Italija na Španiju za mesto u finalu 1Foto: Beta/AP/Stuart Franklin

Obe reprezentacije bile su perfektne do četvrtfinala; ambicija argumentovanih vrhunskim asovima, kvalitetnom igrom i sposobnošću da se domognu i pehara.

Najviše zbog izvanrednog nastupa u prvom poluvremenu; stečeni kapital golovima Barele i Insinjea, reprezentacija Italije sačuvala je u nastavku i uprkos pogotku Lukakua bukvalno pred polazak na veliki odmor, odnosno dva zicera u drugih 45 minuta, eliminisala je Belgiju u Minhenu, plasiravši se u polufinale Evropskog prvenstva – 2:1 (2:1).

U borbi za mesto u finalu, “azuri” će se sastati sa reprezentacijom Španije, koja je prethodno, posle penala izbacila Švajcarsku.

Neverovatan posao napravio je selektor Roberto Maćini; od “razbijene vojske” koja je propustila Svetsko prvenstvo 2018. načinio je u relativno kratkom vremenskom periodu ekipu koja poraz nije doživela više od godinu i po dana.

Razlozi zbog kojih „azuri“ još uvek deluju nepobedivo viđeni su večeras; pogotovo u uvodnih 45 minuta.

Izvanrednim presingom na protivničkoj polovini; u visokom ritmu, Italijani su za petnaestak minuta stvorili dve sjajne šanse.

Ni poništeni gol Bonućija zbog prethodno dosuđenog ofsajda nije promenio pogled na spremljenu taktiku Italijana.

Naprotiv; odličan šut De Brujnea sa distance, ukrašen sjajnom paradom Donarume, odnosno preteći pokušaj Lukakua, uverili su pulene selektora Manćinija da moraju pojačati pritisak na sredini terena. Barela i Verati, prevashodno, bili su u tome toliko dominantni da su kod vodećeg gola iskoristili zbunjenost protivničkih defanzivaca zbog toga što je Imobile ležao u njihovom kaznenom prostoru; zadnji vezni Intera se najbolje snašao i preciznim šutem matirao Kurtou.

Svesni da im u svakom trenutku vezni red čuva leđa; Spinacola i Insinje permanentno su se nadopunjavali po levoj strani.

Upravo je as Napolija u 44. minutu, prvo divnim driblingom, a onda i prelepim šutem napravio najlepši potez na utakmici kojim je matirao Kurtou. Ipak, već u sledećem napadu, možda i prestrogo sankcionisan kontakt Di Lorenca nad mladim Dokuom, Lukaku je sa penala pretvorio u 2:1.

Očekivalo se da će Belgijanci u nastavku krenuti frontalno. Najviše preko 19-godišnjeg Dokua, koji se po levoj strani pokazao izvanrednim u kombinaciji snage, brzine i tehnike. Belgija je u dva navrata mogla do izjednačenja.

Spinacola je u jednoj situaciji bukvalno sa metar omeo Lukakua da samo ubaci loptu u mrežu; dok je prethodno korpulentni napadač promašio takođe zicer za svoj peti gol na prvenstvu.

Italijani su se na vreme „otreznili“, napravili bedem na sredini terena i vrlo umešno do kraja utakmice zatvorili sve prilaze golu Donarume. Nisu se preterano bavili pitanjima u napadu, dopustivši rivalu jalovu inicijativu iz koje apsolutno ništa nisu uradili.

Rezultati četvrtfinala

Španija – Švajcarska pp 3:1 (1:1)
Italija – Belgija 2:1
subota
Češka – Danska 18.00
Engleska – Ukrajina 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari