Bez mesta za Krojfa, Zidana, Ronaldinja, Di Stefana... 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Francuski magazin „Frans Futbol“ proglasio je najbolji  tim sveta svih vremena na osnovu glasova 140 fudbalskih novinara širom planete.

Odmah posle objavljivanja najboljih 11 na francuski magazin je po društvenim mrežama, ali i stručnim fudbalskim krugovima osuto „drvlje i kamenje“ jer u tom sastavu nije bilo mesta za Johana Krojfa, Alfreda di Stefana, Ferenca Puškaša, Mišela Platinija, Franka Rajkarda, Ruda Gulita, Zinedina Zidana, Ronaldinja…

Srpskim poklonicima fudbala zasmetalo je i što se među najboljima nije našla ni legenda jugoslovenskog fudbala Dragan Džajić ili Velibor Vasović koji je igrao tri finala Kupa šampiona (jedno s Partizanom i dva sa Ajaksom), a potom je 1971. postao prvi stranac koji je kao kapiten holandskog tima podigao čuveni pehar.

Međutim, ukusi, naročito fudbalski, se razlikuju, a vreme izgleda čini da se (o)lako zaborave neke legende.

Na golu tima sveta zasluženo se našao Lav Jašin, jedini golman koji je u istoriji „Frans Futbola“ proglašen za najboljeg fudbalera sveta, a čije ime i dalje nosi nagrada za najboljeg čuvara mreže na Svetskim prvenstvima.

Odbrambenu liniju čine: Maldini, Bekenbauer, Mateus i Kafu.

Sredina terena rezervisana je za Ćavija, Maradonu, Mesija i Kristijana Ronalda, a napad za Pelea i Luisa Nazaria da limu Ronalda.

Zanimljivo je i da se među najboljih 11 nije našlo mesta za čuvenog brazilskog levog beka Roberta Karlosa, osvajača tri Lige šampiona i Mundijala u Južnoj Koreji i Japanu (2002).

Mesta nije bilo ni za čuvenog Britanca Džordža Besta, koga i danas mnogi smatraju najboljim engleskim fudbalerom svih vremena.

Mnogi smatraju i da je Brazilac Garinča morao da se nađe u prvoj postavi ispred Ćavija, kao i da nema opravdanja ni da nije bilo mesta za drugog čuvenog Španca Andreasa Inijestu.

U napadu je svakako najveća konkurencija, pa se donekle može opravdati odsustvo legenardnog Holanđanina Marka van Bastena, napadača Milana koji je tokom karijere sakupio tri Kupa šampiona, jedan Kup pobednika kupova i jedno Evropsko prvenstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari