Bartomeu: Naše rukovodstvo nije bilo katastrofalno 1Foto: EPA-EFE/ Alejandro Garcia

Ne prođe radna nedelje, a da Laporta, aktuelni predsednik Barselone, ne podseti javnost u kakvom je, katastrofalnom stanju, njegov prethodnik Bartomeu ostavio klub. Revizorska kuća je konstatovala bruto dug od milijardu i 350 miliona evra što je dovelo i do nepotpisivanja novog ugovora sa Leom Mesijem. Ipak, Bartomeu smatra da klub nije u katastrofalnom stanju.

Poslednja informacija koja je razočarala navijače odnosila se na neshvatljivo visoke bonuse koje su najiskusniji i najplaćeniji igrači ostvarivali za banalne razloge i ostvarenja koja su za njih bila samo puka formalnost.

Akcenat je, pre svega, na dvojici neimenovanih igrača, koji bonuse ostvaruju, recimo, samo ukoliko odigraju polovinu utakmica u sezoni, iako se radi o nosiocima igre, samim tim i redovnim starterima.

Njima je, s tim u vezi, garantovan neverovatan bonus od 11,5 miliona evra, a sjajnih 1,2 miliona samo za ulazak Barselone u grupnu fazu Lige šampiona, što je za Katalonce rutina.

Takođe, 3,5 miliona će dobiti ukoliko Barselona osvoji triplu-krunu, i dodatnih 7,5 obrazloženih „lojaliti“ bonusom.

Samo za ovu dvojicu fudbalera, ukoliko ispune sve uslove, Barselona bi morala da izdvoji neverovatnih 50 miliona evra.

Uprkos i ovim činjenicama, Bartomeu smatra da klub nije ostavio u katastrofalnom stanju.

„Prvo i osnovno: ne postoji rizik od bankrota. Klub je održiv sa svim svojim resursima. U redu, gubici postoje, uglavnom su nastali zbog pandemije, ali Barselona ima ogroman kapital u igračima, stadionu, visokoj vrednosti na tržištu“, tvrdi Bartomeu, kojeg Laporta razmišlja i krivično da goni zbog očajne poslovne politike.

„Naše rukovodstvo nije bilo ni izbliza tako katastrofalno kao što govore UEFA, La liga i revizori. Pa nas Forbs vodi kao najvredniji klub na svetu! Pandemija je dovela do pada prihoda od oko 500.000.000 evra za prošlu sezonu, to je tačno. Međutim bez nje gubitak bi iznosio svega pedesetak miliona. Koronu nije bilo moguće kontrolisati, pogodila je mnoge klubove. Tražim od članova kluba i navijača da ne brinu“, samouveren je Bartomeu.

Bivši predsednik Katalonaca pokušao je da objasni suštinu bruto duga koji iznosi milijardu i 350 miliona evra.

„Bruto dug se sastoji se od bankarskog duga i onoga što se duguje drugim klubovima. Transferi se plaćaju na rate. Duguje se i nama. Zato je realan dug manji. Ponavljam, pandemija je imala ogroman uticaj. Sve do 14. marta 2020. godine naše poslovanje bilo je besprekorno“, tvrdi Bartomeu, uveren da nije bilo lošeg poslovanja.

„Nema lošeg upravljanja! Nema lošeg nasleđa! Članovima kluba, navijačima, treba objasniti da su poslednjih godina lokomotiva evropskog fudbala veliki klubovi. Barselona je jedan od njih. Učinili smo da fudbal raste, da klub raste. U redu, tu su i Bajern, Juventus, Čelsi, pa klubovi-države poput Pari Sen Žermena i Mančester Sitija, ali najviše su doprineli Barsa i Real. Iz tog razloga priznanje iz 2020. da smo klub ispred svih ostalih priznanje i za moj menadžment. To je nasleđe koje današnja uprava mora da preuzme i nastavi da raste“, naglasio je Bartomeu, osvrnuvši se u izlaganju i na enorman rast plata, pre svega, igrača.

„Nisu se plate nenormalno povećale nego su pratile parametre prihoda kluba. A prihoda je bilo. Bili smo blizu da probijemo milijardu evra. Ako zarađujete više, normalno je da igrače više plaćate. Do marta 2020. sve to je bilo izvodljivo, ali onda se desila pandemija i postalo je neodrživo. Uvek smo se trudili da tim raste, da dovodimo štop bolje igrače. Ti igrači su učestvovali u osvajajnju svih titula. Normalno je bilo da svi zajedno učestvujemo u ekonomskoj bonaci“, uverenja je Bartomeu, siguran da do bankrota ne može doći.

„Alarm je u redu, ali prave opasnosti nema. Španske vlasti su donele odluku da gubici usled kovida ne mogu da dovedu do bankrota ako imate kapital, visoku tržišnu vrednost“, ekonomska je logika bivšeg predsednika koji je otkrio da je klub letos odbio unosnu ponudu za Ansua Fatija, najperspektivnijeg Barsinog fudbalera.

„U leto 2020. imali smo veoma dobru ponudu za Ansua Fatija. Tim novcem bismo izmirili mnogo toga. Ali ja se radije kladim na sportski projekat nego što rešavam ekonomska pitanja. Uvek je bilo tako. Jer znao sam – čim Kamp Nou bude otvoren u potpunosti oporavićemo se i vratiti stari nivo prihoda. Za Fatija je ponuda stigla od jednog engleskog kluba. I to bila direktna finansijska injekcija za sezonu 2020/21. Međutim kao što sam rekao, u Barseloni uvek treba da preovladava sportski projekat. A to što nas je Forbs u godini pandemije proglasio za najvredniji klub na svetu po prvi put u 122 godine istorije kluba, u potpunoj je suprotnosti sa onim što govore UEFA, La liga i revizori. Takođe, proglašeni smo za najbolji klub u poslednjoj deceniji. Sve su to čvrste osnove za nastavak napredovanja“, argumenti su koje Bartomeo ističe u svoju odbranu.

Bartomeu je prokomentarisao i aktuelnu situaciju, odnosno da li je Ronald Kuman pravi čovek za Barsu.

„Spreman je! Ali morate da budete strpljivi. On mora da gradi tim bez najboljeg igrača na svetu, bez Mesija. Ima u timu dosta talenata. Vreme je ono što je potrebno Kumanu“, istakao je Bartomeu, želeći da odbrani trenera kojeg je poslednjeg doveo kao spasioca.

„Ovog leta pustili su Lea Mesija da ode – meni se to čini kao loša odluka. Sada mnoge stvari moraju da se menjaju. Kao predsednik nikada ne bih poželeo da Mesi ode, činio bih sve što se može da Leo ostane ostane“, zaključio je Bartomeu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari