Beograd i zvanično kandidat za organizaciju Evropskog prvenstva u atletici 2028. godine: “Ključnu ulogu ima predsednik Vučić i njegova vizija i odlučnost” 1Foto: Srpski atletski savez

Evropska atletika (EA) je potvrdila da je Beograd postao zvanično kandidat za organizaciju najvećeg atletskog takmičenja na Starom kontinentu – Evropskog prvenstva u atletici 2028. godine.

U saopštenju za javnost Srpskog atletskog saveza kaže se da ova vest dolazi kao rezultat višegodišnjeg uspeha i besprekornog rada SAS u organizaciji međunarodnih takmičenja, čime je Srbija dobila ogromno poverenje Evropske atletike.

„Ovaj podvig ne bi bio moguć bez ogromne podrške Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, koji je pružao konstantnu podršku razvoju srpske atletike tokom prethodnih godina. Njegova vizija i odlučnost da Srbija bude domaćin najvećih sportskih događaja odigrali su ključnu ulogu u ovom procesu. Bez predsednika Vučića i njegove podrške, organizacija ovako velikog sportskog događaja ne bi bila moguća“, piše u saopštenju Srpskog atletskog saveza, a potom se dodaje:

“Konkurencija za domaćinstvo je snažna, jer je poljski grad Silesia, poznat po Nacionalnom atletskom stadionu koji redovno ugosti takmičenja Dijamantske lige i koji je već bio domaćin Evropskog timskog prvenstva, glavni protivkandidat.

Ipak, Beograd ne odstupa od svojih ambicija, s obzirom na dosadašnje uspehe u organizaciji vrhunskih atletskih događaja poput Evropskog dvoranskog prvenstva 2017. godine i Svetskog dvoranskog prvenstva 2022. godine, kao i Svetskog prvenstva u krosu 2024. godine.

Srpskom atletskom savezu predstoji serija sastanaka i poseta s predstavnicima Evropske atletike, gde će se detaljno razmotriti svi zahtevi koji moraju biti ispunjeni za organizaciju ovog sportskog spektakla. Najveći izazov biće izgradnja nacionalnog atletskog stadiona po najvišim evropskim i svetskim standardima, koji će obuhvatiti sav neophodan prateći sadržaj za atletska takmičenja najvišeg ranga.

Ova kandidatura je istorijska šansa za srpski sport da se pozicionira na mapi najvećih atletskih događaja u svetu i prilika da Beograd postane epicentar Evropske atletike 2028. godine. Srbija je spremna za veliki izazov – put ka vrhu evropske atletike je pred nama“, navodi se u saopštenju SAS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari