Bio i ostao Vučićev omiljeni ministar  1Foto: Starsport

Ne mali broj političkih analitičara (iz) računao je da će 2020. godina doneti kraj ministarske karijere Vanje Udovičića, te da će se o stanju srpske omladine i sporta ubuduće brinuti neko drugi, jednako ili još više, blizak, drag i odan predsedniku države Aleksandru Vučiću, ali je (zvanično) najbolji vaterpolista sveta iz 2010. godine opet pomeo sve stvarne i fiktivne kandidate za njegovu funkciju.

I ostao tamo gde se neprekidno nalazi još od 2013. godine, kada su neupućeni u njegove visoke životne ambicije ostali zatečeni odlukom prvog čoveka Srpske napredne stranke da ga „izvuče“ iz bazenske vode i poveri mu pomenuti resor u Vladi.

– Bliska je veza između sporta i politike, jer mi znamo da se ponašamo u kritičnim situacijama. Sportisti jesu tvrdoglavi, ali su naučeni da prihvataju savet – objasnio je svojevremeno „večiti“ nosilac izvršne vlasti motive i(li) kontekst svoje odluke da rizikuje da ga jednog dana pamte više po gafovima i aferama na „suvom“ nego po osvajanju dve planetarne i jedne kontinentalne titule sa reprezentacijom Srbije (i Crne Gore), tri olimpijske medalje, gomili klupskih trofeja i pregršt individualnih nagrada iz vremena dok je harao u svojoj igri između dva gola.

I izgubio na toj „kocki“, jer i običan Google pregled njegovog profesionalnog života nudi obilje kompromitujućeg materijala i priča o neispunjenim obećanjima.

– Pripremili smo predloge i moguće modele za svojinsku transformaciju, a za ostatak procesa zaduženi su resori koji se bave pitanjem privatizacije i uređenja svojinskih odnosa. Cilj u kojem sve ovo radimo jeste da postavimo zdrave temelje za razvoj srpskog sporta u narednoj deceniji. Ako želimo da ima budućnost moramo da menjamo, pre svega navike, ali i ceo sistem – tako je Udovičić pričao na početku prvog mandata u srpskoj Vladi, ali su njegove i Vučićeve pompezne najave promene vlasničke strukture (pre svega) Crvene zvezde i Partizana ostale mrtvo slovo na papiru, a država ih vodi preko svojih ljudi.

I obračun sa huliganima svih klupskih boja ostao je obećanje – ludom radovanje.

– To je problem sa kojim moraju da se bave celokupna Vlada i država, ne samo Ministarstvo omladine i sporta. To je problem koji obuhvata više ministarstava, gde se traži državna akcija generalno, stav koji će neminovno dovesti do trenutka kada više nećemo imati gde dalje i kada ćemo morati da presečemo – konstatovao je diplomac Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu pre više od pola decenije, međutim ni on, kao prvi čovek sporta, ni policija, sudstvo i Vučić nisu učinili ništa da se sa tribina jednom za svagda proteraju gonjeni ili osuđivani kriminalci raznih profila, šta više isti neretko obavljaju prljave poslove za nosioce vlasti.

Ime vlasnika više kompanija i silnih kvadrata stambeno/poslovnog prostora (i pre ulaska u politiku) provlačilo se i kroz skandale koji su završavali na sudovima. Kao u slučaju nenamenskog trošenja budžetskih sredstava, utvrđenog od strane Državne revizorske institucije, na osnovu dojave uzbunjivača sa platnog spiska Ministarstva pod Udovičićevom „šapom“.

– DRI je nedvosmisleno utvrdila da su Udovičić i njegovi saradnici samo tokom 2018. godine nenamenski i van svih procedura potrošili više od 20 miliona evra – izjavila je zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić povodom podnošenja krivične prijave protiv bivšeg kapitena nacionalnog vaterpolo tima, zbog zloupotrebe službenog položaja, dok je advokat Dušan Dinčić obnarodovao „da postoje indicije da novac nije trošen namenski nego da je samo legao na račun i da je posle toga izvlačen, kao i da su ljudi čelu na organizacija koje se pominju u prijavi povezani sa Srpskom naprednom strankom i strukturama vlasti“.

Drugu prijavu je podneo sam Udovičić, tj. njegovo ministarstvo, i to protiv Siniše Jasnića, mada je u javnosti negirao da ima neke veze sa optužbama na račun svog bliskog saradnika, angažovanog na mestu prvog čoveka Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, kao organizatora Univerzijade 2020.

Povodom toga što je pomenuti Jasnić mimo znanja i nužne odluke članova Skupštine USSS osnovao preduzeće „Evropske univerzitetske igre 2020“ , na čiji račun je Udovičićev resor uplatio 143 miliona dinara.

– Prijavu je podnelo Državno pravobranilaštvo… – objasnio je tada je Udovičić, ali puna istina kaže da pomenuti organ samo zastupa Ministarstvo omladine i sporta u procesu pokrenutim pred Privrednim sudom.

– Kod nas je pravilo da se takve stvari ne procesuiraju. Ako i dođe do suda, to se najčešće završava odbacivanjem krivičnih prijava zbog nedostatka dokaza. Ni u ovom slučaju ne bi došlo do suda da afera nije dobila ovolike razmere u javnosti. Time što Udovičić nije odmah tražio povraćaj novca prekršena je elementarna stvar. On je to morao da uradi jer je proneveren državni novac. Očigledno postoje dobri razlozi za to i trebalo bi da ih ispitaju tužioci – prokomentarisao je Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija.

Međutim, sve to nije bilo dovoljno da Udovičić razduži ministarsku fotelju, prihvati se neke druge političke uloge ili se okrene svojim privatnim biznisima.

„Kuliranje“ Dušana Ivkovića

– Ovde je jedna era straha, jer niko ne želi da mi priđe da mi čestita.  Ne bih nikoga da ističem, ali na ispraćaju košarkaša video sam Vanju Udovičića koji je krasan momak… Ne mogu da kažem da ga je strah i da nije smeo da mi priđe među ostalim ministrima, ali mislim da je to stvar vaspitanja, ali me ne pogađa njegovo ponašanje – izjavio je proslavljeni trener i selektor Dušan Ivković povodom toga što mu Vanja Udovičić nije prišao na ispraćaju naše košarkaške reprezentacije na jedno veliko takmičenje i čestitao mu na prijemu u košarkašku Kuću slavnih.

Trpljenje sa osmehom

Prilikom posete srpskim sportistima na Evropskim igrama u Minsku Aleksandar Vučić je ishvalio džudistu Aleksandra Kukolja i neke njegove kolege, a onda se ničim izazvan pozabavio poreklom i karakterom omiljenog mu ministra.

– Vanji je teško da ustanovi kojoj naciji pripada. Ne mogu da kažem da je kao svi Srbi, pošto teško da bih mogao da kažem da je Srbin. Čovek voli da kuka, to je neverovatno – rekao je Vučić i upitao Udovičića da li je tačno to što je rekao, na šta je dobio očekivano aminovanje.

– Predsedniče, sve je istina što kažete – odgovorio je Vanja, pre 38 godina rođen pod imenom Franjo.

Vaterpolo bez podrške svog čoveka

Jeste država redovna u isplatama propisanih premija vaterpolistima (i drugim osvajačima medalja za državu obuhvaćenih sistemom nagrađivanja), jeste izmirila veliki dug Vaterpolo saveza Srbije i jednokratno pomogla siromašnim klubovima (istina, uz obavezu da se ovi u medijima zahvale predsedniku Vučiću na poklonu), ali Udovičićeve kolege su se nadale da će njihov čovek izdejstvovati kategorizaciju sportova, čime bi vaterpolo kao trofejni a finansijski ugrožen sport dobio sistemsku pomoć. Neki drugi, po istom osnovu, takođe.

– Ovih osam ili devet medalja ovde (na Olimpijskim igrama 2016, prim. aut) nisu rezultat sistemskog ulaganja u sport… – deo je čuvenog monologa bivšeg ministrovog saigrača Andrije Prlainovića posle osvajanja zlata u Rio de Žaneiru, na kom su mu zamerili brojni političari, pa i Udovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari