Bogataši na iskušenju 1Foto: EPA/ CHRISTOPNE PETIT TESSON

Utakmica Pari Sen Žermena i Bajerna, izrazitih favorita i vodećeg dvojca B grupe, privlači najviše pažnje drugog dana drugog kola Lige šampiona.

Na terenu Parka prinčeva u Parizu naći će se francuski bogataš, silno rešen da se baš ove sezone dočepa svog prvog „ušatog pehara“ u istoriji, što bi mu bio tek treći međunarodni trofej od osnivanja sedamdesetih godina, i nemački velikan, čijih 117 leta, pet naslova evropskog prvaka i „brdo“ domaćih titula klub sa Alijanc arene čine jednim od najuspešnijih klubova sveta.

Ako bi se šanse za pobedu u šestom međusobnom duelu od 2000. godine, kada počinje njihova zajednička prošlost, posmatrale isključivo kroz prizmu tradicije i veličine trofejnih zbirki onda PSŽ ne bi smeo na crtu Bajernu, ali zato kada se baci pogled na drugu vrstu statistike onda domaćin ima i te kako razloga da se prsi pred gostima. S obzirom da su Sveci dobili četiri meča, uz stoprocentan učinak na svom stadionu, a jedina dva poraza doživeli na tlu Nemačke. Plus su ovoga puta jači za Nejmara, čija je kupovina od Barselone za 222 miliona evra pre par meseci pomerila granice fudbalskog biznisa, i Kilijana Mbapea, čiji će dogovoreni otkup od Monaka na kraju sezone, težak takođe basnoslovnih 180 miliona evra. Jeste Brazilac u neskrivenom konfliktu sujeta sa starosedeocem Edisonom Kavanijem, u kojem Nejmarov zemljak i novajlija Deni Alveš glumi mirođiju, ali varnice oko izvođenja penala i slobodnih udaraca ne oduzimaju im na golgeterskoj ubojitosti, pa zajedno sa vunderkindom Mbapeom terorišu tuđe golmane. Kao što je bio slučaj u prošlom kolu, kada je u sred Škotske izrešetana mreža Seltika (5:0). A, kada se ima takav centarforski triling onda ni kadrovski problemi u drugim linijama tima (povrede Pastorea i Di Marije) nisu razlog za veliku brigu. Čak ni to što je PSŽ sa vikend gostovanja u Monpeljeu doneo samo jedan bod, što mu je bio prvi kiks u tekućoj Ligi 1.

Ni Bajernova ekipa nije kao velika složna porodica, pa u poslednje vreme na stupcima nemačke štampe smenjuju priče o poremećenim odnosima nekih igrača i trenera Karla Ančelotija, garnirane dvosmislenim izjavama pojedinaca iz svlačionice i javnim packama od strane uprave, u čemu mnogi traže razloge slabog starta kolosa iz Minhena u domaćem prvenstvu. Iako su dva boda manje od vodeće Borusije iz Dortmunda ništavna razlika, a Bundesliga stigla tek do sedmog kola, Bajernovi navijači nisu spokojni posle prošlonedeljnog remija sa Volfsburgom i poraza od Hofenhajma pre toga. Uprkos tome što je jedan od nezadovoljnih tretmanom Robert Levandovski već upisao sedam pogodaka u BDL, a na premijeri Lige šampiona belgijski prvak Anderleht isprašen s 3:0. Večerašnja utakmica biće zato veliki ispit za Nojera, Robena, Riberija, Vidala i ostale, čiji će ishod makar nagovestiti domete izabranika Ančelotija, pre dve sezone dovedenog iz Reala baš sa zadatkom da ih vrati na evropski tron.

Isti nišane i najjači timovi D grupe Barselona i Juventus. S tom razlikom što su Španci u međusobnom okršaju, pre 14 dana, „ošišali“ višestruke gubitnike u finalima LŠ (3:0), pa ih ne zanima ništa manje od „trice“ protiv Sportinga, dok Italijani moraju da se vade protiv Olimpijakosa, čiji je trener Besnik Hasi pre 72 sata dobio otkaz zbog serije loših rezultata u prvenstvu Grčke. I C grupa ima poslasticu večeras, jer će Atletiko na novom stadionu probati da nadoknadi dva prosuta boda na gostovanju Romi, ali i nastavi tradiciju pobeđivanja kod kuće u LŠ, gde je od 23 poslednja meča dobio čak 18, bez primljenog gola u isto toliko prilika. Dok Čelsi na terenu finaliste LŠ iz 2014. i 2016. želi da ode korak dalje od remija s istim rivalom od pre tri sezone, odnosno pokaže da 6:0 protiv Karabaga u prethodnom kolu nije bio samo proizvod enormne razlike u kvalitetu.

U preostalim utakmicama CSKA i Mančester junajted će svojim susretom u Moskvi pokušati da pobegnu jedni drugima na tabeli A grupe, nakon startnih trijumfa, dok njihovi konkurenti Bazel i Benfika napadaju prve bodove u ovoj LŠ. Karabag će kao domaćin, protiv favorizovane Rome, učiniti sve da pokaže da nije puki statista u svojoj debitantskoj sezoni u kontinentalnoj eliti, dok Anderlehtu i Seltiku preostaje istovremena šansa za brisanje nula sa trenutnog salda.

Raspored mečeva

Grupa A: Bazel – Benfika 20.45, CSKA Moskva – Mančester junajted 20.45

Grupa B: PSŽ – Bajern 20.45, Anderleht – Seltik 20.45

Grupa C: Karabag – Roma 18.00, Atletiko – Čelsi 20.45

Grupa D: Sporting – Barselona 20.45, Juventus – Olimpijakos 20.45

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari