“Ja sam Francuz, musliman i ponosan”: Atletičar suspendovan zbog podsticanja mržnje prema Jevrejima i Izraelu 1Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Francuski atletski savez suspendovao je Muhameda Abdalaha Kuntu zbog “objavljivanja i prenošenja komentara na društvenim mrežama koji podstiču mržnju”.

„Predsednik saveza mi je potvrdio da je suspendovao sportistu, kontaktirao javnog tužioca kao i Disciplinsku komisiju saveza“, napisala je francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera na platformi Iks.

Ona je poruke Kunte koje su posebno ciljale na Izrael opisala kao „šokantne i neprihvatljive“.

Atletičar je obrisao sve što je objavio, ali su izraelski mediji preneli šta je poručivao od 2021. do 2024. godine, kao i tokom Igara.

Kako navodi “Tajms of Izrael”, Francuz je u više navrata ispoljio “mržnju prema Izraelu i Jevrejima”.

Kad su počele borbe u Gazi pozivao je Alaha da “udari na Cioniste”, a ismevao je i jednu od žena koje je Hamas oteo u napadu 7. oktobra prošle godine.

Tokom trajanja Igara, 1. avgusta, objavio je fotografiju izraelskog olimpijca, džudiste Sagija Mukija u uniformi uz komentar “ubica dece”.

Kad je atletski savez domaćina Igara reagovao, Kunta je objavio fotografiju na kojoj je ogrnut zastavom svoje zemlje, predstavio je sebe kao “Francuza, muslimana i ponosnog” i poručio da mu je žao ako je nekog uvredio.

„Iskreno se izvinjavam ako se neko osećao uvređenim. Ja sam protiv genocida i bilo kakvog oblika rasizma ili nepravde, i mislim da ne moram da dokazujem koliko volim svoju zemlju“, napisao je Kunta, koji je na Olimpijskim igrama u Parizu učestvovao u štafeti 4×400 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari