Barselona na ivici opstanka 1Foto: EPA-EFE/Toni Albir

Inauguracija Đoana Laporte za predsednika Barselone bila je 17. marta 2021. godine.

Novi upravni odbor već je sumnjao da je ekonomska situacija kluba katastrofalna, ali možda nisu očekivali veličinu tragedije sa kojom će morati da se izbore.

I zato su za nešto više od godinu dana koliko su na vlasti aktuelni menadžeri kluba već pet puta morali da traže odobrenje takozvanih „sociosa“ da preduzmu neke ekonomske mere.

Kako piše katalonski Sport, danas popodne će to biti šesti put i to sa zahtevom da im se dozvoli da jednom ili više investitora prodaju manjinski udeo (do 49,9%) brenda kluba i zatražiće ovlašćenje za ustupanje jednom ili više investitora do 25% prihoda od televizijskih prava LaLige.

Đoan Laporta je 21. juna 2021. održao prvu Skupštinu kluba za vreme svog mandata.

U njemu je tražio od partnera da odobre račune za 2019-2020 kako bi klub mogao da nastavi da funkcioniše.

U istoj toj Skupštini tražili su i da im odobre kredit od 595 miliona koji bi uzeli sa kamatom 1,98 odsto da bi mogli da manevrišu i da imaju gotovinu te da mogu da plate plate.

Danas u popodnevnim satima, opet, „sociosi“ će imati u svojim rukama odgovornost da odobre ekonomsko pitanje koje će omogućiti Barseloni da se izvuče iz dubioze u kojoj se nalazi.

Bez aktiviranja ovog pedloga, klub će ponovo zatvoriti godinu sa gubicima i neće moći da se suoči sa obnavljanjem ugovora prvotimaca Blaugrane.

Kako piše Sport, to je, dakle, skup od vitalnog značaja.

Zato je Barsa jedinstven klub, drugačiji od ostalih. Moto „više od kluba“ danas ponovo ima smisla. Iako se ponekad ta krilatica dovodi do krajnjih granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari