Bez odbrane možemo da se slikamo na Svetskom prvenstvu: Pešić o šansama Srbije na Mundobasketu 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić nije bio zadovoljan kako je njegova ekipa igrala u odbrani na utakmici na kojoj je pobedom protiv Velike Britanije (101:83) izborila plasman na Mundobasket.

– Oni su uzeli 18 ofanzivnih skokova, igrali su agresivno u napadu i to sve treba zatvoriti da bi razvio i poboljšao samopouzdanje. Tačno je da se samopouzdanje poboljšava kada se da koš. Ali ako nema odbrane, zajedništva u odbrani. U napadu je moguće da se brzo uigraju, ali u odbrani je potrebno mnogo vremena. Odbrana nije samo borbenosti i fizika. To je znanje, anticipacija, za to je potrebno vreme. Govorim o vrhunskom nivou – rekao je selektor, a zatim dodao:

– Možemo da se slikamo ako odemo na Svetsko prvenstvo bez odbrane. Vrlo brzo ćemo završiti. To je jedna poruka. Takvo je stanje.

On je rekao i da se smanjio broj vrhunskih igrača koje ima Srbija.

– Ni na jednoj poziciji nemamo previše košarkaša. Imamo što imamo, to sam govorio. Smanjili smo se poprilično, taj potencijal vrhunskih igrača se smanjio. Ono što nam može pomoći da budem sa svima komptetivni je odnos prema odbrani. U napadu možeš da kontrolišeš rezultat, pa čak i da dobiješ, to može u jednom momentu, čak i u odlučujućem, ali u odbrani, ako samo jedan ne igra odbranu… Videli ste koliko se smanjila razlika između favorita. Nisu Britanci kandidati za medalje, ali se smanjila ta razlika. Moramo to da razumemo, da budemo svesni. Mi u Srbiji moramo to da razumemo. Zašto? Pa da bismo više radili – izjavio je Pešić.

On se ponovo osvrnuo na poraz od Italije na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu.

– Pisali su da je skandal izgubiti od Italije. Iako se ne slažem. Hoću da vam kažem da smo izgubili od zemlje košarke. Da smo igrali malo bolju odbranu, naš talenat bi nas doveo do pobede. To je poruka i za vas, da više cenite odbrambene igrače. Slavi se 100 godina košarke u Srbiji, šta je cilj košarke? Da se da koš, i večeras i pre 100 godina, ali da bi došao do lopte, ne smeš da dozvoliš 18 ofanzivnih skokova – zaključio je selektor Pešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari