Barbora Krejčikova: Neočekivana šampionka Vimbldona 1Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Čehinja Barbora Krejčikova postala je nova šampionka Vimbldona, pošto je u finalu pobedila Italijanku Jasmin Paolini sa 6:2, 2:6, 6:4, posle nepuna dva sata igre.

Krejčikova je kao 32. teniserka sveta stigla do najvećeg uspeha u karijeri, a od ponedeljka će sa 32. mesta skočiti na 10. mesto na WTA listi.

– Ovo je neverovatno, defenitivno je najbolji dan u mojoj teniskoj karijeri i takođe najbolji dan u mom životu. Izuzetno je teško objasniti kako se sada osećam. Niko ne veruje da sam stigla do finala i niko ne veruje da sam osvojila Vimbldon. Ja i dalje ne verujem. Na početku turnira nisam bila u dobroj formi, pre toga sam bila povređena i bolesna. Nisam imala dobar početak sezone. Neverovatno je da stojim ovde sada i da sam osvojila Vimbldon. Nemam pojma kako se to dogodilo – rekla je Krejčikova posle meča.

Njen teniski put je u velikoj meri oblikovala bivša šampionka Vimbldona Jana Novotna, koja joj je bila trener, a koja je umrla 2017. godine posle duže bolesti.

– Taj dan, kada sam joj pokucala na vrata, promenio mi je život. Tada sam završila juniorsku konkurenciji, nisam znala šta da radim – da li da nastavim da se bavim profesionalno tenisom ili da se posvetim obrazovanju. Ona mi je rekla da imam potencijal i da bi definitivno trebalo da idem u profesionalce. Pre nego što je umrla rekla mi je da mogu da osvojim grend slem. Ostvarila sam to u Parizu 2021- godine, to je bio neverovatan trenutak za mene i nikada nisam mogla da sanjam da ću osvojiti isti trofej koji je Jana osvojila 1998. godine – dodala je 28-godišnja teniserka.

Krejčikova je osvojila osam titula u singlu i 18 u dublu na WTA Turu.

Čehinja je osvojila dve grend slem titule u pojedinačnoj konkurenciji (na Otvorenom prvenstvu Francuske 2021. i na Vimbldonu 2024.) i sedam titula u ženskom dublu. Svih sedam turnira u ženskom dublu je osvojila u partnerstvu sa sunarodnicom Katerinom Sinijakovom. Osvojila je i tri titule u mešovitom dublu, sve na Australijan openu, 2019. i 2021. sa Radživom Ramom i 2020. sa Nikolom Mektićem.

Pored velikih titula, Krejčikova je osvojila WTA finale 2021. i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. u ženskim dublovima, obe u partnerstvu sa Sinijakovom i bila je deo češkog tima koji je osvojio Fed kup 2018.

Krejčikova je u oktobru 2013. bila rangirana kao treća juniorka sveta.

Te godine je sa Čehinjom Katerinom Sinijakovom osvojila titule u parovima na Otvorenom prvenstvu Francuske, Vimbldonu i US Openu.

Barbora Krejčikova rođena je 18. decembra 1995. u Brnu.

Najbolji plasman na rang listi u karijeri u singlu joj je bilo drugo mesto, postignuto 28. februara 2022, a 22. oktobra 2018. postala je svetska broj 1 u dublu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari