Blater bi opet u FIFA 1Foto: EPA/ WALTER BIERI

Bivšem predsedniku FIFA Jožefu Sepu Blateru za osam meseci ističe šestogodišnja zabrana rada u fudbalu. Švajcarac tvrdi da uprkos tome što ima 84 godine namerava da se vrati u svetsku kuću fudbala, a da su sudski procesi koji se vode protiv njega ustvari politički motivisani, odnosno da je „žrtva nameštaljke“.

Protiv Sepa Blatera su od 2014. godine povedeni mnogi sudski postupci, ali je samo jedan od pet još uvek na snazi. Poslednja u nizu optužnica koja je pala pred sudom odnosi se na to da je uzeo mito od televizijskih prava sa Karipskom fudbalskom unijom.

Pre toga odbačena je i optužnica da je primio mito za dodelu organizacije Svetskog prvenstva Rusiji 2018. godine. Sud je na kraju odbacio i optužnicu koja ga je na 30 stranica teretila za proneveru 100 miliona dolara iz kompanije ISL, tadašnjeg FIFA marketing partnera. Bio je 2017. optužen i za seksualno uznemiravanje od strane američke fudbalerke Houp Solo, koja je tvrdila da je na dodeli „Zlatne lopte“ 2013. godine uhvatio za zadnjicu, ali je na kraju odustala od postupka.

Jedina optužnica koja je i dalje u sudskom procesu odnosi se na nenamensko trošenje novca iz FIFA kase pošto je nekadašnjem čelniku UEFA Mišelu Platiniju isplatio 1,8 miliona evra u februaru 2011. godine.

– Mnoge optužnice su bile slabe. Optužnica sa televizijska prava sa Karipskom fudbalskom unijom je bila tanka. To je bio normalan ugovor kakav su tada sve fudbalske konfederacije pravile. Istraga je bila deo nameštaljke protiv mene. Očekujem i da optužnica za isplatu 1,8 miliona evra padne, jer je i ona usiljena. Taj slučaj nije ni povezan sa kriminalnim pravom. To je proces u okviru udruženja, to jest FIFA, te spada u civilno pravo – izjavio je Blater za nemački „Sport Bild“.

Švajcarac je istakao da namerava da se vrati fudbal čim mu istekne suspenzija koju mu je izrekao Etički odbor FIFA.

– Verujem da će me rehabilitovali, a mislim da bi najbolja reakcija FIFA bila da me imenuje za počasnog predsednika. Ja sam 41 godinu služio tom udruženju i sada se događa da mi Đani Infantino (sadašnji predsednik FIFA) i dalje ne vraća kolekciju satova koja je ostala u predsedničkoj kancelariji. Sramota i bezobrazluk, ali i to ćemo rešiti – dodao je Blater.

Bivši čelnik FIFA odbacio je navode da je on uzeo veliki novac da bi Rusija bila domaćin Mundijala 2018, a da je Platini zgrnuo milione da bi lobirao za Katar 2022. Blater sada ističe da bi se zalagao za oduzimanje Svetskog prvenstva Kataru i da bi ga trebalo dodeliti Sjedinjenim američkim državama.

– Nemačka bi mogla da uleti i organizuje SP 2022. ako se oduzme Kataru, ali problem je što je Evropa već bila domaćin 2018. tako da mora biti neki drugi kontinent. Verujem da bi SAD mogle da to urade, one su ionako domaćin 2026. sa Kanadom i Meksikom. To je sposobna zemlja, a i u suštini nije neka nauka organizovati SP. Mogao bi u toj grupi za preuzimanje da se nađe i Japan, koji je bio jedan od glavnih kandidataa za ugošćavanja Svetskog kupa koji počinje za dve godine. Srećom, nije prošla inicijativa Đanija Infantina da se plasira 48 reprezentacija, već je ostalo 32 tako da organizacioni napori ne bi bilo ništa veći ili drugačiji od onih u Rusiji 2018 – zaključio je Blater.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari