Baraku Baharu leđa čuva Zvezdin tinejdžer, po znanju i golovima "tata" za Šerifa 1Foto: Andrija Sokovic/Starsport

Jovan Mijatović nastavio da oduševljava zvezdašku javnost i time „nervira“ one koji su spiskali milione evra na Šerifa Endiajea.

Zvezdin osamnaestogodišnjak ubedljivo je najproduktivniji fudbaler u aktuelnom sastavu Baraka Bahara.

Za koplje je ispred Šerifa Endiajea, skupo plaćenog napadača koji u domaćim okvirima još uvek nije golgeterski opepelio i pitanje je da li će.

Mijatović verovanto nije ni bio planiran kao neko ko će tokom takmičarske 2023/24 dobijati mnogo prostora u igri.

Ekipa je formirana tokom leta, a sa garantovanim mestom u grupnoj fazi Lige šampiona, stručni štab Baraka Bahara imao je ideju da sam špic napada oplemeni jednim kapitalcem.

Kada su istorijska 4.000.000 evra data za napadača turskog Adana Demira (obeštećenje podeljeno na četiri godišnje rate) činilo se da će Šerif brzo zagospodariti domaćim terenima u Superligi.

Sledstveno tome, Mijatović je sa još nekolicinom svojih vršnjaka registrovan na dvojnu registraciju kako bi se dokazivao u Grafičaru i tek povremeno dobijao šansu u prvom timu.

Ipak, razvoj situacije, ali i golgetersko (ne)umeće Endiajea naterali su Bahara da se „posepe pepelom“ i napravljen previd ispravi povratkom Mijatovića u takmičarsku ekipu.

NAJPRODUKTIVNIJI NAPADAČ ZVEZDE

Baraku Baharu se na mnogo čemu učinjenom može zameriti od taktičkog pa sve do personalnog lutanja usred sezone, ali mu se može odati priznanje da je pokazao spremnost da konkretnu šansu pruži mladim igračima stasalim u Zvezdinoj omladinskoj školi.

Legitimno je pitanje da li bi se opredelio za tako nešto da su kojim slučajem letošnja pojačanja pružala partije u skladu sa nadanjima ljudi iz struke, ali i u upravljačkoj strukturi kluba.

Kada je i definitivno utvrdio da je Žan Fililp Kraso nedorastao kvalitativnim standardima Lige šampiona, odnosno da je Šerif Endiaje daleko skromniji napadač nego što je zvezdaškoj javnosti predstavljen, izraelaksi stručnjak opredelio se da Jovanu Mijatoviću udeli mesto u ekipi shodno njegovom talentu.

Tinejdžer iz Batajnice, po građi mnogo podseća na Majdanpečanina Dejana Ramba Petkovića.

Visine 179 centimetara, niskog težišta, širokih leđa, jakih nogu, odličnog odraza i osećaja za prostor u poslednjih mesec dana kontinuirano oduševljava navijače Crvene zvezde ali i neostrašćenu javnost u čitavoj zemlji.

Iako fudbalski skauti još uvek nisu sigurni koja mu pozicija najviše odgovara, Mijatović svo vreme pokazuje da je vrlo produktivan u različitim sistemima u kojima deluje kao najistureniji napadač, u paru sa još jednim ili kao neko ko dejstvuje po krilu.

Sa šest golova raspoređenih na 563 minuta provedenih u crveno-belom dresu ove sezone ubedljivo je najproduktivniji Zvezdin napadač.

Mijatović je sa golom na 93 minuta napadač sa najboljim prosekom efikasnosti daleko ispred Šerifa Endiajea.

Piter Olajnika je, recimo, dao isti broj golova, ali na svakih 240 minuta dok se Senegalac ove sezone još uvek nije upisao u Superligi, dok je u Ligi šampiona dao jedan gol.

O njegovim promašajima izlišno je više i pisati, kao i o sporosti, tehničkoj limitiranosti i okretnosti u rangu šahovskog veterana na turniru u penzionerskom domu.

Koliko je Endiaje golgeterski neupotrebljiv ilustrije i podatak da gol postiže na svakih 326 minuta što je potpuno razočaravajuće.

NIKO KAO MIJATOVIĆ

Kako igra u poslednja dva i po meseca, uopšte ne čude informacije na osnovu kojih se može zaključiti da će Crvena zvezda već u januaru za svog osamnaestogodišnjaka dobiti vrlo primamljive ponude.

Već su se pojavila pisanja o tome da su Zenit i Fejnord spremni da izdvoje oko pet miliona evra za tinenjdžera koji je od oktobra meseca izuzetno produktivan.

Naime, od sredine desetog meseca u godini Mijatović je čak osam puta pogađao kako u dresu Zvezde isto i u opremi reprezentacije Srbije.

U Superligi Srbije dao je četiri gola, uz još dve asistencije. Bio je strelac i u Kupu Srbije dok je u omladinskoj reprezentaciji, na dve prijateljske utakmice sa Italijanima, pogodio u tri navrata.

POGAĐA LEVOM, DESNOM GLAVOM

Jovan Mijatović je levonog, međutim u odnosu na većinu fudbalera kojima je ista noga jača, u stanju je da pogađa na više načina i bude vrlo raznovrstan.

U poslednjem meču sa ekipom Mladosti iz Lučana na izvanredan način, udarcem iz prve desnom nogom, izvan šesnaesterca doveo je Zvezdu u vođstvo (2:1) a potom je na prelep način asistirao Hvan In Bomu za konačnih 3:1.

Dvadeset i prvog okotbra demonstrirao je tehniku udarca lopte glavom poput Darka Kovačevića iz najboljih dana.

Kod rezultata 2:2, takođe na stadionu „Rajko Mitić“ izvanredno je osetio prostor i način na koji će Mirko Ivanić centrirati.

Ubacio se ispred čuvara i divnim trzajem glavom matirao golman Javora.

Ne samo što tehnički dobro izvodi šuteve obema nogama, već ima smisla za kombinatoriku na malom prostoru, konstantno traži dubinu i daleko češće i lakše dolazi do šansi u odnosu na konkurenciju u samom špicu napada.

Videlo se i u Bernu koliko je Zvezda lakše stvarala prilike kada je ušao u igru; nažalost u dva navrata nije savladao golmana Jang Bojsa iako je bio u vrlo dobrim šansama.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari