Barselona pobedila Zvezdu u 16. kolu Evrolige, crveno-beli ispustili veliki trijumf 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su posle produžetka od Barselone u 16. kolu Evrolige rezultatom 99:94.

Crveno-beli su nadoknadili minus od 15 poena početkom druge četvrtine, da bi početkom poslednjeg perioda imali prednost od 12 poena, ali su gosti u finišu meča trojkom Nikole Mirotića uz zvuk sirene izbore produžetak.

Španski klub je u dodatnih pet minuta iskoristio psihološku prednost i u penal završnici rutinski stigli do pobede. Posle 16 odigranih utakmica crveno-beli imaju skor 8-8, dok je Barseloni ovo bio 11. trijumf.

Barselona je sjajno počela meč u prepunoj dvorani „Aleksandar Nikolić“, a posebno je bio inspirisan češki plejmejker Tomaš Satoranski koji je do 7. minuta pogodio četiri trojke iz isto toliko pokušaja, za vođstvo gostiju 20:12.

U tim trenucima srpski tim je ostao bez Luke Vildoze i činilo se da će Barselona bez puno problema zabeležiti pobedu.

Katalonci su dominirali, služio ih je i šut i u 12. minutu su imali prednost od 15 poena (34:19).

Ipak, u narednih pet minuta Zvezda je uspela da preokrene ritam utakmice. Ekipa Šarunasa Jasikevičijusa veoma teško je uspevala da dođe do poena, dok su domaći zahvaljujući eneregiji koju su dobijali zahvaljujući dobroj odbrani napravili neverovatnu seriju od 17-0 i preokrenuli rezultat na 36:34.

U tim trenucima blistali su Nemanja Nedović, a pre svih Filip Petrušev, koji je u prvom poluvremenu postigao 15 poena.

Finiš poluvremena ipak je pripao gostima koji su serijom 7-0 obezbedili plus tri nakon 20 minuta – 43:40.

Crveno-beli su sjajno odigrali treći period, rivala su zaustavili na samo 14 poena, i predvođeni Petruševim potpuno su preokrenuli tok utakmice na svoju stranu.

Zvezda je poenima Ognjena Dobrića posle kontre došla do velikih osam poena viška (63:55) i upravo je sa tolikom razlikom dočekala poslednju deonicu.

Domaći su početkom poslednje četvrtine došli i do maksimalnih 12 poena prednosti posle neverovatne trojke Luke Mitrovića (72:60), a onda su stali.

Nekoliko minuta slabije igre košarkaši Barselone su iskoristili i zahvaljujući Abrinesu, koji je postigao dve trojke, u 35. minutu približili su se na 72:68.

Približili su se Katalonci i na samo dva poena minusa na četiri, ali Dobrić, Nedović i Mitrović su uspeli da odbiju nalet i sa šest vezanih poena svom timu obezbede 79:71 na 3:13 pre kraja.

Ipak, ni to nije bio kraj uzbuđenjima, jer su Aleks Abrines i Sertač Šanli pogodili trojke i na 69 sekundi pre kraja izjednačili rezultat (79:79).

Nedović je u penal završnici pogodio sva četiri slobodna bacanja, Zvezda je na osam sekundi pre kraja imala tri poena prednosti i činilo je da je to kraj.

Ipak, Nikola Mirotić je nestravrnom trojkom u poslednjim trenucima sa skoro deset metara obezbedio produžetak svom timu – 84:84.

Gosti su čim je počeo produžetak ostali bez isključenog trenera Jasikevičijusa, ali su konstantno održavali prednost i u penal završnici obezbedili osmi uzastopni trijumf protiv Beograđana.

U domaćoj ekipi Nedović je zabeležio 24 poena (8/11 za dva, 0/6 za tri) uz sedam asistencija, isti broj koševa imao je i Petrušev (10/14 za dva, 0/3 za tri) uz devet skokova, Mitrović je postigao 18 (8sk, 3as), a Dobrić 14 (5sk, 4as).

U gostujućem timu Satoranski je bio najefikasniji sa 19 poena (5/6 za tri) uz deset asistencija, Higins je dodao 15 (2/3 za tri), Abrines 14 (4/7 za tri), a Šanli i Veseli po deset.

Crvena zvezda u sledećem kolu Evrolige gostuje Valensiji, a ovaj meč je na programu 6. januara (20.30).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari