Barselonini klinci dominiraju Primerom 1Foto: EPA-EFE/Alberto Estevez

Fudbalski klub Barselona ima na šta da se osloni u budućnosti uprkos ekonomskoj krizi koja potresa klub već nekoliko godina.

Čuvena Barselonina La Masija nastavlja da bude „fabrika bisera“, a nove generacije ponovo zauzimaju centralno mesto u timu iz katalonske prestonice.

Ako se već Kuman nakon odlaska Lea Mesija opredelio za Gavija, Pedrija, Baldea, Nika Gonzalesa i Ilaiša Moribu, Ćavi je nastavio u istom ritmu i dao šansu dvojici mladih igrača pretvorivši ih potom u neosporne startere, a reč je o Lamin Jamalu i Pau Kubarsiju.

Kada se na to dodaju sve značajnije uloge koju imaju Hektor Fort i Mark Giju, jasno je da je pred ovim klubom svetla budućnost.

Upravo su poslednja pomenuta četvorica igrača na vrhu liste najmlađih fudbalera koji su ove sezone igrali u La Ligi.

Jamal je već debitovao prošle godine u prvenstvu, ali je uprkos tome sa 16 godina i mesec dana i dalje najmlađi koji je odigrao bar neki minut u Primeri.

Slede Pau Kubarsi sa 16 godina i 11 meseci, Hektor Fort sa 17 godina i pet meseci, te Mark Guiu sa 17 godina i devet meseci, piše katalonski list Mundo Deportivo.

Vitor Roke, koji je stigao u januaru iz Atletiko Parainensea, takođe je ušao na ovu listu – pošto je deveti najmlađi igrač koji je igrao u La Ligi oves ezone sa 18 godina i deset meseci.

Generacije 2006. i 2007. su posebno talentovane, jer ako uporedimo Jamala i Kubarsija sa još jednim igračem poput Gavija, koji je još uvek veoma mlad, nalazimo da je La Masija „pronašla“ mnogo bisera u tom uzrastu. Fort i Giju su 2006. godište, a Vitor Roke, 2005. kao i Dani Rodrigez, koji još nije debitovao za prvi tim Blaugrane. Slede Gavi, Unai Ernandez i Aleiš Garido koji su 2004. te Alehandro Balde, Fermin Lopez i Mark Kasado, koji su 2003. Pedri je jedini 2002. godište, a Feran Tores zatvara listu igrača rođenih u ovom veku, pošto je rođen 2000. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari