Barselona našla zamenu za Mirotića ali će morati da odreši kesu 1foto:FIBA basketball

Rešili su u Barseloni da ovoga leta naprave korenite promene. Krenuli su od pozicije trenera, a uskoro bi trebalo da realizuju i pojačanja u igračkom kadru.

Odlučni su u Barseloni da za osetno manje novca u budžetu (između šest i 11 miliona evra) naprave, možda i kompetitivniju ekipu u odnosu na prethodnu sezonu.

Šarunas Jasikevičijus nije prihvatio ideju da umesto 3,5 miliona evra bruto, koliko je primao njegov stručni štab, u narednoj sezoni zarađuje svega 600.000 evra zbog čega je nedanvo došlo do smene na poziciji trenera.

Rođer Grimau, nekedašnji košarkaš i kapiten ekipe, postao je šef struke, a sa njim na čelu Barsa je intenzivirala pregovore sa željenim pojačanjima.

Nedano se pojavila vest da će Kevin Panter, posle dvogodišnje saradnje sa Partizanom, obući dres Barselone (dvogodišnji ugovor težine šest miliona evra bruto) a danas španski mediji pišu o tome da Katalonci imaju rešenja za mesto krilnog centra.

Umesto Nikole Mirotića, sa kojim bi trebalo da utanače detalje rastanka do petka, trebalo bi da dođe Đoel Para, košarkaš Huventuda.

U pitanju je talentovana četvorka. Iako ima 23 godine, Para je prošle godine sa reprezentacijom Španije osvojio zlato na Evropskom prvenstvu.

Barseloni neće biti jednostavno da ga angažuje, s obzirom na to da je ugovorom vezan za velikana iz Badalone. Predviđena visina otkupne klauzule u slučaju prevremenog raskida saradnje iznosi ogromnih milion evra i pitanje je da li je Barsa, u okolnostima kada smanjuje budžet, spremna da izdvoji toliku sumu novca.

Para je u prošloj sezoni uvršten u drugu petorku ACB lige pošto je u proseku beležio 9,6 poena i 5,5 skokova po utakmici. U Evrokupu je bio još bolji sa 13 poena i četiri skoka po meču.

Ipak, Barsi je trenutno prioritet da pronađe način kako da se raziđe sa Mirotićem. Crnogorski košarkaš ima još dve godine ugovora sa klubom, tokom kojih bi trebalo da zaradi oko 11 miliona evra neto.

Katalonci imaju još malo vremena da pokušaju da pronađu kompromis, međutim, lako bi moglo da se desi da dve strane završe na sudu.

Jasno je operativcima iz Barselone da bi u tom slučaju izgubili spor i morali sve da ispalate igraču ali bi dobili na vremenu tokom kojeg bi pokušali da završe pregovore sa željenim pojačanjima na prioritetnim pozicijama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari