Bez odbrane mrka kapa 1Foto: Fonet/AP

Kada primite 95 poena, od toga u poslednjoj četvrtini čak 33, ne možete očekivati ništa bolje od ubedljivog poraza što se i desilo košarkašima Srbije protiv Australije u drugom kolu Olimpijskog turnira – 80:95 (23:26, 20:14, 20:22, 17:33).

Selekciji Saše Đorđevića predstoji dan pauze pred meč sa Francuskom sutra takođe u 19.15 časova.

Ono u šta se selektor osnovano kune i što je jedna od naših najjačih timskih vrlina, odbrana dakle, u ovoj utakmici njenim najvećim delom nije postojala. Delavedova (23) i Mils (26) probijali su spoljnu liniju kako su i kad hteli, pa ili sami lako završavali akciju ili asistencijama spajali Boguta i Bejnsa sa zicerom. Pomoći i komunikacije u defanzivi nije bilo, delovalo je povremeno kao da se međusobno ne poznaju i da prvi put igraju zajedno. Izuzimajući prvu deonicu kad je Australija pogodila sve što je ka košu bacila, ne može se reći da su protivnici toliko napadački blistali koliko su naši košarkaši delovali tromo i neorganizovano u defanzivi. U poslednja tri minuta kad je meč prelomljen primili smo čak 15, a dali samo četiri poena. U drugoj četvrtini imali smo čak pet minuta bez poena

U napadu je, ipak, izgledalo malo bolje, ali činjenica da smo uporno spuštali loptu pod sam koš iako je Raduljica bio izuzetno košgeterski raspoložen pred kraj je rezultirala potpunim skupljanjem u reketu Australijanaca i greškama koje su naši košarkaši pravili u toj gužvi. Šut spolja nije išao (trojke 5-22), ali bez obzira na to delovalo je nestvarno da Bogdanović u nekoliko navrata, a posebno u samom finišu kad se jurila prednost protivnika, nema hrabrosti da šutne otvorenu trojku, već fintira i ulazi u klinč. To nikako ne bi smelo da se dešava jednoj od naših najjačih napadačkih opcija pa čak i kad pre toga iza 6.75 ima 0-3. Teodosić je jedini imao svoju šutersku minijaturu, ali to nije bilo dovoljno. Samo četiri naša igrača imali su ozbiljniji učinak (Raduljica 25, Teodosić 17, Bogdanović 12, Nedović 9), osim Simonovića koji jedini nije ulazio, nisu se upisali ni Marković, Kalinić i Štimac, a Jokić, Birčević, Mačvan i Jović dali su zajedno samo 17 poena. Bili smo neraznovrsni u napadu i tako umnogome olakšali posao protivniku, ne može taj utisak da promeni ni činjenica da smo imali 23 asistencije.

Preostaje borba za treće i četvrto mesto u grupi jer su Australijanci ovom pobedom sebi obezbedili drugu poziciju, odmah iza superiornih Amerikanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari