Alen Smailagicfoto STARSPORT

„U Srbiji se dešavaju neke stvari, nisam hteo da budem okružen takvom energijom“, rekao je Alen Smailagić u intervjuu za portal „BasketNews“ navodeći razloge odlaska iz Partizana, ali bez daljeg objašnjavanja situacije.

Situacija nije bila nimalo prijatna, jer se prema saznanjima portala Nova.rs radilo o pokušaju iznude ogromne svote novca od 24-godišnjeg košarkaša zbog čega će D.B. (40) iz Beograda i Z.Š. (51) takođe iz Beograda završiti na sudu.

Njih Smailagićev pravni tim optužuje da su prvo doveli igrača u zabludu, a potom preko privrednog društva „BEKO BASKETBALL KOTEŽ“ d.o.o. potraživali uplatu od 525.000 dolara na konto Alenovog prelaska u Golden Stejt Voriorse.

Alen Smailagić nikada nije nastupao za privredno društvo „BEKO BASKETBALL KOTEŽ“ d.o.o, već za KK Beko iz Koteža iz kog se otisnuo u NBA. Taj klub osnovan je 1986. godine i o tome postoje dokazi u Košarkaškom savezu Srbije, kao i Smailagićeve registracije u periodu od šest godina zaključno sa sezonom 2017/18.

Zbog toga su Smailagićevi advokati podneli tužbu protiv dvojice pomenutih Beograđana, stavljajući im na teret krivično delo prevare i zloupotrebe položaja odgovornih lica.

Nova.rs je imala uvid u ova dokumenta.

„I Smailagić se po završetku sezone vratio 2019. u Beograd, te lažnim prikazivanjem činjenica i dovođenjem u zabludu zaključio ugovor sa privrednim društvom ‘BEKO BASKETBALL KOTEŽ’, osnovanim samo dva meseca ranije, 18. februara 2019. Sporni ugovor bio je zaključen na četiri godine, te istog dana i raskinut kako prema igraču ne bilo bilo obaveza, a od njega ostala potraživanja, dodaje se u prijavi. Prevarne namere i dovođenje u zabludu dovele su do toga da su kasnije tuženi Smailagića tužili za neisplaćene obaveze, u vrednosti od 32.824.967 miliona dinara, nakon čega su Alenovi pravni zastupnici 2. januara 2022. odgovorili na tužbu iz 2021. sa zahtevom da se osporava u celosti, u pogledu osnova i visine“, piše Nova.

„Zatim su igračevi pravni zastupnici u avgustu 2022. godine podneli krivične prijave u kojma se ističe kako je sasvim jasno da Smailagić, da nije bio doveden i održavan u zabludi od strane onih u koje je u to vreme, i on i njegova porodica, imao neograničeno poverenje, takav ugovor ne bi ni zaključio. Pomenutim ugovorom se prelazak Smailagića u Golden Stejt, bez ikakvog pravnog osnova, uslovljava plaćanjem obeštećenja od čak 525.000 dolara privrednom društvu osnovanom četiri meseca pre, očigledno sa jedinim ciljem a to je protivpravno sticanje imovinske koristi, navodi se između ostalog u krivičnoj prijavi. Na kraju, Smailagić nikad nije bio igrač privrednog društva ‘BEKO BASKETBALL KOTEŽ’ d.o.o. nego KK Beko, doveden je i održavan u zabludi, te je uz ostale pravne propise i zakone sporni ugovor apsolutno ništavan – navodi se u dokumentima u koje je Nova.rs ekskluzivno imala uvid, te se ističe kako tužbeni zahtev prema igraču nema pravni osnov i ne proizvodi pravno dejstvo“, navodi se u tekstu i dodaje:

„Tuženi su od Smailagića pritiscima i pretnjama, što takođe piše u pomenutim dokumentima, pokušavali da naplate pomenutih 525.000 dolara u svrhu navodne obaveze prema ugovoru koji je potpisao nakon što je opisanim prevarnim radnjama doveden i održavan u zabludi“.

Pročitajte ceo tekst na portalu Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari