Beskrvna Zvezda i drčni Partizan 1Foto: STARSPORT

Sve je ukazivalo da će Crvena zvezda konačno upariti šampionsku titulu i Kup trofej, jer je poslednjih meseci u svemu bila ispred konkurencije, pa i najvećeg rivala Partizana, ali ju je epilog zadnjeg ovosezonskog večitog derbija spustio na zemlju…

… a osporavanim komšijama podigao ugled u sopstvenim i očima javnosti, poduprevši staru frazu da u mečevima dva kluba sa Topčiderskog brda nikada nema pravila, još manje sigurnih dobitnika i gubitnika.

Nema dileme da je crveno-belima preko glave lopte posle 37 mečeva prvenstva, dugih i stresnih kvalifikacija za Ligu šampiona, rvanja s moćnim ekipama PSŽ-a, Liverpula i Napolija, ali pogledaju li istini u oči priznaće da su se u četvrtak uveče sapleli o sopstvenu iluziju da mogu peške da izbace „parni valjak“ iz koloseka.

I probleme celog proleća gurane pod tepih. Da li zbog pogrešne percepcije da su toliko jači od ostalih da mogu opušteno da treniraju i dozirano se troše u borbi za bodove, evidentnog pada forme važnih pojedinaca, glomaznog igračkog kadra, prečestih rotacija u potrebi da se svi skupo plaćeni prvotimci namire minutažom, ličnih limita nekih izabranika Vladana Milojevića i(li) duge neizvesnosti u vezi s njegovim statusom, tek kapiten Savić, Rodić, Stojković, Jovičić, Ben… u 2019. godini nisu pružali ono što su prošle jeseni. Šta više, prečesto su na „gurku“, pa i na silu, produžavali seriju nepobedivosti u Superligi.

Kao što priznade Milojević u noći svog prvog derbijevskog poraza od kada vodi tim sa „Rajka Mitića“, već neko vreme im nedostaje strasti na terenu. NJegov posao je da nađe način da im obnovi mentalnu energiju, ali i da sam sebi da odgovore na pitanja – Zbog čega to nije uspeo da motiviše ekipu za meč svih mečeva našeg fudbala i zašto se taktika iskusnog stručnjaka, čija su dva naslova prvaka, ulazak u Ligu šampiona i proleće u Ligi Evrope (sezonu pre) najvrednije stvari u novijoj istoriji nekadašnjeg kontinentalnog i planetarnog vladara, razbila u paramparčad u sudaru za zamislima Sava Miloševića, iako je ovaj maltene juče iz funkcionerskog odela ušao u trenerske cipele. Pri čemu bi u malom mozgu trebalo da ima konstataciju Savića da se sadašnja Zvezdina generacija nije mučila samo u dva od sedam okršaja sa Partizanom.

Na drugoj strani najfudbalskijeg beogradskog brda ne bi, pak, smeli da smetnu s uma reči sveže penzionisane klupske legende Saše Ilića da je tek u četvrtak u Partizanovoj igri bilo sve kako treba. Da nije u pravu ne bi u finišu sezone strepili za izlazak u Evropu, jer su pre toga svako malo dobijali ćuške u Superligi. Jesu Stojković, Tošić, Pantić, Miletići, Zdjelar… i društvo često bili žrtve sudijskih grešaka i lažnih „evo, danas vam leže novac“ obećanja uprave, samo oni znaju kako im je bilo dok su im se šefovi ređali kao na traci, dok su se tuširali hladnom vodom posle treninga (zbog dugovanja klupskog sportskog centra), slušali kritike medija i eks partizanovaca ili kako je to bilo dok su se na terenu borili sa svojim demonima a navijačke frakcije vodile bitku za prevlast na tribinama, međutim upecaće se u zamku ukoliko, nošeni slavljeničkom euforijom, pomisle da su kvalitetniji nego što jesu.

To što su taktički, trkački i tehnički „tukli“ Zvezdu u finalu Kupa, a jesu je sveli na nivo sparing partnera, ne znači da su preko noći postali fudbalske aždaje, jer i te kako ima onih daleko ispod nivoa Partizana, zbog čega su nužna letnja pojačanja. Videćemo ko će ih dovoditi, pošto klub još nema sportskog direktora, i s kolikim novcem, kada su nedavno jedva skupljene pare za UEFA licencu. Uglavnom, ovo bi moglo da bude zanimljivo leto i u Humskoj 1 i u LJutice Bogdana. Pre, a naročito posle, početka priprema za novu sezonu – za dve do tri nedelje.

Neki novi klinci

Lepši deo minulog večitog derbija je poverenje trenera dato klincima iz klupskog pogona. U zadnjoj liniji Partizana svega 18 godina star Strahinja Pavlović ponovo je odigrao kao da je duplo stariji, njegov imenjak i veznjak Lazar Pavlović (17) doživeo je da debituje u seniorskom večitom derbiju pre punoletstva, a levi bek Zlatan Šehović (18) da oseti teren kao u letošnjim kvalifikacijama za Ligu Evrope, dok je Zvezdin biser iz napada Dejan Joveljić (19) ponovo dobio finu minutažu. Grehota je samo što nepisano pravilo kaže da ćemo teško ikoga o njih duže od dve sezone (možda ni toliko) gledati na domaćim terenima.

Bez fatalnih grešaka Simovića

Nije Novak Simović kalibar sudijskog specijalca za večite derbije Milorada Mažića, ali ne može mu se ne odati priznanje za deljenje pravde u poslednjem ovosezonskom susretu Crvene zvezde i Partizana. S obzirom da zajedno sa svojim pomoćnicima nije napravio nijedan kiks koji bi digao na noge jednu ili drugu klupu, upravama servirao materijal za razmenu otrovnih strelica, a medijima dao temu za tekstove bombastičnih naslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari