Bajka za Diva 1Foto: Antonio Bat/EPA

Reprezentacija Argentine koja se takmiči u Dejvis kupu od 1921. godine i koja je do sada izgubila četiri finala, konačno je odnela kući salataru.

Nošena neverovatnom igrom Huana Martina del Potra, koji je u Zagrebu izvukao iz rukava poslednji veliki podvig ove sezone pobeđujući prvo Karlovića, a potom i Čilića i to nakon dva seta zaostatka.

– Ovo je bio emotivno iscrpljujući meč i jedna od najvećih pobeda u mojoj karijeri. Hvala svima koji su me sprečili da se ne penzionišem. Bio sam veoma blizu toga da više ne igram – rekao je Del Potro, koji je ove godine poneo titulu najvećeg teniskog povratnika.

Dvadesetosmogodišnji Argentinac, koji poslednjih godina proživljava noćnu moru svakog sportiste, prvi put je morao na operaciju 2010. godine i do sada je imao četiri intervencije na zglobovima, zbog čega je tokom 2014. i 2015. odigrao samo 14 mečeva skliznuvši tako na 1.042. mesto na ATP listi. Ove sezone se vratio igrajući turnir iz serije 250 na Floridi, da bi potom na Vimbldonu u drugom kolu nadigrao Stena Vavrinku, a ubrzo zatim na Olimpijskim igrama i Novaka Đokovića, odnosno Rafaela Nadala. Na kraju, u polufinalu Dejvis kupa pobedio je Endija Mareja, nakon više od pet sati igre, što je bio najduži meč u karijeri britanskog tenisera.

Ma koliko i Del Potrovim rivalima i njihovim navijačima teško padali porazi, sama činjenica da su izgubili od Argentinca, donosila je neku utehu.

– Za tenis je sjajno što se on vratio. On je izuzetan momak, dobar igrač i veliki šampion – rekao je Vavrinka.

I Novak Đoković je nakon ispadanja na Olimpijskim igrama slično razmišljao.

– Naravno da sam tužan i razočaran zbog ranog ispadanja. Ali, sa druge strane, mnogo mi je drago što mi se dobar prijatelj, neko ko se jako mučio u poslednje dve godine sa povredama, vratio, i što igra na ovom nivou – objasnio je Đoković.

U Zagrebu, Hrvatska je u nedelju imala vođstvo od 2-1, a Del Potro je morao da pobedi Marina Čilića za izjednačenje i pet meč. To je uspeo da učini nakon dva seta zaostatka dok je Delbonis potom nadigrao Karlovića.

– Ono što je Del Potro učinio je neverovatno. On predstavlja svoju zemlju sa toliko ponosa i pokazao je kakav je igrač. NJegov uspeh se graniči sa nemogućim dok je Federiko odigrao sjajan meč – rekao je selektor argentinskog tima Danijel Orsanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari