Bilo nekad, pripovedaće se: Sve je za Partizan rezultatski potpuno isto kao posle Hajberija 1984, samo što se tada vera u čudesa i obistinila 1Foto: EPA-EFE/Wojciech Szubartowski

Partizan je nekoliko puta primio po pet golova u klupskim takmičenjima Evropske fudbalske unije, a samo jednom i šest, kao sada kroz svoje pukotine protiv kijevskog Dinama.

Iako je pre 40 godina, 24. oktobra 1984, iza leđa Fahrudina Omerovića u Londonu završilo pola tuceta lopti, okršaji s Kvins Park Rendžersom u drugom kolu Kupa UEFA, a pogotovo revanš na Stadionu JNA, upisani su zlatnim slovima u istoriju crno-belih i njihovi navijači ih se rado sećaju.

Engleski tim, koji je evropske rivale, pa i Partizan, dočekivao na Arsenalovom Hajberiju, pobedio je sa 6:2, isto kao Ukrajinci, podstanari u Poljskoj zbog ratnog vihora u svojoj domovini.

 

Crno-beli su vodili i na Ostrvu (2:1) kao i protiv Dinama (1:0), ali su im pozitivna rezultatska očekivanja razvejana oba puta.

Partizanovci onda nadu nisu gubili.

Kroz dve nedelje ih se sleglo 60.000 da daju krila za podvig svojih ljubimaca s 4:0, što je zabeleženo kao jedan od najvećih preobražaja u istoriji klupskog fudbala Evrope.

 

Bilo nekad, sad se pripoveda.

I da publika može kroz kapije na Topčiderskom brdu za revanš s Kijevljanima, a ne može jer crno-beli izdržavaju kaznu UEFA, da li bi ijedan pošao gore s verom u čudo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari