Fudbalske reprezentacije Srbije i Portugalije odigrale su nerešeno (1:1) u sredu na „Marakani“ u derbi meču grupe A kvalifikacija za EURO 2008. godine.Na osnovu svega viđenog, ishod, reklo bi se, sasvim pravedan. Nakon iznenađujućeg poraza u Kazahstanu, srpski reprezentativci su protiv jedne od najboljih svetskih selekcija prikazali sasvim solidnu partiju i sačuvali nadu u plasman na Prvenstvo Evrope.

Fudbalske reprezentacije Srbije i Portugalije odigrale su nerešeno (1:1) u sredu na „Marakani“ u derbi meču grupe A kvalifikacija za EURO 2008. godine.Na osnovu svega viđenog, ishod, reklo bi se, sasvim pravedan. Nakon iznenađujućeg poraza u Kazahstanu, srpski reprezentativci su protiv jedne od najboljih svetskih selekcija prikazali sasvim solidnu partiju i sačuvali nadu u plasman na Prvenstvo Evrope. Portugalci, sa druge strane, takođe mogu biti zadovoljni bodom osvojenim na neugodnom gostovanju, koji su, kao željeni epilog, isticali i pred početak meča. Istovremeno, zadovoljstvo i jednim i drugima doneo je i neočekivani poraz Finske u Azerbejdžanu.
– Da nam je neko pre početka meča ponudio remi protiv ovako kvalitetne ekipe, prihvatili bismo bez razmišljanja – priznaje „stub“ odbrane Srbije Nemanja Vidić, koji, kao i većina njegovih reprezentativnih kolega smatra da pozitivna starana ovog rezultata leži u činjenici da je naša selekcija, samo četiri dana posle debakla u Alma Ati, odigrala dobro protiv zvanično četvrte svetske selekcije.

Krstajić: Ronaldo je loš glumac

Posle duela sa selekcijom Portugala i zvezdom Mančester junajteda Kristijanom Ronaldom, defanzivac Srbije Mladen Krstajić osvrnuo se i na ponašanje vedete tima sa Old Traforda.

– Ronaldo preteruje u soliranju i pokušava da isprovocira rivala. Čudi me njegov stil igre, s obzirom na to da igra u Engleskoj. Mislim da je previše teatralan, u nekim momentima čak i loš glumac – kaže fudbaler Šalkea.

– Posle Kazahstana, ovo je svakako dobar rezultat, pogotovu ukoliko uzmemo u obzir rano vođstvo Portugalaca. Svesni smo štete koju je prouzrokovao poraz u Alma Ati, ali se čuda u fudbalu često dešavaju. Najbitnije da do kraja kvalifikacija ima još dosta mečeva, a mi i dalje imamo dobru poziciju za uspeh na kraju – ističe kapiten popularnih „orlova“ Dejan Stanković, a njegovo mišnjenje deli i defanzivac Srbije Ivica Dragutinović.

Kuzmanović nestrpljivo iščekuje debi

Novi reprezentativac Srbije i fudbaler Fiorentine Zdravko Kuzmanović iz pravno-tehničkih razloga nije imao priliku da već u minula dva kvalifikaciona meča obuče dres „orlova“, ali je, kako sam priznaje, prezadovoljan svojom odlukom da u budućnosti brani boje srpske selekcije.

– Bilo mi je lepo ovih desetak dana sa reprezentacijom Srbije. Svi su me odlično prihvatili i pomogli da osetim pozitivnu atmosferu koja vlada u ekipi. Srbija je odlična selekcija i raduje me da sam postao njen deo. Nadam se da će uskoro i „papirološki“ sve biti rešeno i da ću dobiti šansu da opravdam poverenje selektora i FS Srbije – kaže Kuzmanović.

– Mislim da je posle svega ostvaren dobar rezultat. U ovakvim mečevima je bitno da se ne izgubi. Predstoji nam još dosta utakmica i ukoliko ne budemo „kiksirali“ protiv lošijih ekipa, imamo sve izglede da se na kraju kvalifikujemo – smatra Dragutinović.
Većina izabranika Havijera Klementea, složna je u oceni da je naš tim u prvom poluvremenu odigrao dosta bolje, nego u nastavku. Reprezentativci Srbije, kao najveći kvalitet njihove igre ističu sposobnost da se vrate u meč posle rano primljenog gola, koji je, kako kažu, bio nesrećan rezultat nesporazuma golmana Stojkovića i defanzivaca naše selekcije. Istini za volju, gosti su posle vodećeg gola Tijaga u većem delu prvog poluvremena bili u podređenom položaju, pa ostaje utisak da je igra naše reprezentacije u ovom periodu susreta mogla (morala) biti krunisana i još nekim pogotkom.
– Zadovoljan sam rezultatom, ali kao što sam i ranije rekao ovo je izuzetno teška grupa u kojoj mogu neplanirano da se izgube bodovi. Najbolji dokaz za to je poraz Finaca u Azerbejdžanu. Na svakoj utakmici moramo da imamo maksimalan pristup. Odigrali smo veoma dobro u prvom poluvremenu, ali je u nastavku meča Portugalija bila znatno bolja. Veoma sam zadovoljan ponašanjem mojih fudbalera na terenu, a u drugom poluvremenu smo imali dodatne probleme zbog povreda Stankovića i Jankovića – ocenio je posle meča selektor Srbije Havijer Klemente.
Za razliku od meča u Kazahstanu, protiv Portugala su na visini zadatka bili i fudbaleri sredine terena. Pa ipak, još jednom se nameće utisak da našem timu nedostaju kvalitetnije kreacije u ovom segmentu igre. Naime, Havijer Klemente, i pored izostanka kažnjenog Žigića, nije odstupio ili nije mogao odstupiti od taktike koja je podrazumevala igru po bokovima i centaršuteve na, ovaj put, usamljenog Marka Pantelića u napadu. Neobjašnjivi su i razlozi zbog kojih se Klemente opredelio da na poluvremenu pozove „na povlačenje“, kada je bilo sasvim jasno da Srbija može i do sva tri boda. Prostora za korekcije je svakako bilo. Mnogi ističu da je Klemente morao ranije da zameni, u napadu dezorijentisanog Tošića, i šansu ukaže nekom od ofanzivnijih igrača. Nakon svega, ostaje žal za mnoštvom odličnih prodora Jankovića i Stankovića, čiji centaršutevi su, u nedostatku još nekog napadača, uglavnom postajali lak plen defanzivaca protivničke ekipe.
– Želeo sam da Tošić pomogne Dragutinoviću, jer su napadi Portugala uglavnom išli po toj strani. Hteli smo da nateramo portugalska krila da igraju jedan na jedan sa našim bekovima. Zbog povreda Stankovića i Jankovića, morao sam da napravim prinudne izmene, a pri tom nismo imali inicijativu zbog koje bih ubacio Lazovića u igru – smatra Klemente.
Posle poraza od Kazahstana, igra koju je naša selekcija prikazala u prvom poluvremnu meča sa Portugalom svakako ohrabruje. Nažalost, mora se konstatovati i da raniji minimalni plan o osvajanju četiri boda iz dva minula kvalifikaciona duela nije ni približno ostvaren. U Alma Ati su iskorišćena sva prava na propuste, ali, ipak, treba verovati da bi pozitivni momenti sa meča protiv Portugalaca mogli biti i nagoveštaj kvalitetnijih partija naše reprezentacije u nastavku kvalifikacije. Neizvesnost u grupi A trajaće sasvim sigurno do završetka kvalifikacija. Posle šest odigranih utakmica, reprezentacija Srbije, kao i selekcije Portugala i Finske, ima učinak od 11 osvojenih bodova, pet manje od prvoplasirane Poljske koja je odigrala meč više, a naredni duel Srbije na programu je 2. juna, kada naša selekcija gostuje u Finskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari