Bleda Crvena zvezda prebrodila FMP 1foto:Starsport

Prebrodila je Crvena zvezda meč sa FMP u 5. kolu ABA lige (83:77) ali će morati radikalno da podigne formu kako bi u petak, takođe u hali „Aleksandar Nikolić“ došla do prve evroligaške pobede.

Moraće u Crvenoj zvezdi što pre da srede svoje redove, zahvale se prekobrojnima i napokon krenu sa temeljnim uigravanjem ekipe, koja bi od petka mogla da bude jača za povratnika, oporavljenog Nemanju Nedovića (počeo da trenira sa ekipom).

Podebljan je perfektan skor u ABA ligi (4-0) kao i decenijski niz pobeda u duelima sa timom iz Železnika.

Ipak, i protiv FMP se videlo koliko su crveno-beli daleko od automatizma u oba pravca igre i da im ekipa snage „pantera“ može napraviti ozbiljne probleme.

Jeste Luka Vildoza plejmejker evroligaškog renomea, ali je još uvek u fazi uigravanja kada situacije na terenu teži da rešava individulanim potezima.

Zvezda je defanzivno mnogo grešila; primila je 77 poena od kojih je samo američki bek, Trent Frejžer ubacio 27 (6as).

Jesu crveno-beli dolazili do realizacije u igri na otvorenom terenu (ukupno 36) ali je opet protok lopte bio nedovoljno brz. Nedostajalo je tečnosti u napadu, više lakih poena i rutine, naročito kada je rival stajao u zonskoj odbrani 2-3.

Tim iz Železnika je upravo takvim defanzivnim pristupom uspeo da pred kraj treće i u ranoj fazi četvrte deonice smanji razliku na samo četiri poena (68:64).

Imali su i zicer težine potencijalne drame, ali je Martin eksplozivnim skokom lupio blokadu kojom je FMP sprečen u nameri.

Gotovo u uvodna tri minuta četvrte četvrtine Zvezda je bila bez ideje kako da napadne zonu; tek sa trojkom Dobrića iz izgrađenog napada, odnosno dvema Luke Vildoze iz nebuha razlika je podebljana u dvocifrenoj formi.

Defanzivno, problemi na perimetru bili su evidentni. Iako je trener Jovanović preferirao da u spoljnoj liniji igra sa dvojicom plejmejekra i Dobrićem kao niskim krilom, nedostajalo je više automatizma i bolja odbrana od centralnog pika.

Odbrambeno, Zvezda je Frejžera svela na samo dva poena u poslednjoj deonici, ali je  rezultatski izgubila drugo poluvreme mučeći se da pronađe momentum u napadu, gotovo svo vreme u drugih 20 minuta.

Vildoza je u izolacijama, ali i načinom razmišljanja potvrdio da će biti neupitno pojačanje (14p, 3/7 za tri, 3as), ali će svakako morati daleko bolje da organizuje napade i ima jasniju komunikaciju sa saigračima.

Ivanović je pokazao adekvatnu reakciju nakon što je dobio velikog konkurenta na bekovskim pozicijama.

Do kraja treće deonice ubacio je 20 poena, ukupno 22 (3/6 za tri), i bio najsigurnija opcija u meču u kojem je, osim Luke Mitrovića (12p), kompletna centarska linija pružila prosečnu partiju.

Zvezda je imala manje timskih asistencija u odnosu na rivala (19-22) i do kraja meča kuburila je sa kontrolom skoka (FMP imao 13 ofanzivnih skokova, ukupno 30).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari