Barselona nije nepobediva, Zvezda mora da "primiri" Nikolu Mirotića, aplauzi za Nikolu Kalinića 1EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nadali su se, bili uvereni u Crvenoj zvezdi da će u petak, u hali „Aleksandar Nikolić“ protiv Barselone izvesti najjači sastav, na čelu sa Fakundom Kampacom, poslednjim pojačanjem (19.00).

U Zvezdi su razočarani činjenicom da još uvek nisu dobili dozvolu Evrolige da registruju Fakunda Kampaca, najskuplje pojačanje u istoriji srpske klupske košarke.

Danas je o mogućim razlozima već pisao (finansijski fer-plej), uprkos tome što je Zvezda potvrdila da je rešila problem u vezi sa dugom koji je imala prema Džejlenu Adamsu, što je bio primarni kamen spoticanja.

Pred krcato popunjenim tribinama, Zvezda će pokušati da na pleća baci jednog od najvećih evroligaških favorita.

Barselona ove sezone nije nepobediva, zapravo je njena nepredvidivost nešto što je naročito iznenađujuće za ekipu ispunjenu proverenim evroligaškim imenima.

U fokusu će biti Nikola Kalinić, sigurno prvi srpski košarkaš koji je odlučio da u zenitu karijere, leta 2021. skrene ka Malom Kalemegdanu i vrati se u klub u kojem je doživeo igračku afirmaciju.

Kalinić je tim potezom pokazao koliki je zvezdaš; tokom čitave prošle sezone bio je najvoljeniji Zvezdin igrač, a on sam je ogromnim entuzijazmom i iskrenim odnosom prema crveno-belom dresu isplatio svaki evro, od milion evropskih novčanica, koliko je dobio od uprave srpskog velikana.

Kalina je nemerljivo doprineo triploj-kruni; koliko su mu značili svi trofeji videlo se i načinom na koji je proslavio, pre svega, titulu osvojenu u ABA ligi (sa stotinama navijača ispred nekadašnjeg Pionira).

Kako i iz kojih razloga prošlog leta nije došlo do nastavka saradnje, uprkos tome što je Kalinić bio voljan da ostane, pitanje je za upravu Zvezde.

Novac očigledno nije bio problem, s obzirom na to da je nakon Kalinićevog odlaska u Barselonu, Zvezda  za povratak Nedovića isplatila Panatinaikosu 300.000 evra, a zatim i vrsnom beku obećala 1,1 milion evra po sezoni (ugovor na tri godine).

Poslednji meč u kalendarskoj 2022. biće i prvi za Nikolu Kalinića pred Zvezdinim navijačima od odlaska sa Kališa prošlog leta.

Popularni Kalina je svesno prihvatio da od lidera u Zvezdi, postane igrač uloge u Barsi, koja od starta takmičarske godine ozbiljno „štuca“.

Rezultatski, Katalonci drže korak, odnosno, na deobi su prvog mesta na skoru 10-5 sa još četiri ekipe, međutim, da nešto ne funkcioniše na željeni način pokazuju utakmice na gostujućim terenima.

Od sedam mečeva, Barsa je doživela tri poraza, od kojih dva na poslednjih pet utakmica.

Šarunas Jasikevičijus još uvek ima apsolutnu podršku uprave, međutim, svojim načinom rada i vođenja ekipe dobrano je uticao na to da pojedini igrači ne liče na sebe.

Još od prošle sezone, Kori Higins, Rokas Jakubaitis, Sertač Šanli i Aleks Abrines, a u aktuelnoj i Kajl Kjurik igrom i formom nisu ni blizu reputacije odličnih evroligaških igrača.

Zbog teške povrede Ahilove tetive, Nikola Mirotić nije igrao sve do nedavno; njegovim povratkom Barsa bi trebalo da napadački prodiše i postane produktivnija, sa više jednostavnijih rešenja.

Jasikevičijus je insistirao na povratku Tomaša Satoranskog. Iako njegovi plejmejkerski kvaliteti nisu upitni jeste ideja da bude lider ekipe koja bi trebalo da se bori za sam evropski vrh.

Barsa je prošlog leta angažovala i proverena imena u likovima Jana Veselog, Majka Tobija, odlučivši se i da dovede Oskara da Silvu iz Albe, koji je, prethodno, imao obećavajuću sezonu u berlinskom velikanu.

I mada deluje da je ekipa kompaktnija i bolje posložena u odnosu na onu iz sezone 2021/22, Jasikevičijus je nekim čudnim rezonima uticao da igra i rezultati u prva tri meseca ne budu ni nalik timskom potencijalu.

Često forsiranje petorke sa dvojicom plejmejkera i centara, među kojima je Majk Tobi premešten na četvorku koja treba da širi igru reflektovalo se ne samo na napadačku produktivnost, već i defanzivnu mobilnost i agresivnost.

Jasikevičijus, recimo, u Higinsu i Kjuriku vidi epizodiste (što se vidi i na osnovu minutaže – obojica u proseku igraju manje od 20 minuta). U sličnoj su poziciji i Tobi, Abrines, Jakubaitis, pa čak i Šanli…

Barsa posle 15 kola ima tek 12. najproduktivniji napad u Evroligi, iako je na deobi liderskog mesta i šutira za tri kvalitetnih 39,4 odsto.

Šesta je po asistiranim poenima i na 18 asistencija ima 12 izgubljenih lopti.

U odnosu na napadački potencijal, iskustvo i kvalitet Barseloni se prečesto dešava da izgubi ideju u napadu, da prečesto teži improvizacijama i uzda se u lucidnost Nikolasa Laprovitole.

Argentinac je od početka sezone najkonstantniji u napadu; najbolji je strelac i asistent u ekipi sa 14,7 poena i pet uspešnih dodavanja (11. asistent u Evroligi).

Vrstan je dodavač; dobar incijator igre u tranziciji i neko ko je u stanju da napadački oplemeni saigrače.

Ipak, njegova konstantnost nije u dosluhu sa napadačkim kontinuitetom ekipi, za koji se može napisati da nije na neophodnom nivou.

Uostalom, u bazičnik statističkim parametrima, Barselona je među pet najboljih ekipa samo u broju postignutih trojki po utakmici (10,1).

Osim Laprovitole, Mirotić je jedini igrač sa dvocifrenim brojem poena po meču (odigrao samo pet utakmica zbog povrede).

S obzirom na sposobnost i i iskustvo Veselog, Tobija, Šanlija Barselona daleko manje koristi centre, a još ređe na niskom postu.

Utisak je i da je Jasikevičijus pojedince poput Šanlija i Tobija odlučio da koristi na drukčiji način nego što su prethodno igrali u Efesu i Valensiji.

U Valensiji se, u poslednje kolu, možda i najbolje videlo koliko se Barsa napadački muči i da nije u stanju da promeni momentum utakmice u svoju korist.

S obzirom na formu crveno-belih i skoru od sedam pobeda na poslednjih osam utakmica, odnosno samo dva poraza kod kuće, Barselona će samopouzdanje graditi pre svega u odbrani.

Atleticizam, fizička snaga i korpulencija većine igrača omogućuju Kataloncima da defanzivno na izvrstan način brane reket, kao i igru na perimetru. Rivalu dopuštaju 32 odsto uspešnosti u šutu sa distance i svega 49 za dva poena, po čemu su među najboljim odbranama u ligi.

Rasponi ruku Veselog, Mirotića, Tobija, Šanlija dovoljni su da i zonski Barsa može da poremeti napadačke ideje rivala. Protivnicima dozvoljavaju tek nekih 75 poena u proseku, što ih čini drugom najboljom odbranom u najelitnijem takmičenju.

Nesumnjivo, Zvezdu u petak očekuje najveće iskušenje od dolaska Duška Ivanovića, koje će biti otežano neigranjem povređenih Hasana Martina i Nikole Ivanovića, odnosno Fakunda Kampaca.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari