Bogdan Bogdanović: Godinu dana čekanja da iskalim bes 1Foto: Starsport

Sadržajna sezona u Fenerbahčeu nije mu dovoljno skrenula misli sa polufinalnog duela protiv Litvanije na Evropskom prvenstvu 2015.

Osećao je gržu savesti zbog poraza koji je košarkaše Srbije poslao na popravni ispit u vidu Kvalifikacionog olimpijskog turnira, umesto na letovanje početkom jula 2016, a zatim u Rio na najveću sportsku smotru na planeti. Pred očima su mu se ponavljale sekvence u kojima promašuje ono što na treninzima žmureći pogađa, nemoćan da promeni epilog „polufinalnog filma“ koji je za izabranike Aleksandra Đorđevića poprimio obrise pravog horora. Kada je saznao da će beogradska Kombank arena biti organizator jednog od tri pomenuta turnira imao je samo jedan cilj: da u polufinalu i finalu uradi sve kako bi se iskupio i na najbolji način izvinio saigračima za propušteno prethodnog leta. U meču za Rio odigrao je perfektno, kao i njegovi saigrači; Portoriko je ispraćen sa tridesetak razlike, a Bogdan Bogdanović je pružio partiju kojom bi se ponosio i Dragan Kićanović, uz Predraga Danilovića, najbolji srpski bek-šuter svih vremena.

– Delovalo je rutinski, znali smo šta smo propustili prošle godine i zbog toga smo dodatno bili motivisani na ovom turniru. Čestitao bih svojim saigračima na plasmanu u Rio. Počeli smo meč sjajno, Portorikanci su bili možda i istrošeni; mi smo dosta mlađa ekipa do njih. Možda smo imali više energije, sigurno više motiva i želje. Zato je i bila tolika razlika u svemu – na uopšten način sumirao je Bogdanović utiske ozarenog lica, smeškajući se, kao da je želeo da poruči da tek ono pravo od košarkaša Srbije možemo očekivati u Riju.

– Još uvek smo pod utiskom; ne treba da stvaramo dodatno opterećenje, voleo bih da ostvarimo još veći cilj i da napadnemo medalju, ali ima još vremena do same Olimpijade – naglasio je srpski bek-šuter, a zatim objasnio zbog čega je izgledalo da u finalu jednostavno ne može da promaši – 26 poena (6/10 za tri), osam asistencija.

– Mnogo mi znači što smo se plasirali, pre svega jer sam bio jedan od glavnih krivaca prošle godine; morao sam na neki način da se iskupim i jedva sam čekao momenat da krenu kvalifikacije. Tokom sezone sam takođe dosta razmišljao o ovom turniru. Iskalio sam bes na pozitivan način, godinu dana sam čekao ovo finale da se plasiramo u Rio – osetio je ogromno olakšanje Bogdanović posle obezbeđenih karata za let prvom klasom do Rija.


Jokić od velike pomoći

– Obožavamo kratke pripreme bez puno treninga; šalim se naravno. Rekao sam već jednom da smo zajedno već tri godine i ovi igrači koji su se priključili, pre svega Jokić koji je izuzetno talentovan i brzo se adaptirao, dodatno su nam omogućili da dostignemo optimalan nivo forme – pohvalio je Bogdanović debitanta Jokića, koji je proglašen za MVP Kvalifikacionog olimpijskog turnira.

Bjelica i Mačvan neophodni’]

– Bjelica i Mačvan su nam neophodni i jedva čekamo da se vrate. NJima je sigurno bilo krivo što nisu mogli pred domaćom publikom da igraju na Kvalifikacionom olimpijskom turniru, ali se svi nadamo da će biti spremni za Rio – optimista je srpski bek-šuter po pitanju oporavka Bjelice, koji je ponedeljak otputovao u Minesotu u nadi da će dobiti dozvolu klupskih lekara da može da se priključi saigračima u reprezentaciji i trenira pod maksimalnim opterećenjem.

Sa Drim-timom 12. avgusta’]

Raspored utakmica u prvoj fazi

6. avgust Srbija – Venecuela

8. avgust Srbija – Australija

10. avgust Srbija – Francuska

12. avgust Srbija – SAD

14. avgust Srbija – Kina

* Četiri prvoplasirane ekipe izboriće mesta u četvrtfinalu turnira koje počinje 17. avgusta dok je finale 21.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari