Često upotrebljivana fraza da „sreća prati hrabre“ definitivno nije važila u utakmici koju je naša košarkaška reprezentacija odigrala u utorak uveče na prvenstvu Evrope protiv aktuelnog šampiona Grčke.
Mnogo bolja partija nego na premijernom meču protiv Rusije nije bila dovoljna za prvi trijumf na EP.

Često upotrebljivana fraza da „sreća prati hrabre“ definitivno nije važila u utakmici koju je naša košarkaška reprezentacija odigrala u utorak uveče na prvenstvu Evrope protiv aktuelnog šampiona Grčke.
Mnogo bolja partija nego na premijernom meču protiv Rusije nije bila dovoljna za prvi trijumf na EP. Grci su savladali naš državni tim nakon produžetka i obezbedili plasman u drugu fazu takmičenja ali je opšti utisak da je trijumf naše „pravoslavne braće“ daleko od zasluženog.

Plavi idu kući

Košarkaška reprezentacija Srbije završila je takmičenje na šampionatu Evrope u Špainji pošto je u trećem kolu A grupe poražena od selekcije Izraela 87:83 (23:16, 22:20, 15:25, 23:26).

Na silu podmlađena selekcija predvođena Zoranom Slavnićem je tako nakon višemesečnih priprema i brojnih najava o osvajanju zlata i eventualnog dočeka kod Skupštine provela samo tri dana na EP i zabeležila rekordna tri poraza. Leto u kome su mlađe košarkaške selekcije postizale fantastične uspehe na evropskoj i svetskoj sceni neslavno su završili seniori i debaklom u Španiji ispisali najcrnje stranice u istoriji naše košarke.

Psihološka prednost koju je naš tim imao u produžetku utakmice sa Grcima nije materijalizovana, ali se čini da je osim nedostatka fortune koja definitivno nije bila na našoj strani i sudijska trojka Banica, Davidavičijus i (posebno) Fakini direktno uticala na konačan ishod meča.

FIBA kaznila KSS

Tehnička komisija FIBA Evropa odredila je novčanu kaznu od 10.000 evra našem Košarkaškom savezu zbog brojnih psovki i neprimerenih izjava na račun sudija koje je centar naše reprezentacije Darko Miličić izneo na račun sudija nakon poraza našeg tima od selekcije Grčke. Miličić ipak nije dobio zabranu nastupanja za reprezentaciju koja u ovakvim slučajevima iznosi od jedne do tri utakmice.

Kapiten „orlova“ Milan Gurović, čija je neverovatna trojka sa pola terena u poslednjoj sekundi regularnog dela posle dugogodišnjeg posta barem nakratko podsetila na vremena kada smo se svi zajedno radovali uspesima košarkaša, preuzima odgovornost za poraz protiv Grka ali smatra da je Srbija ipak bila „oštećena“ od strane „ljudi u sivom“.

Španija i dalje ubedljiva, maestralni Novicki

Domaćin Evropskog prvenstva, selekcija Španija nastavila je i u drugom kolu da „teroriše“ svoje protivnike. Nakon Portugalije i Letonci su dobili pravu košarkašku lekciju od „crvene furije“, koja i bez povređenog Navara nezaustavljivo grabi ka najsjajnijem odličju, svom prvom i jedinom cilju. Izabranici Pepea Hernandeza na terenu zaista izgledaju nepobedivo a utisak iz prva dva dana takmičenja je da bi pored aktuelnog šampiona Grčke jedino Litvanci, Nemci i Francuzi mogli da ih ugroze u nameri da osvoje prvo zlato na EP u istoriji.

Šarunas Jasikevičijus je vratio potrebnu energiju u reprezentaciju Litvanije i ovaj tim po igri neodoljivo podseća na onaj „zlatni“ sa EP iz Švedske 2003. godine. Česi poput Turaka nisu uspeli da pruže jak otpor „zelenima“ u utakmici koja je rezultatski rešena još u prvih deset minuta.

Koliko je veliki igrač, Dirk Novicki nas po ko zna koji put podseća i na ovom šampionatu Starog kontinenta. Nemačka je u drugom kolu prosto „pregazila“ Tursku (79:49) a Novicki je u direktnim duelima protiv turskih NBA zvezda (Okur i Turkoglu) „izručio“ 24 poena. Izabranici Bogdana Tanjevića su tako pretrpeli i drugi ubedljivi poraz i po svim ocenama predstavljaju najveće razočaranje u Španiji.

Francuzi su odlučni da nakon bronze na EP u Beogradu 2005. godine, u Španiji odu korak dalje, a meč drugog kola u kome su „trikolori“ relativno lako savladali uvek opasnu Italiju (69:62) najbolje govori o kvalitetu koji ima tim Kloda Beržoa. Toni Parker je u utakmici protiv „azura“ potvrdio da nije slučajno prvi Evropljanin koji je dobio titulu najkorisnijeg igrača u NBA finalima. Omaleni plejmejker je Italijanima sam ubacio više poena nego svi njegovi saigrači zajedno (36-33).

Ono što je zajedničko za sva tri tima koji uz domaćina i Grčku predstavljaju najveće kandidate za visoki plasman je jedna super zvezda (Jasikevičijus, Novicki, Parker) koja je u potpunosti uspela da se podredi igri ekipe.

Naša reprezentacija sa druge strane ima velikih problema da ubedi svoje NBA „zvezde“ da uopšte nastupe za državni tim a kamoli da ih uklopi u celinu. Međutim, pitanje je da li Srbija trenutno uopšte poseduje igrača koji je po kvalitetu u rangu pomenute „trojke“.

– Mnogo me boli svaki šut koji sam promašio na toj utakmici i preuzimam celokupnu krivicu na sebe, ali je bilo jasno da nam trijumf protiv Grka nije bio dozvoljen od strane sudija. Ono što se desilo je veliki skandal i ne sme da se događa na ovako velikim takmičenjima – rekao je Gurović.

Izbegnut veći incident između sudija i srpskih navijača

Koliko je poraz u drugom kolu EP protiv Grčke teško pao našim navijačima u Granadi najbolje svedoči podatak da je jutro nakon pomenutog meča došlo do incidenta između pristalica Srbije i arbitara koji su po utisku mnogih direktno uticali na drugi poraz našeg državnog tima.

Do sukoba je došlo u hotelu „Alhamar“ gde je osim sudija smešten i deo turista iz naše zemlje. Naime, nekoliko naših navijača je u restoranu hotela primetilo sudije koje su doručkovale, među kojima se nalazila i trojka iz meča Srbija – Grčka. Nakon uvredljivih reči upućenih sa obe strane, reagovalo je obezbeđenje hotela i sprečilo da verbalni sukob preraste u fizički.

Ipak, „nezaštićenost“ kod sudija je nešto na šta smo morali da budemo spremni iz dva razloga. Kao prvo, moramo da se suočimo sa činjenicom da više nismo košarkaška vele-sila (barem kada je reč o seniorskoj konkurenciji) pa samim tim i ne možemo očekivati da imamo „zaštitu“ kod arbitara. Kao drugo, mora se priznati da u zlatnim godinama naše reprezentacije u novijoj istoriji (1995-2002) nismo mnogo obraćali pažnju na sudije pošto su nam uglavnom bile naklonjene. Tako su protest Litvanaca (nisu hteli da nastave finale) na EP 1995. godine ili suze Argentinaca koji su mesecima brujali o sudijskoj nepravdi u finalu SP 2002. u Indijanapolisu, u našoj zemlji ostali gotovo neprimećeni. Mi smo tada, naravno, bili zauzeti proslavljanjem titula prvaka na pomenutim takmičenjima. Slučajno ili ne, Borislav Stanković je bio prvi čovek (generalni sekretar) FIBA upravo do te 2002. koja je označena kao poslednja godina velikih uspeha naše seniorske košarke. Do tada je ceo košarkaški svet tvrdio da su upravo zbog gospodina Stankovića naši reprezentativci kod sudija zaštićeni kao „beli medvedi“. Još jedna „slučajnost“ koja je direktno povezana sa utakmicom drugog kola između Srbije i Grčke a koja ujedno ima veze sa pomenutim neujednačenim sudijskim kriterijumom je podatak da se na čelu FIBA trenutno nalazi Jorgos Vasilokopulos. Po imenu i prezimenu nije teško zaključiti iz koje zemlje dolazi gospodin „novi predsednik“.

Rezultati, parovi, tabele

Grupa A: I kolo: Srbija – Rusija 65:73, Grčka – Izrael 76:66. II kolo: Rusija – Izrael 90:56, Srbija – Grčka 67:68 (pp). III kolo (sinoć): Izrael – Srbija (18), Grčka – Rusija (20.30). Tabela: Rusija 4, Grčka 4, Srbija 2, Izrael 2.

Grupa B: I kolo: Letonija – Hrvatska 85:77, Španija – Portugal 82:56. II kolo: Hrvatska – Portugalija 90:68, Španija – Letonija 93:77. III kolo (sinoć): Portugal – Letonija (19), Hrvatska – Španija (21:30). Tabela: Španija 4, Letonija 3, Hrvatska 3, Portugal 2.

Grupa C: I kolo: Nemačka – Češka 83:78 (pp), Litvanija – Turska 86:79. II kolo: Litvanija – Češka 95:75, Nemačka – Turska 79:49. III kolo (sinoć): Litvanija – Nemačka (18), Češka – Turska (20.30). Tabela: Litvanija 4, Nemačka 4, Češka 2, Turska 2.

Grupa D: I kolo: Francuska – Poljska 74:66, Italija – Slovenija 68:69. II kolo: Francuska – Italija 69:62, Slovenija – Poljska 70:52. III kolo (sinoć): Slovenija – Francuska (19), Italija – Poljska (21:30). Tabela: Francuska 4, Slovenija 4, Italija 2, Poljska 2.

U svakom slučaju igra našeg podmlađenog tima u susretu drugog kola protiv Grčke može samo da nas raduje i ulije samopouzdanje koje je dobro poljuljano brojnim neuspesima reprezentacije prethodnih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari