Bivši sportista sa 99 godina nosiće Olimpijsku baklju, drugi put u životu 1Foto: Beta/AP/Jae C. Hong

Bivši francuski sportista Danijel Rebife (Daniel Rebiffe) koji ima 99 godina, u ponedeljak će nositi Olimpijsku baklju, a tu čast je prvi put imao na Olimpijskim igrama (OI) u Londonu 1948. godine.

„Neću da krijem da sam se zamalo rasplakao“, rekao je Rebife u staračkom domu u Amboazu u centralnoj Francuskoj, prisećajući se dana kada je dobio pismo predsednika francuskog organizacionog komiteta za OI u Parizu Tonija Estangea (Tony Estanguet).

Rebife, bivši atletičar, u ponedeljak će nositi baklju u Etanpu, svom rodnom gradu.

„Za Božić prošle godine dočekao me je u trenerci. Držao je baklju sa OI u Londonu 1948. S podignutim palcem rekao mi je: ‘Želim da to ponovo uradim, spreman sam!’ „, ispričao je novinarima njegov sin Silven (Sylvain).

Rebife pridružio se Republikanskoj gardi sa 19 godina, neposredno posle Drugog svetskog rata. Trkač na duge staze, bio je jedan od 24 sportiste izabrane 1948. da nose Olimpijsku baklju u štafeti od granice Švajcarske do granice s Luksemburgom.

Atletičar se seća da je sa ostalim sportistima prešao 550 kilometara kroz Francusku u pratnji po jednog motocikliste ispred i iza. Takođe se seća da su mnoge lokalne vlasti organizovale vatromete i balove prilikom prolaska baklje.

Rebife je rekao da je tadašnja baklja bila veoma teška i da sportisti nisu smeli da je nose blizu sebe, već u ispruženoj ruci što je „bilo vrlo teško posle nekoliko kilometara“, rekao je on.

Atetličar je dodao da ovog puta možda neće potrčati tokom nošenja baklje kao 1948. godine: ;“Ali, zašto da ne, mogu nekoliko metara, mada sa skoro 100 godina morate biti razumni“, rekao je Rebife.

OI u Parizu počinju 26. jula a dotle Olimpijska baklja kruži po Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari