Australijski košarkaš voli Grobare, Beograd i ćevape: Obradović nas tera da budemo pametni 1Dante Egzum. Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaš Partizana Dante Egzum izjavio je da je srećan zbog toga što ima priliku da radi sa Željkom Obradovićem, trenerom od kojeg može puno da nauči.

U potkastu „The Crossover“ čiji je domaćin Džo Arlaukas, bivši američki košarkaš koji je došao u Evropu iz NBA lige i nastupao 90-ih godina sa velikim uspehom za italijanske, španske i grčke klubove, Egzum je sa velikim oduševljenjem govorio o navijačima Partizana, o Beogradu, a lice mu se ozarilo kad je spomenuo ćevape.

U delu potkasta koji je bio posvećen Željku Obradoviću, Arlaukas je rekao da su tri godine saradnje sa srpskim trenerom u Realu bile tri najgore, a ujedno i najbolje godine u njegovoj karijeri, poredeći taj odnos sa brakom.

„Iz mene je i kao igrača i kao osobe Željko uspeo da izvuče stvari za koje ni sam nisam znao da sam bio u stanju da uradim. U tom trenutku sam sigurno bio među najboljim košarkašima u Evropi, ali sećam se kako me je pogledao i rekao ’ti možeš da budeš još bolji’. On voli da izazove igrače, posebno kad su previše samouvereni“, rekao je Arlaukas.

Australijski košarkaš voli Grobare, Beograd i ćevape: Obradović nas tera da budemo pametni 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Egzum je dodao da i on ima sličan odnos sa Obradovićem.

„Imam slobodu u igri, ali još uvek učim kako da igram na poziciji plejmejkera. On me tera da shvatim zašto igramo na određen način i kada treba da igramo tako. Daje ti slobodu, ali želi da igraš pametno. Možeš da radiš šta god želiš, ali igraj pametno i na pravi način. To najviše volim kod njega“, rekao je Australijanac, a zatim su se obojica osvrnuli na Obradovićev stil rada.

„On je težak za mlade igrače, jer oni ponekad rade blesave stvari. Kad vidim da im teško pada to što viče na njih priđem im i kažem da trener viče samo zato što želi da budu bolji“, rekao je Egzum.

Arlaukas se takođe osvrnuo na činjenicu da Obradovića smatraju „teškim“ trenerom.

„Razgovarao sam nedavno sa generalnim menadžerom Partizana Zoranom Savićem, koji je jedno vreme bio moj saigrač u Realu, i on mi je otkrio da je Željko sad motivisaniji za rad više nego ikada. Rekao sam mu da je sada Obradovićevim igračima lakše, jer imaju jedan trening dnevno, a mi smo imali tri treninga i Željko je vikao na nas po ceo dan. Međutim, on nije bio jedini „težak“ trener u mojoj karijeri. Svi su želeli da od mene naprave boljeg igrača, ali njih nisam poštovao i ne smatram da su dobri ljudi. Najviše sam kod Željka voleo to što nije stvarao autoritet galamom, već tako što je igrače tretirao kao osobe i van terena. On je mnoge „kupio“ na taj način“, rekao je Arlaukas, a Egzum se složio da je Obradović neko kome uvek može da se obrati i kome veruje.

Košarkaš Partizana je dodao da u Beogradu živi sa devojkom.

„Ona je iz Amerike, iz Jute, živi sa mnom u Beogradu, koji je prelep grad. Sada je malo hladno i maglovito, ali uživam u boravku ovde“, izjavio je Egzum, a potom dodao da nije obišao puno restorana, ali da voli ćevape i kobasice
„Jeo sam ih i dok sam bio u Australiji ali ovde je ukus mnogo bolji“.

Deo razgovora bio je posvećen i pristalicama Partizana i Egzum je objasnio kako je još dok je bio dete video snimke navijača crno-belih, jer je odrastao sa drugom iz Srbije.

„On je bio navijač Partizana i često mi je pokazivao navijače Partizana. Zatim je jedan prijatelj posetio Beograd, prisustvovao derbiju između Partizana i Crvene zvezde i kasnije mi pričao o tome. Donekle sam razumeo o čemu se radi, ali sve dok nisam došao u Srbiju nisam zaistao shvatao suštinu“, izjavio je Egzum.

Australijski košarkaš voli Grobare, Beograd i ćevape: Obradović nas tera da budemo pametni 3
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Egzum je kao igrač Barselone bio učesnik španskog „el klasika“, a igrao je u svim dvoranama evroligaških klubova pa ga je Arlaukas pitao koja utakmica je na njega ostavila najjači utisak kad je u ptanju atmosfera na tribinana.

„Prva utakmica u Evroligi koju sam igrao za Partizan, protiv Virtusa iz Bolonje. Bukvalno sam se naježio, 20.000 ljudi peva zajedno, kakva strast. Svaka utakmica u Evroligi je neverovatna, kao film, neverovatno. Želiš da igraš za te navijače i da pobediš za njih. Čak i moji srpski saigrači koji su na klupi u tim trenucima pevaju zajedno sa navijačima“, rekao je Egzum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari