Besplatan ulaz na meč sa Proleterom 1Foto: BETA/BRANISLAV BOZIC

Danas, na Malu Gospojinu, šabačka Mačva proslavlja tačno sto godina postojanja. Za ovu priliku ulaz je besplatan, a igra se redovno kolo superlige protiv Proletera iz Novog Sada.

Mačva se inače ne može požaliti na posetu, u proseku utakmice prati oko dve hiljade gledalaca, a za utakmice sa Crvenom zvezdom i Partizanom stadion je ispunjen do poslednjeg mesta sa više od osam hiljada gledalaca. Za sve ovo vreme Mačva je bila i ostala simbol i ljubav grada, i po čemu se Šabac prepoznaje. Pre Drugog svetskog rata zbog svog osobenog stila nazvana je i „Provincijski Urugvaj“.

Najslavniji period bio je 1952. godine kada je u Beogradu pobedila i Zvezdu i Partizan, ali nakon reorganizacije lige dospela je u srpsku ligu iz koje se tek dve decenije kasnije plasirala u tadašnju drugu ligu Jugoslavije. I posle toga imala je zavidnu posetu, a pre dve godine konačno se plasirala u Superligu Srbije.

Mačvi su igrali brojni kvalitetni fudbaleri, a za najboljeg je proglašen Sava Stefanović, koji je postigao više od hiljadu golova. Šapčani ga pamte kao izrazitog lokalpatriotu, i da nije hteo da napusti svoj grad i klub iako je imao primamljive ponude od većih klubova. Kroz klub su prošli i kasniju slavu stekli: Vojkan Melić, kapiten Crvene zvezde i Čileanaca, Pavle Grubješić, golgeter Partizana, Zoran Jelikić, čuveni bek Zvezde i Hajduka, Nebojša Zlatarić, golgeter Olimpika iz Marseja, Miroslav Đukić, reprezentativac i internacionalac…

Najveći uspeh bio je plasman u polufinale Kupa SFRJ 1987, a prošle sezone Mačva je izbacila do tada neporaženu Zvezdu iz Kupa Srbije.

Nakon ulaska u Superligu grad je izdvojio znatna sredstva za uređenje stadiona a FSS je poklonio led rasvetu, koju ima malo klubova u svetu. Za ovu sezonu postavljen je novi travnati tepih i drenaža posle pola veka.

U ovoj sezoni Mačva je loše počela, osvojila svega tri boda, ali je to posledica već poznatog stanja u srpskom fudbalu jer je gotovo polovina prošlogodišnjeg tima otišla u druge klubove.

Ono što daje posebnu sliku o Mačvi su verni navijači, kao i stalni malo stariji gledaoci, i svakodnevna priča o njoj. Naravno, bilo je i teških trenutaka, kada je, na primer, račun bio blokiran ili kada nisu razrešena imovinska pitanja oko stadiona, ali je klub opstajao i uvek bio dostojan Šapca i njegove kulturne i druge tradicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari