Beogradski maraton postao član "World Marathon Majors" serije 1Foto: Turistička organizacija Beograda/ Beogradski maraton (Arhiva)

Beogradski maraton postao je član čuvene „World Marathon Majors“ serije u kojoj će od 2020. godine biti jedini takav događaj u regionu.

Radi se o novoustanovljenom sistemu rangiranja učesnika koji u odnosu na svoje ostvarene rezultate, na određenom broju izabranih maratona u svetu, stiču pravo da učestvuju na Svetskom prvenstvu za veterane 2021. godine na najvećim svetskim maratonima poput Njujorškog ili Londonskog.

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić istakao je da će ovo priznanje „poslužiti za još bolju promociju i animaciju mnogobrojnih trkača iz celog sveta da dođu i trče u prestonici Srbije“.

– Posle Svetskog maratonskog oskara (AIMS Social Award) dobijenog prošle godine u Atini, ovo je drugo veliko svetsko priznanje koje je Beogradski maraton dobio za samo dva meseca, što je još jedan pokazatelj da je globalno prepoznat i cenjen u svetskom maratonskom pokretu koji decenijama beleži stalni rast po broju učesnika i popularnosti. Nije lako održati korak u svetskoj utakmici gde je konkurencija izuzetno jaka, sa hiljadama sličnih događaja koji Majors imaju sistemsku i dugoročnu podršku gradova i sredina u kojima se održavaju – rekao je Nikolić.

Izvršni direktor „Abbot World Marathon Majors“ Tim Hadžima naglasio je da je Beogradski maraton sada postao partner najvećim svetskim maratonima.

– Raduje nas kako su mnogobrojni trkači širom sveta prihvatili mogućnost da postanu deo „World Marathon Majors“ serije, s obzirom na činjenicu da je vrlo teško obezbediti učešće na nekom od tih maratona“ – zaključio je Hadžima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari