"Srećan što je došao": Kako je Bogdan Bogdanović stigao do kapitenske trake pred Mundobasket? 1Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Bogdan Bogdanović predvodiće kao kapiten košarkašku reprezentaciju Srbije na predstojećem Svetskom prvenstvu u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

Nakon što su Nemanja Bjelica i Vladimir Lučić zbog povreda otpali sa spiska igrača koji će nastupati na Mundobasketu, Bogdanović je preuzeo kapitensku traku i ulogu vođe tima.

– Majke mi, ja sam srećan što sam došao. Žao mi je što nemamo sve saigrače, ali mi smo ovde svi zbog druženja, priprema, reprezentacije, utakmica – izjavio je košarkaš Atlanta Hoksa na obraćanju medijima pred početak priprema za šampionat sveta, a zatim dodao:

– Izuzetna je čast biti deo ove ekipe, zemlje, reprezentovati je u ovoj ulozi, nadam se da ću biti dobar kapiten.

Bogdanović je debitovao za reprezentaciju Srbije na velikim takmičenjima na Evropskom prvenstvu 2013. u Sloveniji kod selektora Dušana Ivkovića, a prvu medalju osvojio je sledeće godine na Mundobasketu u Španiji, u ekipi koju je predvodio sa klupe Saša Đorđević.

Upravo su Bogdanović i Đorđević predstavljali osovinu koja je bila najzaslužnija za to što je Srbija osvojila još dve srebrne medalje i to na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru i na Evrobasketu 2017. godine.

Bogdanović je postao najbolji igrač nacionalnog tima, a to je potvrdio i na Svetskom prvenstvu 2019. u Kini, kada je Srbija zauzela peto mesto. Bio je najbolji strelac takmičenja sa prosečno 22,9 poena po meču, a izabran je i u najbolju petorku šampionata.

Zbog povrede kolena propustio je prošlogodišnje Evropsko prvenstvo, a njegovo odsustvo je, verovatno, razlog zbog kojeg ekipa Svetislava Pešića nije opravdala ulogu favorita. Tom timu nedostajao je vođa tima, igrač koji je uvek motivisan i spreman da nastupa za reprezentaciju.

Bogdan Bogdanović je rođen 18. avgusta 1992. godine u Beogradu. Košarkašku karijeru počeo je u mlađim kategorijama Zvezdare, potom je prešao u Žitko Basket, a profesionalnu karijeru počeo je u Partizanu 2010. godine.

Crno-bele je napustio 2014. kada je postao igrač Fenerbahčea, da bi tri godine kasnije otišao u NBA ligu, u ekipu Sakramento Kingsa. Od 2020. nastupa za Atlantu, a u martu je potpisao četvorogodišnji ugovor sa Hoksima za 68 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari