Najveća očekivanja - najveće razočaranje: Ko posle Baraka Bahara može da preuzme Zvezdu i da li će mu Terzić tražiti zamenu pre decembra? 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Sezona još nije ušla ni u drugu trećinu, a Barak Bahar je već ocenjen kao nedovoljno uspešan trener fudbalera Crvene zvezde.

Izraelac je bez odigranog večitog derbija uspeo da u domaćem prvenstvu napravi minus od četiri poena u odnosu na Partizan, dok je remi na „Mitiću“ protiv Jang bojsa ozbiljno poljuljao veru u evropsko proleće.

Partizan jeste ispao iz evro takmičenja, što im u domaćem prvenstvu daje priliku da trener ne mora da odmara najbolje igrače. Međutim, roster koji Bahar poseduje ne daje mu opravdanje da zaostane na bilo kom polju.

Zvezda ne samo što ima najskuplju ekipu u svojoj istoriji od početka milenijuma, nego i po oceni struke ima fudbalere koji bi trebalo da u odnosu na svakog domaćeg rivala prave razliku.

Da nešto ne štima u Baharevoj taktici videlo se još krajem avgusta kada je Voždovac neočekivano osvojio sva tri boda protiv Zvezde (3:2). Novi hladan tuš usledio je dve nedelje kasnije i protiv Čukaričkog koji je slavio sa 2:1. A derbiji protiv TSC-a, Vojvodine i Partizana tek treba da dođu na red u Superligi.

Izraelac je u praksi pao na utakmicama koje su već viđene kao dobijene. Zvezda se protiv slabijih od sebe konstantno muči. Utisak je da su igrači bili u formi letos na pripremama, ali su ispali iz nje kada su došli najteži ispiti – utakmice Lige šampiona.

Izbor prvog tima koji Bahar pravi često je posmatračima sa strane diskutabilan i odaje utisak da je on glavni krivac što su zbog nedovoljne minutaže neki od najboljih igrača ispali iz forme (npr. Žan Filip Kraso).

Da nije trener za velika dela naslutilo se i na susretu protiv Jang bojsa (2:2), gde su crveno-beli protiv slabijeg od sebe igrali na kontre, što je taktika koja će verovatno više da donese na mečevima protiv jačeg Lajpciga.

Uostalom, igranje na kontre mu je i donelo mesto trenera Crvene zvezde, kada je sa vidno slabijom ekipom Makabi Haife u kvalifikacijama za Ligu šampiona očitao lekciju tadašnjem strategu crveno-belih Dejanu Stankovića. Međutim, malo ko je verovao da je to jedino što Bahar ustvari (najbolje) zna da radi, a da nema „žicu“ za vođenje velikih ekipa.

Izraelac će na kraju svoj račun platiti, možda uskoro, možda na polusezoni, možda u junu – ali da li će odgovornost poneti i oni koji su za njega platili obeštećenje Makabi Haifi od preko pola miliona evra i dali mu godišnju platu od preko dva miliona evra? Odgovor je svima jasan – kao i u slučaju ranijih i trenerskih i igračkih promašaja (od Filipa Falka do Aksela Bakajoka).

Praksa je pokazala da direktor crveno-belih Zvezdan Terzić verovatno neće „lomiti preko kolena“. Izvesnije je da će Bahar dobiti rok do decembra da proba da pronađe put do trećeg mesta u Ligi šampiona. Čak i ako bude četvrti, ali sa barem jednom pobedom na „Mitiću“, izvesnije je da će ostati do polusezone.

Odlučujući meč verovatno ga čeka 20. decembra, odloženi večiti derbi protiv Partizana. Ukoliko bi crno-beli pre tog datuma napravili veću razliku od sadašnja četiri boda – to će upaliti crvenu lampicu da nešto odmah mora da se promeni.

Iako nije sklon rizičnim šok terapijama (menjanju trenera između dva meča), Terzić je do sada pokazao da je sklon pravljenju planova „B“ i „C“, iako se to ne vidi u javnosti. Zamene je unapred tražio i Vladanu Milojeviću i Dejanu Stankoviću, pa i Miodragu Božoviću, tako da Bahar neće biti izuzetak.

Ako uprava crveno-belih ne bude primorana da zbog rezultata preko noći otera Izraelca, nema dileme da će novo ime biti objavljeno isti dan kada ode i da će ono verovatno biti dovoljno „jako“ da zveči u javnosti.

A ko u ovom trenutku može da zameni Bahara? Njegov prethodnik Miloš Miljević je u više navrata pokazao da je vojnik Zvezde i bespogovorno prihvatao čak i nerazumne odluke uprave, ostavljajući tako sebi širom otvorena vrata „Mitića“. Ipak, teško je poverovati da bi preko noći ostavio unosan posao u Al Vaslu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dejan Stanković ima u Ferencvarošu vidno bolje rezultate od onih u Sampdoriji, tako da takođe otpada opcija da će biti slobodan na tržištu u skorije vreme.

Miljenik navijača Zvezde Vladan Milojević sa Apolonom drži prvo mesto na Kipru mimo svih očekivanja i takođe je teško poverovati da bi zbog miga crveno-belih napustio klub u kome je krenuo da gradi ozbiljan uspeh.

Terzić je do sada pokazao i da je sklon izvlačenju neočekivanih kečeva iz rukava, kao kada je Stankovića promovisao u trenera. Ako bi to bilo neko novo ime, moguće je da „zec iz šešira“ bude Nenad Milijaš.

Jedino na šta bi u ovom trenutku opklada mogla da bude „zicer“ je ta da naredni trener Zvezde neće biti stranac, ne računajući mogućnost da to bude neko sa eks Ju prostora, poput na primer Roberta Prosinečkog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari