Poučeni gorkim iskustvom sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u Austriji, odakle su se vratili brže nego što su otišli, rukometaši srpske reprezentacije mirno i s puno opreza i ograda najavljuju svoj nastup na šampionatu sveta u Švedskoj (13 – 30. januar).


– To prvenstvo nas je sve spustilo na zemlju, otreznilo i opametilo. Sada daleko trezvenije razmišljamo i pričamo o našim mogućnostima, planovima i ambicijama. Ne možemo, kao tada, najavljivati pohod na medalje kada je naša realnost borba za drugi krug. Ne kažem da nećemo pokušati i(li) uspeti otići korak dalje od toga, ali sada nas zanima samo kako da prođemo grupu – objašnjava nam, (kao Ilić i Vučković) tek posle Nove godine pripremama tek priključen, levi bek nemačkog Raj Neker Levana i „orlova“, koji su na SP razvrstani u C grupu, sa favorizovanim selekcijama Hrvatske i Danske, nezgodnom Rumunijom, Alžirom i Australijom.

Opšta je pretpostavka da ćete o svom plasmanu u sledeću fazu odlučivati u direktnom duelu sa Rumunijom. Imate li ovaj „scenario“ alternativu?

– Najidealnije bi bilo kada bismo pre tog meča prebrinuli plasman u narednu fazu turnira. Ne podrazumevam – jer nismo više u poziciji da nekome pretimo – ali nadam se bodovima iz prva dva meča sa Alžirom i Australijom, koji bi nam ojačali samopouzdanje pred teže i još bitnije duele sa Hrvatskom i Danskom. Tek pred njih ne smemo da se frljamo s nekim rezultatskim prognozama, ali moramo ih odigrati najbolje što umemo i možemo u tom trenutku, pa kako nam bude. Ko zna šta se sve može desiti do poslednjeg kola prve runde. Ali to je budućnost, a sadašnjost su pripreme za ono što nas čeka u Švedskoj.

Ni ovog puta niste imali dovoljno vremena za zajednički rad. Šta su pokazale dosadašnje provere, šta još sve treba popraviti u igri i hoćete li sve stići do početka takmičenja?

– Kako nama, tako i drugima, mada postoje nijanse. Neke reprezentacije su imale još više odsutnih igrača od nas, a neke su kao Rumunija kompletne od 1. decembra. Imamo koliko imamo vremena i gledamo ga maksimalno iskoristiti. Izgubljene utakmice sa Tunisom nisu naročit reper, jer su odigrane posle dugog puta i u neobičnim okolnostima – mislim na neke tragikomične sudijske odluke. I bez toga je, ipak, evidentno da najviše prostora i potrebe za napretkom ima u odbrani, gde se krije ključ modernog rukometa. Nadam se da ćemo stići da uradimo što smo zamislili, a onda u prva dva kola, protiv objektivno slabijih protivnika, u hodu popraviti preostalo – zaključuje jedan od boljih šutera ekipe selektora Vukovića.

BiH testira u Rumi

Posle dobijenog duela sa Rusijom i izgubljenog dvomeča sa Tunisom, Pejanović, Vujin, Nikčević i ostali odigraće večeras prijateljski meč i sa selekcijom Bosne i Hercegovine. Domaćin je Ruma, a ulaz u salu je besplatan.

Lekari saglasni – Bojinović ide na SP

Našem stručnom štabu juče je pao veliki kamen sa srca. Posle detaljnog pregleda i novog snimanja francuski lekari procenili su da je stanje povređenog kolena Mladena Bojinovića bolje nego što se mislilo i dali dozvolu asu Monpeljea da se vrati na pripreme nacionalnog tima i otputuje u Švedsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari