Barselona mora da plati pola miliona evra zbog lažnog izveštaja o prihodima 1Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Fudbalski klub Barselona moraće da plati kaznu od 500.000 evra nakon što je odbijena još jedna žalba na presudu Evropske fudbalske unije (UEFA) da „namerno i svesno“ lažno izveštava o prihodima u pokušaju da se pridržava finansijskih pravila u Evropi.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani odbacio je žalbu Barselone i u veoma kritičkoj presudi objavljenoj u petak, naveo je da je kazna od 500.000 evra „zapravo prilično blaga“.

Slučaj proizilazi iz načina kojim je Barselona postupala sa finansijskim izveštajima o dogovoru koji je obezbedila o prodaji procenta svojih prava na emitovanje u narednih 25 godina. Uefa je navela da je izveštaj „netačan i neusaglašen“ sa njenim pravilima, koja imaju za cilj da obezbede odgovornu potrošnju evropskih fudbalskih klubova.

Barselona je 2022. godine obezbedila ugovore u vrednosti od 667,5 miliona evra za prodaju 25 odsto svoje buduće zarade od emitovanja španske fudbalske lige u narednih 25 godina.

UEFA je saopštila da je klub tada namerno pogrešno prijavio jedan od tih ugovora u svojim finansijskim izveštajima i „precenio svoje rentabilne rezultate za 267 miliona evra“.

Evropska kuća fudbala navela je da je Barselona „namerno i svesno“ dostavila pogrešne informacije i da ponašanje kluba mora biti „najjasnije osuđeno“.

Prema pravilima UEFA klubovima su dozvoljeni određeni gubici tokom trogodišnjeg perioda.

Prodaja nematerijalne imovine, kao što je buduća zarada od prava na emitovanje nije dozvoljena da bude uključena u proračune rentabilnosti, a Barselona je prošle godine kažnjena sa 500.000 evra zbog prijavljivanja profita koji nije bio relevantan.

Barselona se, nakon što je izgubila žalbu u UEFI, žalila CAS, koji je naveo da je kazna nesrazmerna.

CAS je potvrdio kaznu jer manja novčana kazna „verovatno ne bi bila dovoljno jaka prepreka da spreči veliki klub kakav je Barselona da lažno prijavi prihod, što bi značajno uticalo na njegove rentabilne rezultate“.

Barselona je poslednjih godina imala velikih finasijskih problema, zbog kojih je morala da dozvoli velikoj zvezdi Lionelu Mesiju da napusti klub 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari