INTERVJU Bogdan Obradović: Ako govorimo o psihi Novaka Đokovića, on je već prošao prelomnu tačku sezone 1Arhivska fotografija Foto: Srdjan Stevanovic STARSPORT

Novak Đoković ovog četvrtka putuje u Dubai gde će učestvovati na turniru iz serije 500, a o nastavku sezone smo porazgovarali sa bivšim selektorom Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdanom Obradovićem.

Da li je bolje za Novaka da igra na Mastersima u Americi ili ne, pošto ako ih bude igrao imaće više mečeva u „nogama“, a ako bude preskočio tu turneju imaće više vremena za odmor?

– Najbolji ritam za njega je onaj koji je imao i ovih godina. To znači nekih 15 turnira godišnje iz Masters serije i gren slemova zbirno gledano. Kako se bavi profesionalnim sportom normalno je da mora da se, kao i svi drugi, umara. Iskreno ne volim te pauze i odmaranja u toku sezone jer mogu da poremete formu igrača u sezoni. Naravno, mi ovde ne govorimo o Novakovoj želji da preskače turnire već o odluci SAD na koju se čeka u vezi dobro poznate stvari, ali i ako ne bude mogao da igra siguran sam da će on i njegov tim pronaći ritam koji će biti optimalan za sezonu na šljaci.

Na konferenciji za medije je istakao da će u sezoni na šljaci igrati u Banjaluci. Koliko ta informacija znači i za publiku u regionu koja ga obožava, ali i da li mislite da će to biti jak turnir?

– To je praktično njegov turnir koji je u Banjaluci. To je od velikog značaja i za Banjaluku jer će promovisati i sport, ali i sam grad u toj nedelji. Novak je širom bivše Jugoslavije izuzetno voljen i siguran sam da će biti pune tribine jer njega svi žele da gledaju kad igra. Verujem da će biti dobrih igrača na turniru jer je Novak poštovan među kolegama, pa kad se bude pročulo da i on igra u Republici Srpskoj doći će mnogi jer i oni uvek vole da budu deo spektakla i turnira gde je i sam on učesnik. Na kraju svih krajeva kad budu čuli da je to njegov turnir svakako će doći na njega i na neki način ispoštovati ga.

Novak je rekao da mu broj nedelja na prvom mestu na svetu nije u fokusu. Da li smatrate da će ipak težiti da u tom rekordu postavi neku granicu za koju će biti uveren da će za mnoge druge tenisere u budućnosti biti nedostižna?

– Novak ima svoj plan. Nadam se da će odigrati čitavu sezonu bez ikakvih zabrana što se tiče korona virusa. Ako bude tako, siguran sam da će biti još dugo na prvom mestu. Svakako ga na toj poziciji može ugroziti Karlos Alkaraz ali i on će možda padati tačnije gubiti poene na nekim turnirima pa će dolaziti do smene na čelnoj poziciji ATP liste.

Šta očekujete od Rolan Garosa? Nadal će otići tamo kako bi osvojio svoj 23. gren slem u karijeri, a s istom namerom će put Pariza i Novak Đoković. Možemo li ih videti u finalu?

– Novak može da stigne do finala. Što se tiče Nadala nije mi najjasnije šta se sa njim dešava. Vuče povredu iz Australije i propustiće Masterse u Americi u martu. On je „fajter“ i iz sebe izvlači maksimum, a znamo da se nikad ne štedi. Samo kad je u takvom ritmu on je onakav kako ga mnogi znaju sa malih ekrana. Ali i njemu fali treninga i upitno je da li će se spremiti za sezonu na šljaci kako treba. Fali mu i mečeva „u nogama“, a to na neki način treba da nadomesti. Nisam siguran da će to i uspeti. Pre sam govorio kada se povredi da on njega nema ništa, a onda bi me ubrzo demantovao nekim osvajanjem gren slema. Ipak, sada ne znam kako će me demantovati. Neko kaže da je ovo Nadalov kraj, a ja bih rekao da je ovo početak njegovog kraja. Ne zaboravite koliko šljaka iziskuje fizičkog napora za svakog tenisera, a on ima problem abdomena koji vuče iz Melburna. Uz to sećamo se da je imao problem i sa kolenom i sa skočnim zglobom, pa je zaista upitno u kakvoj će se formi pojaviti u Parizu. Ne zaboravite da se na gren slemu igra na tri dobijena seta, ako ne bude imao povoljan žreb mogao bi ostajati mnogo sati na terenu i mučiti se, a to će automatski smanjivati šanse za njegov plasman u novo finale Rolan Garosa. Ja iskreno ne vidim da će se on naći u finalu u Parizu sa Novakom. Mora da ima kontinuitet mečeva da bi zaličio na onog starog Nadala, a ne vidim da će to postići ovog proleća jer ga povrede izuzetno opterećuju.

Šta očekujete od mlađe generacije u Parizu? Da li nas očekuje jedan od najzanimljivijih gren slemova u poslednjih nekoliko godina?

– Da, potpuno ste u pravu. Iskreno, mislim da nas očekuje jedan od najneizvesnijih gren slemova u poslednje vreme. Alkaraz se oporavio od povrede i već je osvojio turnir u Južnoj Americi. Nema dileme da će biti velika opasnost po sve na Rolan Garosu. Takođe ima i dosta drugih tenisera koji mogu da stignu do samog kraja, a jedan od njih je i Aleksandar Zverev koji nije imao sjajan turnir u Melburnu, ali se treba prisetiti da se još uvek vraća iz povrede i ako uspe da se vrati u staru formu tokom ovog proleća biće za mnoge tenisere nezgodan rival. Uostalom, još uvek pamtimo njegov meč na prošlogodišnjem Rolan Garosu kada se povredio baš u meču sa Nadalom. Do tog trenutka on je apsolutno bio bolji rival na terenu, iako je rezultat bio na strani Nadala.

Koliko još titula može da osvoji Novak Đoković u ovoj godini?

– Novak može da osvoji godišnji slem. On je imao u Australiji prelomnu tačku sezone barem kada govorimo o njegovoj psihi. Morao je da potisne sve što se dešavalo pre samo godinu dana tamo i da se fokusira samo na teren. Mnogima to ne bi pošlo za rukom, ali on je mentalna gromada i taj izazov je uspešno prevazišao. Ja verujem da je njemu sada sezona potpuno otvorena što se tiče turnira, upitni su Mastersi u martu sada, ali bi na jesen mogao da igra na US Openu bez ikakvih problema jer se očekuje da u maju SAD suspenduje aktuelnu regulativu o odlasku nevakcinisanih ljudi u njihovu državu, tako da mogu da ga vidim kako osvaja godišnji slem. Jedino ne znam šta se dešava sa Mastersom u Šangaju u Kini, ali gren slemovi su potpuno otvoreni i to je ono što je najvažnije u ovom trenutku. To je ono što nikome nikada nije uspelo u istoriji tenisa, a on je glavom tu i potpuno je sa svojim timom posvećen glavnom cilju – osvajanju gren slemova, pa ako nastavi u ritmu u kom je započeo sezonu sve je moguće. Svakako, ako to neko može da uradi onda sam siguran da se taj neko zove Novak Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari