Bertans i poslednji kineski koš: 17 godina od pobedonosnog pogotka u zvuk sirene 1Foto: EPA/FRANCK ROBICHON

Šta bi dao selektor kineskih košarkaša Aleksandar Đorđević da je mogao da doživi dramatiku kroz koju je s reprezentacijom Kine prošao Litvanac Jonas Kazlauskas u Japanu 2006.

U Zemlji izlazećeg sunca pre 17 godina iz svake od četiri grupe po četiri prvoplasirane su odlazile u osminu finala. Kinezima s NBA zvezdom Jao Mingom u timu u poslednjem kolu je svakako bila neophodna pobeda protiv Slovenaca, a i postigli su je tako što je Šipeng Vang (na slici s brojem 7) dao koš u zvuk sirene – 78:77. Bili su mu to jedini poeni na meču.

Drugi uslov je zadovoljen zatim. Italija je savladala Portoriko (73:72), pa je karipska reprezentacija otpala jer je, bodovno poravnata s Kinezima i Slovencima, imala najlošiju koš-razliku u krugu s njima.

Kina nove podvige nije pravila. Izgubila je od Grčke glatko (95:64), ali je i dan-danas Šipengov pogodak za pobedu poslednji koji je na svetskom prvenstvu pao u poslednjoj sekundi.

Takvu priliku, istorijsku za debitanta Letoniju, u rukama je držao Davis Bertans, nekadašnji košarkaš Partizana, ali je nije iskoristio protiv Nemaca u četvrtfinalu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari