Treća sreća: Ko je biciklista Tadej Pogačar, koji je ponovo ostvario pobedu na Tur d’Fransu? 1Foto: EPA-EFE/LAURENT CIPRIANI, Ilustracija: Danas

Tadej Pogačar trijumfovao je na ovogodišnjem Tur d’Fransu i tako treći put u karijeri postao pobednik na najcenjenijem i najpopularnijem takmičenju u biciklizmu.

Slovenac je do pobede stigao ubedljivo, u generalnom plasmanu imao je više od šest minuta prednosti u odnosu na drugoplasiranog Danca Jonasa Vingegarda, koji je prethodne dve godine bio najbolji.

Ovo izdanje trke, koja je prvi put vožena 1903. godine je po mnogo čemu bilo jedinstveno.

Startovala je 29. juna u Firenci i prvi put od 1903. godine, kada je održano prvo izdanje, nije završena na Jelisejskim poljima zbog priprema za predstojeće Olimpijske igre u glavnom gradu Francuske.

Pogačar je zato trijumf morao da proslavi u Nici, ali je to uradio šampionski, jer je na poslednjoj, 21. etapi bio “neplanirano najbrži”, kako je izjavio po završetku.

Slovenac je ove godine dostigao i prestigao rekorde za koje se mislilo da će teško biti prevaziđeni, a jedan od njih je i da je bio najbrži na cilju pet brdskih deonica, što je poslednji put ostvario Italijan Đino Bartali još pre 76 godina.

Takođe, prvi je pobednik Tura koji je osvojio šest etapa na istoj trci, još od legendarnog Bernara Inoa, koji je to ostvario 1979. godine.

Pogačar je na ovogodišnju Trku oko Francuske stigao nakon što je u maju bio najbolji i na Điro d’Italija, čime je postao prvi biciklista u ovom veku kome je to pošlo za nogama.

Već je postao jedini vozač koji je iste godine (2021) trijumfovao na Trci oko Francuske i osvojio medalju na Olimpijskim igrama, kada je pre tri godine u Tokiju zaradio bronzano odličje, dok će uskoro u Parizu imati priliku da uz pobede na Điru i Turu doda i neku sjajniju medalju.

Tadej Pogačar rođen je pre 25 godina u Komendi, selu u blizini Ljubljane, kao treće od četvoro dece majke Marjete, profesorke francuskog, i oca Mirka, menadžera u prodavnici stolica.

Sledeći put svog starijeg brata Tilena, sa devet godina počeo je da trenira u klubu Rog.

Svom sadašnjem treneru Andreju Hauptmanu zapeo je za oko 2011. na jednom juniorskom takmičenju, na kojem je kao 13-godišnjak ubedljivo pobedio mnogo starije rivale. Ubrzo potom Hauptman je preuzeo brigu o Rogličovoj karijeri, da bi ga 2019. doveo u sadašnji tim UAE Team Emirates.

Tadej trenutno živi u Monaku sa verenicom Urškom Žigart, koja je takođe profesionalna bicikliskinja.

Zbog stila vožnje i činjenice da je sposoban da pobeđuje u jednodnevnim trkama, takmičenjima na hronometar, ali i da je sjajan brdski vozač mediji ga porede sa legendarnim Edijem Merksom, ali je Slovenac izjavio da je njegov idol Španac Alberto Kontador.

Zahvaljujući Pogačaru i njegovom rivalstvu sa Jonasom Vingegardom, biciklizam polako vraća popularnost koju je izgubio tokom godina u kojima je ovaj sport bio u centru pažnje zbog velikih doping skandala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari