Barsa kao noćna mora 1Nikola Kalinić foto: Srđan Stevanović /Starsport

U seriji od četiri pobede, od kojih i dve evroligaške, košarkaši Crvene zvezde dočekuju novi dupli program u najelitnijem takmičenju. Čini se, za crveno-bele je svaki naredni teži od prethodnog, a ovaj u vidu domaćinstava Barseloni i Bajernu biće i najkompleksniji.

Crveno-beli večeras dočekuju Barsu (19.00) trenutnog lidera Evrolige koji na kontu posle 14 kola ima samo dva poraza, oba na strani.

Dobra strana, sigurno jedna od retkih pred meč sa katalonskim gigantom, jeste ta što se u sastav vraćaju Ognjen Kuzmić i njegov imenjak Dobrić, nakon propuštenog susreta u Novom Mestu protiv Krke.

Popularni Šegi je uspeo da se oporavi od temperature, tačnije da u ponedeljak pre podne trenira sa ekipom, dok je skočni zglob Kuzmića u boljem stanju.

Iako i u Baseloni imaju velikih problema sa povređenim igračima, naročito u spoljnoj liniji, čini se da im je adaptacija na izostanke Nika Kalatesa, Korija Higinsa i Aleksa Abrinesa sve bolja kako vreme prolazi, a nedavnim dolaskom Dantea Egzuma dobili su opciju više, prevashodno sa aspekta atleticizma i sposobnosti doskorašnjeg NBA igrača da pravi razliku u igri jedan na jedan.

Način na koji u poslednje vreme igra Nikola Mirotić zapravo je najveći benefit za Šarunasa Jasikevičijusa i njegov sistem igre.

Još uvek potencijalni reprezentativac Španije, izdominirao je gotovo u svim aspektima igre u napadu u nedavnom derbiju Evrolige protiv Reala.

Sa impresivnih 52 odsto u šutu za tri poena, odnosno sjajnih 66 za dva, Mirotić će sigurno biti najveća opasnost po Zvezdinu odbranu.

Ne bi bilo iznenađujuće, s tim u vezi, da trener Radonjić odluči da Nikoli Kaliniću posveti zadatak čuvanja rođenog Podgoričanina, trenutno možda i najdominantnijeg igrača u Evroligi na niskom postu. Mirotić je sa 17,5 poena i ubedljivo najbolji strelac Barselone u Evroligi.

Privilegiju koju ima Jasikevičijus retko koji još trener ima u Evroligi: litvanski stručnjak može konstantno da rotira čak šestoricu igrača u centarskoj liniji, da sve vreme traži adekvatna rešenja, kako na niskom postu, tako i u igri u „piku“ ka ili od koša u takozvanom pop-autu.

Ono što će posebno opterećivati stručni štab crveno-belih jeste pronalaženje personalne kombinacije igrača sposobnih da na perimetru izlaze visoko i brane šut sa „topa“  213 centimetra visokog i 115 kilograma teškog Sertača Šanlija.

Odsustvo Nika Kalatesa na sjajan način je upotpunio 21-godišnji plejmejker Rokas Jakubaitis.

Izbor sa ovogodišnjeg NBA drafta Oklahome Siti Tandera, drugi je asistent ekipe (3,2 asistencije u proseku), neko ko je veoma nadaren u organizaciji igre, pogotovo u „piku“ sa odličnim „rolerima“ Brendonom Dejvisom i pomenutim Šanlijem.

Za Jakubaitisa je olakšavajuća okolnost da kao veoma mlad plejmejker može da uči od Mirotića kako se i na koji način rešavaju napadi kada primarne akcije ne prolaze.

Jakubaitis nije bek koji često pokušava sa distance, ali je vrlo umešan u šutu iz driblinga unutar linije 6,75. Barselona, generalno, ima najbolji napad u Evroligi (84 poena) ali i najorganizovaniji sa 18,8 uspešnih dodavanja po meču.

Katalonci imaju šest uzatopnih pobeda u Evroligi, a na poslednja tri meča su prosečno davali 94.7 poena.

Uprkos odsustvu Higinsa i Abrinesa i činjenici da je Kuruc ostao jedini iz spoljne linije koji do egzekucije u šutu za tri dolazi nakon istrčavanja iz postavljenih blokada, kao košgeter sa distance nametnuo se plejmejker Laprovitola.

Argentinac u poslednje vreme šutira izvanredno za tri poena (na impresivnih je 47 odsto).

Brendon Dejvis je najpismeniji centar, ne samo u Barseloni, već i u Evroligi i svojim stilom i razumevanjem igre u velikoj meri olakšava sprovođenje ideja.

Istovremeno, Katalonci se mogu pohvaliti odbranom koja je među pet najboljih u Evroligi, a naročito agresivna i sinhronizovana u branjenju šuta sa distance.

S obzirom na to da je u tom segmentu Zvezda i ovako ubedljivo najlošija u konkurenciji od 18 timova i jedina koja za tri šutira ispod 30 odsto (28,62), kao i da ima drugi najneefikasniji napad jasno je da će pred sobom imati zadatak težine „pet zvezdica“.

Barcelona je dobila pet poslednjih utakmica protiv crveno-belih, poslednji trijumf crveno-belih bio je oktobra 2017.

Bez Vajta i Simonovića

Iako je na gosotvanju ruskom Zenitu imao zvaničan debi u dresu Zvezde, Eron Vajt još uvek nije fizički spreman za najveće napore; s tim u vezi, Amerikanac će propustiti večerašnji meč, baš kao i Marko Simonović, koji je na gosotvanju Krki povredio skočni zglob.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari