Posle više od dva meseca pauze najelitnije klupsko takmičenje na Starom kontinentu ponovo je aktivno. Šesnaest najboljih timova Evrope kreću u borbu za samu završnicu Lige šampiona i trku za „trofej sa velikim ušima“, a večeras su na programu prva četiri meča u kojima bi zapažene uloge trebali da imaju i naši internacionalci – Darko Kovačević i Predrag Đorđević (Olimpijakos), Branislav Ivanović (Čelsi), Dejan Stanković (Inter), Mladen Krstajić (Šalke), Milan Stepanov (Porto) jer su svi zdravi i konkurišu za sastave.

Posle više od dva meseca pauze najelitnije klupsko takmičenje na Starom kontinentu ponovo je aktivno. Šesnaest najboljih timova Evrope kreću u borbu za samu završnicu Lige šampiona i trku za „trofej sa velikim ušima“, a večeras su na programu prva četiri meča u kojima bi zapažene uloge trebali da imaju i naši internacionalci – Darko Kovačević i Predrag Đorđević (Olimpijakos), Branislav Ivanović (Čelsi), Dejan Stanković (Inter), Mladen Krstajić (Šalke), Milan Stepanov (Porto) jer su svi zdravi i konkurišu za sastave.

Parovi osmine finala

VEČERAS: Šalke – Porto, Roma – Real, Olimpijakos – Čelsi, Liverpul – Inter

SUTRA: Seltik – Barselona, Lion – Mančester Junajted, Fenerbahče – Sevilja, Arsenal – Milan

Olimpijakos se posle dugogodišnjeg igranja po grupama konačno plasirao u nokaut fazu elitnog takmičenja i svi u taboru grčkog sastava jedva čekaju dvomeč sa Čelsijem. „Prvi set“ sa plavcima na programu je večeras u Pireju, a pošto tim iz Londona nije više toliko opasan kao ranijih godina treba očekivati ravnopravnu borbu. Strateg Olimpijakosa Panajotis Lemonis ulogu favorita dodeljuje gostima, ali i dodaje da to apsolutno ne znači da se njegova strana već predala.

Zvezde Lige šampiona

Jedan od najtiražnijih listova na Ostrvu, britanski San napravio je listu deset najvećih zvezda nokaut faze Lige šampiona, odnosno igrača koji bi trebalo najviše da nas zadive u nastupajućim okršajima.

1. Kaka (Milan) – najbolji fudbaler sveta u 2007, može dati gol iz bilo koje pozicije.

2. Kristijano Ronaldo (Mančester J) – ove sezone „dotakao zvezde“, jedan od glavnih kandidata za „zlatnu kopačku“, ove sezone prosto nedodirljiv.

3. Van Nistelroj (Real M) – ima 31. godinu i za njega je sada najveća prilika da osvoji LŠ.

4. Drogba (Čelsi) – zbog KAN ga nije bilo šest nedelja u timu, pitanje kako će se uklopiti sa Nikolasom Anelkom.

5. Ibrahimović (Inter) – vodeći strelac LŠ, jedan od ključnih igrača neroazura u ovosezonskim uspesima.

6. Mesi (Barselona) – na početku sezone pokazao izuzetnu formu, potom malo „zakočio“, pravi trenutak da se vrati u top formu.

7. Adebajor (Arsenal) – najveće iznenađenje sezone.

8. Tores (Liverpul) – mogao bi biti jedna od ključnih figura za spasavanje sezone crvenih, ali i Rafe Beniteza.

9. Runi (Mančester J) – izuzetno talentovan za postizanje golova „niotkuda“.

10. Ronaldinjo (Barselona) – često kritikovan ove sezone, pravo vreme da pokaže da ga se još uvek ne treba odricati.

– Čelsi možda nije najspektakularniji tim u Evropi, ali su izuzetno jaki u svakom segmentu i ekipa su koju je teško pobediti. Veoma su kompaktni, čvrsti u odbrani, „smrtonosni“ u napadu, ne treba im puno da bi postigli gol. U ovakvim mečevima broj grešaka se mora svesti na minimum. Čelsi je u ovom dvomeču svakako favorit, ali smo mi odlučni da se do kraja borimo i pokušamo da učinimo nemoguće – poručio je Lemonis.
Sa druge strane, dobre vesti za Avrama Granta su što se pored kapitena Džona Terija oporavio i napadač Didije Drogba pa će i on biti spreman za meč.
Prošlogodišnji finalista LŠ Liverpul dočekuje Inter. Crveni su ove sezone u Premijer ligi više nego loši, iz trke za šampionskim naslovom ispali su odavno, a igra koju prikazuju ne može baš puno da ohrabri. Sa druge strane, neroazuri u Seriji A pružaju standardno dobre partije, pa ne bi trebalo nikoga da iznenadi ako i na Enfildu zabeleže rezultat povoljan za njih.
– Oni možda nisu sjajni u Premijer ligi, ali to im omogućuje da u Evropi budu odlični. Više su fokusirani na LŠ što nama otežava posao. Biće teško pobediti ih – istakao je trener Intera Roberto Manćini.
U taboru Engleza vlada optimizam pred duel sa italijanskim šampionom.
– Imamo igrače koji su u stanju da pobede Inter, možemo mi to. Gledao sam ih dosta, upoznao ih i znam da će biti teško, ali verujem da možemo trijumfovati – istakao je vezista Ćabi Alonso.
Rimska „vučica“ će pokušati na Olimpiku da umiri madridski Real. Iako izabranici Bernda Šustera ove sezone deluju izuzetno, poslednjih par kola Primere pokazala su da su i oni svakako ranjivi i da nisu nepobedivi. Ako se trener Rome bude osvrnuo malo na mečeve Reala sa Betisom ili Almerijom, može izvući lepe pouke i svoje pulene pripremiti za duel sa najtrofejnijim klubom Starog kontinenta. Na ruku Spaletijevim pulenima ne ide činjenica da su dva od poslednja tri meča izgubili, a raspoloženje dodatno kvari sukob Panućija i Akvilanija na jučerašnjem treningu.
Po atraktivnosti možda i najnezanimljiviji meč (ako se to može reći za duel osmine finala LŠ) biće onaj u Gelzenkirhenu, gde na noge Šalkeu stiže Porto. Nijedna od ove dve ekipe u domaćim šampionatima ne funkcioniše perfektno, ali s obzirom na domaći teren nešto veće šanse za trijumf su na strani nemačkog sastava.
Svi revanš susreti ovih ekipa zakazani su za peti mart, osim dvoboja Liverpula i Intera, koji će na programu biti 11. marta. Na TVB92 direktno će biti prenošena utakmica sa Enfilda, a svi mečevi počnju u 20.45.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari