Bez šuta ne može 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda je tek u produžetku izgubila od Makabija u Tel Avivu 69:84, i ne bi poraz na vrućem terenu bio „tragedija“ da viđeno na paketu nije otvorilo mnogo dilema kad su crveno-beli u pitanju.

I ne samo zato što su se domaći, kao onomad Pao u Atini, više puta „nudili“ Zvezdi, ali ona to nije uspela da iskoristi.

Makabi je utakmicu otvorio sa 17:2, isti takav je bio rezultat i u produžetku, što pokazuje ogromne amplitude u igri Zvezde koje su na ovom nivou takmičenja jednostavno nedozvoljive.

Imala je Zvezda čak dva šuta pri nerešenom rezultatu, mogla je dakle i da pobedi, ali to ne bi previše sakrilo mnoge probleme koji se provlače od početka sezone, a amortizovani su u dva navrata pri pobedam protiv Primorske i Fenerbahčea.

U oči prvo upada učinak najzvučnijih pojačanja, izuzev Gista koji je u Tel Avivu igrao samo 12 minuta i tad se, prema rečima trenera Milana Tomića, povredio. Pre svega se to odnosi na „braću“ Braun koji su u dosadašnjem toku sezone ispred svojih imena već stavili veliki upitnik. Protiv Makabija ukupno su u igri proveli 13 minuta bez postignutog poena.

Derik je igrao manje od četiri minuta, imao je samo jednu izgubljenu loptu, Tomić ga je stavio na klupu gde je ostao do kraja, Lorenco mnaje od devet, sa šutem iz igre 0-7. Da li su u pitanju adaptacija na evropsku košarku i povratak u ritam posle teže povrede, neminovno će se pokazati vrlo brzo, Zvezda u ovakvom ritmu utakmica definitivno nikog ne može da čeka mesecima.

Druga briga je organizacija napada, u Tel Avivu je ekipa imala samo 11 asistencija na 19 izgubljenih lopti. Pleja je najduže igrao Čović, ali su se oprobali i DŽenkins i Beron, kojima to nikako nije jača strana. Možda i zbog toga je bekovski trio Zvezde Braun, Beron, DŽenkins šutirao ukupno 1-23, što deluje sasvim nestvarno.

Posebno jer Makabi nije fascinirao čvrstom odbranom, promašaji su više dolazili zbog šuteva iz igre jedan na jedan, bez izgrađenih pozicija. Da nije sve ni u šutu videlo se protiv Budućnosti gde su crveno-beli imali odlične procente i za dva, i za tri poena, ali su ih u poraz oterale izgubljene lopte i loša odbrana od tri poena.

Problemi se javljaju i na petici, povreda Gista je to potpuno ogolila, kao što je to učinio i njegov umor protiv Budućnosti. Odžo za sada ne pokazuje ni deo prošlosezonskog repertoara, a iznuđene rotacije na duže staze ne donose rezultat.

Tako je „smol bol“ petorka sa Davidovcem na petici, protiv Makabija uhvatila priključak u finišu, ali i potpuno potonula u produžetku, u kome ni do tada sjajni Perperoglu nije mogao da dođe do izražaja.

Deo pomenutog bi se mogao podvesti pod skautiranje pojačanja, a deo pod čuveno CD (coach decision) ili odluku trenera. Sa strane deluje teško objašnjivo da Dobrić i dalje dobija manju minutažu u odnosu na ono što prikazuje na terenu, a da Simanić ovog puta nije bio ni u protokolu, nakon što je presedeo na klupi celu utakmicu protiv Budućnosti, ali iznutra se valjda sve bolje vidi.

Zvezdi kao i svim drugim ekipama preostaje da stvari leči u hodu, bez mogućnosti da se nešto pegla na treninzima za koje jednostavno nema vremena. S jedne strane ohrabruje što ni u jednoj od tri utakmice Evrolige nije nadigrana, ali zabrinjava što nije napravljen brejk koji su rivali nosili „na tacni“.

Fenomenalni De Kolo

Košarkaši Fenerbahčea ostvarili su prvu pobedu u Evroligi savladavši Baskoniju rezultatom 87:80. Tim Željka Obradovića trijumfovao je posle dva poraza i najgoreg starta tog trenera u karijeri u EL. Fenomenalnu partiju pružio je Nando De Kolo koji je dao 39 poena (15/21), i imao po tri skoka i asistencija za indeks korisnosti od 44. Interesantno da niko osim De Koloa u Fenerbahčeu nije bio dvocifren. Nikola Kalinić je imao sedam poena i po dva skoka i asistencije, dok je Vladimir Štimac odigrao tri minuta i promašio jedini šut iz igre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari