu.

Đorđo Armani, čuveni modni kreator i iskreni zaljubljenik u košarku, još u jeku pandemije, koja je ubedljivo najviše posledica po ljudske živote u Italiji ostavila u Lombardiji, oblasti u kojoj se nalazi i Milano, poručio je da će budžet kluba čiji je vlasnik ostati gotovo netaknut i u narednoj sezoni.

Milano je u takmičarskoj 2019/20 raspolagao sa više od 20 miliona evra, što će u novonastaloj recesiji biti novac sa kojim će na košarkaškom tržištu moći da poremeti planove i onim najbogatijim i najmoćnijim evropskim klubovima.

Mada se o strategiji prilikom angažovanja igrača može polemisati, s obzirom na to da Armani već godinama troši basnoslovne sume novca, gotovo bez ikakvih rezultata u Evroligi, Etore Mesina gotovo ni za pedalj neće odstupiti od plana koji je implementirao prošlog leta kada je preuzeo Milano.

Italijanskom stručnjaku je cilj da igru gradi oko preiskusnih košarkaša, ne mareći da je većina premašila igrački zenit. Kajl Hajns, izuzetno korisni centar na obe strane terena, upravo spada u grupu igrača koji su u naponu snage i učinka na terenu bili pre par godina.

Uprkos odličnom fizičkom stanju, 34-godišnji centar poslednjih sezona nije bio lider u CSKA; njegov doprinos nije bio upitan (oko devet poena i pet skokova), ali mu je uloga, a samim tim i minutaža bila manja, u odnosu na, recimo sezonu 2015/16 kada je u proseku igrao 26 minuta beležeći skoro 11 poena, uz indeks korisnosti 13,6 (najveći u evroligaškoj karijeri).

Điđi Datome, kao jedan od predstavnika Unije evroligaških igrača, u specifičnoj je poziciji i verovatno će iscrpiti sve mogućnosti u pregovorima sa Fenerbahčeom.

Poslednji dana pojavile su se informacije da su pojedini igrači Fenera tužili klub zbog neisplaćenih zarada od januara meseca, kao i da su tražili raskid saradnje na štetu jedinog turskog osvajača Evrolige.

Sve su to ilustracije da bi Datome mogao da ode iz kluba, pogotovo ukoliko trener Željko Obradović ne produži ugovor.

U tom slučaju, izvesno bi bilo da bi prekaljeni 33-godišnji Italijan prihvatio ponudu Milana i tako se vratio u svoju zemlju.

PAO odvodi Lorenca Brauna

Panatinaikos nije siguran da će u narednoj sezoni igrati Evroligu, ali ipak želi da oformi jak tim. Izvestan odlazak prvog plejmejkera Nika Kalatesa znači i trku za novim organizatorom igre. Novinar Jurohupsa Nikos Varlas ističe da atinski klub na oku ima dvojicu igrača. Jedan od njih je – Lorenco Braun, aktuelni član Crvene zvezde. „Sa njim su razgovori u poodmakloj fazi“, naveo je Varlas. On je istakao i da je Panatinaikos zainteresovan i za Kevina Pangosa, plejmejkera Barselone koji će postati slobodan agent na kraju sezone. Uz grčkog velikana, bivšeg košarkaša Žalgirisa navodno želi i Valensija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari