Avramović nosio Partizan do pobede 1Foto: Starsport

Košarkaši Partizana pobedili su Crvenu zvezdu rezultatom 98:84 (28:21, 12:13, 24:29, 34:21) u utakmici 21. kola ABA lige. Posle dva ubedljiva poraza u derbijima ove sezone činilo se da crno-beli ipak nemaju kvalitet da se ozbiljnije suprotstave večitom rivalu. Ipak, ekipa Željka Obradovića ne samo da je trijumfovala nad crveno-belima, već je to učinila ubedljivo i rezultatski i u skoro svim elementima igre.

Crno-beli su tako uzvratili najvećem rivalu posle dva ovosezonska

Partizan je preuzeo i prvo mesto na tabeli ABA lige sa skorom 17-3, dok je Zvezda, zbog činjenice da je odigrala jedan meč manje, na drugom mestu sa učinkom od 17-2.

Crno-beli su u poslednjih 20 sekundi meča dozvolili protivniku da postigne četiri laka poena i ispustili priliku da imaju bolji međusobni odnos u slučaju da ligaški deo završe sa istim brojem bodova, jer su gosti u prvom ovosezonskom meču slavili rezultatom 71:56.

Partizan je do trijumfa vodio Aleksa Avramović, ključni igrač ovog duela, koji je svom timu uz uobičajenu dozu energije u odbrani ovoga puta doneo i ogroman poenterski doprinos. Reprezentativac Srbije je ubacio 33 poena od čega čak 31 u drugom poluvremenu, kada je demolirao odbranu protivnika, posebno šutem za tri poena (pogodio osam trojki iz deset pokušaja).

U trećoj četvrtini je vezao četiri trojke bez promašaja, rešavao situacije „jedan na jedan“, probijao odbranu rivala i nadigrao jednu od najboljih defanzivnih ekipa u Evropi.

Zahvaljujući njemu, crno-beli su sačuvali prednost u tom periodu, u trenucima kada se činilo da će posle serije 15-1 ekipa Dejana Radonjića doći do odlučujuće prednosti. Avramović je bio i pokretačka snaga svog tima i u poslednjih deset minuta, kada je ekipa Željka Obradovića stigla do ubedljivog trijumfa.

Počelo je vrlo tvrdo i u potpunom rezultatskom egalu, dok se nije raspucao Kevin Panter. Amerikanac je ubacio 14 poena samo u prvoj četvrtini i bio najzaslužniji za početnu prednost Partizana sedam poena posle deset minuta, a onda i dvocifrenu razliku na startu druge deonice.

Ali, Zvezda se brzo vratila i došla do – dva zahvaljujući nekoliko vezanih ofanzivnih skokova i poenima, pre svih Dejana Davidovca. Na odmor se otišlo rezultatom 40:34, ali i sa utiskom da je Partizan prvi put prokockao šansu da možda prelomi meč.

Sličan scenario viđen je još jednom kasnije tokom meča kada je Partizan u trećem periodu imao vođstvo od 12 poena prednosti (63:51), a Zvezda napravila veliku seriju 15:1 i došla do potpunog preokreta trojkom Nikole Ivanovića.

Međutim, baš u tim trenucima trajala je šuterska rapsodija Alekse Avramovića. On je trojkom ponovo vratio Partizan u vođstvo (67:66), potom je Matijas Lesor vezao četiri poena i veliki nalet Zvezde je odbijen, a, ispostavilo se, rešeno i pitanje pobednika.

Ono što su crveno-beli zarađivali zahvaljujući dominaciji u reketu Partizan je poništavao zahvaljujući Avramoviću. Čak i kada on nije pogađao odbrana protivnika toliko je bila fokusirana na njega da su ostali igraču Partizana imali dovoljno prostora.

To je polovinom poslednje četvrtine iskoristio Mur da crno-belima donese deset poena viška (81:71). Nakon toga je trener Zvezde Dejan Radonjić dobio drugu, isključujuću tehničku grešku i bilo je jasno da će pobeda Partizana čak biti i ubedljiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari