Beograd je u septembru domaćin Svetskog prvenstva u veslanju: Dolaze sportisti iz preko 70 zemalja 1

Početkom juna Veslački savez Srbije dočekao je delegaciju Svetske veslačke federacije (World Rowing/FISA) koja je posetila Beograd i Adu Ciganliju kako bi sagledala kako teku pripreme za Svetsko prvenstvo u veslanju koje će biti održano u Beogradu od 3. do 10. septembra.

Radna poseta bila je usmerena na sagledavanje ključnih detalja koji prate šampionat u veslanju, a koje je neophodno obezbediti kako bi se takmičenje izvelo po propisima i pravilima FISA – e. Zajednički je konstatovano da je infrastruktura na vodi, odnosno regatna staza na Savskom jezeru, u finalnoj fazi pripreme i da sve teče po planu. U narednom periodu potrebno je finalizovati pripreme koje se tiču startnog bloka i sudijskog tornja.

Delegacija FISA zaključila je da su obrazovani svi organizacioni sektori u adekvatnom kapacitetu kako bi se takmičenje sprovelo na najbolji način. U ovom trenutku najviše aktivnosti se dešava u sektoru smeštaja reprezentacija, promocije, akreditacije, organizacije transporta i nabavke potrebnih resursa.

Pored takmičenja tokom šampionata na Adi će biti organizovana i obuka za veslačke trenere kao i obuka za sudije, i to za međunarodne licence. Planira se i poseban razvojni program za zemlje koje u ovom trenutku nemaju razvijeno veslanje. Do ovog trenutka za razvojni (Development) program prijavilo se preko 150 lica.

Do sada je preko 35 zemalja prijavilo svoje reprezentacije za učešće na šampionatu i potvrđen je smeštaj u Beogradu za 1300 osoba (takmičara i pratećeg osoblja). U Beograd krajem avgusta stižu neke od najvećih nacionalnih veslačkih federacija poput onih iz Sjedinjenih Država, Australije, Velike Britanije, Španije, Holandije, Švajcarske, Francuske, Italije, Nemačke, Novog Zelanda, Kanade.

Delegacija Svetske veslačke federacije je, tokom posete, prisustvovala i trećoj regati Kupa Srbije u veslanju koja je bila održana 3. juna na Savskom jezeru na Adi Ciganliji. Ova je regata istovremeno bila i svojevrsno pokazno takmičenje koje je trebalo da prikaže sve do sada obavljene pripremne radnje za predstojeći šampionat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari