Bahar u Zvezdi o koncu, a nije mu sefte da i sam ode: Ima li Terzić u rukavu već spremljenog svog Sferopulosa? 1Foto: Starsport

U Zvezdinoj fudbalskoj i košarkaškoj sekciji sadašnjost nije ružičasta.

Prvobitna akumulacija navijačkog optimizma zbog agilnosti obe uprave u jačanju igračkog kadra za značajnije pretenzije u Evropi počela je da kopni. Pošto su očekivanja bila veća nego u prošlosti, jači je i odijum zvezdaške javnosti pošto su kola krenula nizbrdo i na Malom Kalemegdanu i na Marakani.

Prvi je reagovao Košarkaški klub. Njegovom dugogodišnjem predsedniku Nebojši Čoviću potrebni su već i prsti druge ruke da nabroji trenerske smene kojima je pribegavao u šok-terapijama dok se sezona nije pošteno ni zahuktala. Ceh je platio i Duško Ivanović, koga je snašla sudbina svog prethodnika Vladimira Jovanovića od pre godinu dana, a i Saše Obradovića 2020, a i Milana Tomića 2019…

Još je top koji je ispalio vest o rastanku s Ivanovićem bio vreo, na njegovo mesto je postavljen Grk Janis Sferopulos. To znači da su pregovori s nekadašnjim evroligaškim trenerom Olimpijakosa i Makabija iz Tel Aviva vođeni dok je za crnogorskog stručnjaka spreman svileni gajtan.

Obaška to što Sferopulosu nije sefte da preuzme tim koji niti je selektirao niti je s njim prošao osnovne letnje pripreme. Crveno-bele iz Pireja, recimo, počeo je da vodi u novembru 2014 (tada i debitovao u Evroligi, na meču četvrtog kola upravo protiv Zvezde u Beogradu – 62:57 za goste u Areni) umesto Tomića, koji je nakratko došao posle Grka Jorgosa Barcokasa, a Ponos Izraela u novembru 2018. umesto Hrvata Nevena Spahije od osmog kola vodećeg evropskog klupskog takmičenja.

Kad je 2012. seo na klupu Panioniosa, isti je mesec u godini bio. Suma sumarum, Zvezda mu je četvrti klub uzastopce u koji dolazi kao grčki bog vađenja kestenja iz vatre.

Ivanović je prošlost, Sferopulos je sadašnjost, a zvezdaši se nadaju da će s njim budućnost biti ružičasta. U četvrtak (18.30 časova) igra se prvi večiti derbi u Evroligi i Grk je pred iskušenjem da mu s te vododelnice izrastu krila za dalje.

Košarkaška sekcija je svoj rez obavila, a na Topčiderskom brdu još podrhtava od neizvesnosti oko fudbalskog trenera. Baraku Baharu je poverenje ukazano kao da je sam izraelski Murinjo. Solidne igre i neočekivano dobri rezultati u pripremnim utakmicama, a naročito razgaljenost publike s 5:0 protiv Fiorentine na Marakani, raspalili su navijačke snove. Kad su krenula takmičenja za bodove – druga pesma.

Baharu trenerski život u Zvezdi visi o koncu i pod pritiskom je da mu je svaki sledeći meč presudan za opstanak na klupi šestostrukog uzastopnog prvaka Srbije. Jovanu Mijatoviću, napadaču koji s tek navršenim punoletstvom ispoljava klasu golgetera, treba da se zahvali što će voditi crveno-bele i u susretu trećeg kola Lige šampiona s Lajpcigom u sredu (21 čas) u Nemačkoj. Još jedan biser Zvezdine omladinske škole je postigao pobedonosni pogodak protiv Javora u minulom kolu državnog šampionata (3:2), inače bi slatki bod na putu za Ivanjicu verovatno značio gorak razlaz s Baharom kao glavnim krivcem što večiti rival Partizan odmiče u vođstvu na tabeli.

Izraelac ima besane noći, a ima li i generalni direktor Zvezdan Terzić u rukavu već spremljenog svog Sferopulosa koga će uz formalni blagoslov uprave postaviti za trenera dok se Bahar s koferima još i ne spusti do Autokomande? Ali, i to je cena trenerskog posla sa sedam kora jer Bahar je sam zapao u situaciju da više strepi nego da se nada. Dobije li otkaz u rano jutro svog dvogodišnjeg ugovora za 1,2 miliona evra po sezoni, koštaće Zvezdu kao svetog Petra kajgana.

Ne bi bilo iznenađenje i ako se sam opozove uvidi li da su njegove zamisli zaista nesprovodljive u delo. Za to ima primer iz ličnog iskustva. Trener Hapoela Ber Ševe, kome je 2016. doneo prvu titulu izraelskog prvaka posle 40 godina, a zatim još dve, bio je pune četiri i po sezone, od leta 2015. Otišao je svojom voljom na polovini pete.

Kad je 5. januara 2020. pretrpljen poraz u gostima protiv imenjaka iz Tel Aviva s 1:0 (strelac Makedonac Stefan Spirovski, koji je u dva navrata nosio dres čačanskog Borca), Bahar je telefonom pozvao Alonu Barkat, vlasnicu kluba, jednu od najbogatijih poslovnih žena Izreala, da joj kaže da neopozivo napušta brod. Ostavka mu je prihvaćena bespogovorno i u prijateljskom duhu. U oproštajnom saopštenju se naročito zahvalio navijačima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari