Bilsi ili Remsi – ko će do Lombardijevog trofeja 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Utakmicom Los Anđeles Remsa i Bafalo Bilsa započela je nova sezona dugoočekivane NFL sezone. Bilsi su bili fantastični i na Sofaj stadionu su prosto „počistili“ aktuelne šampione (31:10).

Za sve ljubitelje američkog fudbala početak septembra je najomiljeniji period u godini jer baš tada počinje dugoočekivna sezona NFL-a. Ubedljivo najgledaniji sport u Severnoj Americi je milionima ljudi van SAD najomiljeniji – bitniji i od košarke i od tenisa. Pa šta to privlači tolike ljubitelje ovom sportu? Neizvesnost u utakmicama, najbolje organizovana liga u svim profesionalnim sportovima na svetu, kao i izostanak one reči koja kvari čistotu i plemenitost sportske igre i viteškog nadmetanja dve ekipe ili dva protivnika – nameštanje.

Branilac Lombardijevog trofeja LA Remsi jesu jedan od najozbiljnijih kandidata za plasman u novi Superboul, a glavni takmaci u toj borbi u NFC-u biće im Tampa Bej Bakanirsi, Grin Bej Pekersi, Filadelfija Iglsi, Minesota Vajkingsi i Nju Orleans Seintsi.

Iako su Remsi zadržali vedete koje su im prošle sezone donele titulu (Arona Donalda, Metjua Staforda, Kupera Kapa i Džejlena Remzija), najveći favorit za osvajanje trofeja jesu Bafalo Bilsi.

Mnogo veća drama se očekuje u Američkoj fudbalskoj konferenciji (AFC) gde se čak 11 od 16 ekipa opravdano nada plasmanu u plejof.

Timovi iz AFC-a su se strahovito pojačali između dve sezone, a najviše je odjeknuo dolazak Devonte Adamsa u Las Vegas Rajderse.

Gubitak Adamsa bi mogao ozbiljno da poremeti planove Pekersa o ulasku u Superboul, pa se očekuje da ekipa iz Viskonsina zaigra mnogo čvršće u odbrani i da pokuša da sa manje primljenih poena na utakmici nadomesti odlazak sjajnog vajd resivera.

Denver Bronkonsi su doveli Rasela Vilsona iz Sijetla i odmah su se svrstali u sam krug ekipa koje će napasti plejof u AFC-u.

Majami se sjajno pojačao s obzirom da su Dolfinsi potpisali fantastičnog risivera Kanzas Siti Čifsa Tajrika Hila na četiri godine (120 miliona dolara, garantovano 72 miliona dolara), kao i fenomenalnog ofanzivnog tekla Nju Orleans Seintsa Terona Armsteda na pet godina (75 miliona dolara, sa bonusima do 87 miliona dolara, garantovano 43 miliona dolara), čime su ozbiljno povećali šanse da se nađu u doigravanju.

Čini se da su Nju Ingland Petriotsi u velikom padu forme, a ni od Njujork Džetsa se ne očekuju velike stvari u ovoj sezoni, tako da su iz divizije AFC Istok poznate dve ekipe koje su blizu ulaska u plejof.

U diviziji AFC Sever će se voditi velika borba za ulazak u plejof između Baltimora, Pitsburga i Sinsinatija, dok je Klivlend otpisan budući da je prva zvezda ekipe Dešon Votson suspendovan na 11 utakmica zbog optužbi za seksualno uznemiravanje više desetina žena, pa će se tek u poslednjoj trećini sezone vratiti na teren.

U AFC Jug-u Tenesi Tajtansi i Indijanapolis Koltsi boriće se za prvo mesto, dok će Hjuston Teksansi i Džeksonvil Džeguarsi čekati neku novu sezonu da ozbiljno zaprete takmacima u diviziji. Čini se da su bliži osvajanju divizije Koltsi koji su doveli sjajnog kvoterbeka Meta Rajana i to bi trebala da bude „kockica u slagalici“ koja je ovih godina nedostajala timu iz Indijanapolisa.

AFC Zapad je najteža divizija u ovoj sezoni NFL-a. Denver Bronkosi, Los Anđeles Čardžersi, Las Vegas Rejdersi i Kanzas siti Čifsi su pretedenti za plasman u plejof, ali pitanje je da li mogu sve četiri ekipe iz iste divizije da odu u doigravanje. Verovatniji je odričan odgovor, a malo ko se osuđuje da uoči sezone otpiše neku ekipu unapred iz ove divizije.

U NFC-u je situacija ipak mnogo manje napetija. Čini se da se šest ekipa iz te konferencije jasno izdvaja po kvalitetu, a sedmi putnik u plejof će se tražiti u krugu ekipa Arizone, Dalasa i San Franciska, pri čemu su plejofu ipak za nijansu bliži Najnersi.

I ove sezone će ljubitelji NFL-a moći da uživaju u bravurama Toma Brejdija koji se letos prvo povukao iz ovog sporta, a nedugo zatim se ponovo vratio u isti, pa će pokušati još jednom u karijeri da dovede Bakanirse do Lombardijevog trofeja.

Sistem takmičenja se nije menjao. Na programu je 17 kola, tačnije 17 vikenda, a svaka ekipa će imati jednu slobodnu nedelju u regularnoj sezoni. Obe konferencije imaju po 16 ekipa, a u plejofu će biti mesta za po samo sedam franšiza iz AFC-a i NFC-a. Najbolji timovi u obe konferencije obezbediće direktan plasman u polufinale plejofa nakon ligaškog dela sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari